Tuesday, April 30, 2019

Natuke poliitiliselt ja rohkem moekriitiliselt

On paiku, kuhu dressipluusiga minnakse. Seenemets, kartulipõld, loomulikult spordisaal (-väljak, -võistlused jne). On paiku, kuhu dressipluusiga kindlasti ei minda, kui on võimalik valida mingi muu riietus.

Mulle on meie presidendi riietevalik siiani pigem meeldinud. Enam ei meeldi. Riietega meelsust väljendada saab ka elegantsel moel. Ekstravagantsel, kui tarvis.

Ehk siis: president saab arvatavasti presidendipalka. Ei tohiks olla võimatu leida kibekähku üks siidimaalija või rätsep, kes maalib sõnumiga salli või õmbleb suurekirjalisest riidest pluusi. Riidele on minu teada võimalik ka maalida… või kirjutada, käsitsi ja ilusasti, paari päevaga saab valmis, kindlasti kuivavad tänapäevased värvid ruttu. On meelsus näidatud, kodumaine käsitöö toetatud ja daamiks jäädud. Pusaga valitsemise-kohas (ma isegi ei tea, kus täpselt see dressipluusisündmus oli!) käivad õpilased ekskursioonil ja võib-olla öisel-õhtusel ajal koristaja. Eks asjassepuutuv proua peab ise otsustama, kumba ta kehastas.

***
Vaadake, igaühel peab olema missioon. Minu missiooniks tundub olevat võitlemine igasuguste dresside kandmise vastu. Igas vormis, kõigis paikades, kus vähegi sobib midagi muud kanda. Võite seda nimetada tuuleveskitega võitlemiseks, miks mitte.


5 comments:

  1. Kohaks oli Riigikogu istungisaal :)
    Ja ilmselt ei olnuks muidu efekt sama rabav ja kontrast piisavalt suur, arvan ma.

    ReplyDelete
  2. Ma kahtlustasin jah, et Riigikogus, aga pärast hakkasin kahtlema. Efekt oli kahjuks halvas mõttes rabav, ei olnud riigijuhi vääriline.

    ReplyDelete
  3. Aga see, mis seda efekti põhjustas või selle esile kutsus, kas hoopis mitte see ei vääri hukkamõistu?

    ReplyDelete
  4. Minu jaoks oli kogu presidendi käitumine, ka riietevalik, mõjuv ja nutikas. (Olgu öeldud, et ma ise dresse mujal kui spordisaalis ei kanna.) Valitsuse ametivande andmisel oli muud, mis tekitasid füüsilise ebamugavuse tunde. (Selles osas olen bbc rõhuasetustega enam kui nõus: https://www.bbc.com/news/world-europe-48118758) President ei oleks teisiti saanud ning oma suhtumist ühiskonnas toimuvasse vaka all hoida on ka vale.

    ReplyDelete
  5. Anonüümne, mul puudub seisukoht, kas väidetud teod on tõsi või mitte. Seetõttu ma mingit seisukohta ka ei väljenda.

    Iibis, ma olen endiselt arvamusel, et riietega saaks üks daam ennast väljendada hoopis kenamalt ja soliidsemalt. Mitte labaselt.

    ReplyDelete