Sunday, April 7, 2019

Päikesenädal

Esmaspäeval tarisin magamistoa akna alla tugitooli ja nautisin kohe südamest võimalust päikese käes kududa. Meil on nimelt elutuba ja köök ebaloogiliselt põhja poole, sobivad õhtusteks ruumideks, aga päeviti nii pimedad, et kohe õudne.

Päike paistis väga hoolega terve nädala. Nägin Vanaema juures kollast liblikat, paksu taguotsaga kimalast ja hulka tegusaid mesilasi puškiiniaõites askeldamas. Meil siin on näha natuke suuremaid lendajaid, nimelt on mõlemad kured kenasti kohal, remondivad pesa ja tegelevad, khm, pereplaneerimisega.

Veel segasime ühel päeval kasside koosolekut. Mitu aastat tagasi tuli must Mimi ühel varahommikul tuppa vesihalli sõbra seltsis. Vesihall sõber heitis mulle õudust täis pilgu ja kadus… aga seekord oli ta koosolekul kohal. Väga ilus kass, näeb natuke britlane välja, üleni ühtlaselt hall ja endiselt Mimi sõber, kuhu Mimi, sinna ka tema - ainult et Mimi millegipärast ei karda neid hirmsaid inimesi, kes siin ringi kooserdavad. Lisaks Hallile Sõbrale osalesid muidugi meie daamid, Findus ja Tumepunane. Lillebror arendas teooriat, et võib-olla on Hall Sõber emane… sest kuhu läheb Hall Sõber, läheb ka Tumepunane, kes on ilmselgelt kõuts.

Tõime Linnast oksapurustaja ja ma veetsin sellega mitu õnnelikku tundi. Mees veetis jällegi mitu tundi jämedamaid oksi saagides. Kavatsen oma tulevaste kastpeenarde vahed täita oksamultšiga, aga jämedamate okste jupid on kolme poissjõu abil kuuri jõudnud ja eks nad jõuavad sealt kunagi edaspidi jällegi pliidi ja ahju alla.

Kütmisega oli tänu soojale ilmale hästi, mõned korrad juhtus, aga peamiselt soojendas Maja pliit, kui ma süüa tegin - ma teen puupliidi peal süüa kevadel nii kaua, kuni vähegi passib, ja sügisel esimesest sobivast hetkest peale. Sest aktiivmaja.

Lillebror ja Unistaja käisid sünnipäeval. Jõugu Juht läks täna ööseks Semu poole ööbima.

Mees esitas ülikoolis täiesti mõttetul kohustuslikul kursusel tunde järgi sajaviiekümnenda mõttetu kirjatöö ja sai teada, et pidanuks kasutama töös teooriaid ja rohkem süvitsi minema ja paluks tulevaks nädalaks ümber teha. Võeh. Ma ei suuda ette kujutada, kuidas see konkreetne kursus ja need konkreetsed saba ja sarvedeta kirjatükid tulevasi või ka juba praktiseerivaid pedagooge* kuidagimoodigi paremateks õpetajateks teeks (pealegi, mitukümmend aastat põhikoolipraktikat vastutavatel õppejõududel ette näidata on?) ja kogu aine olevat üldse umbes eksperimentaalne… Mida kõike Paberi pärast tegema ei pea...

Midagi juhtus arvatavasti veel, aga millegipärast ma ei tea praegu, mis juhtus… Ahsoo, Vanaisa kukkus redeli otsast alla, sest tahtis ilmtingimata ise kella õigeks panna (ta on ju eluaeg  sellega ise hakkama saanud!). Nüüd pidavat olema valus olla pikali ja püsti ja üle ei lähe… täna palus, et Vanaema tema asjus homme perearstile helistaks. Ei ole kerge olla kõrges eas.



________
*Mees ütles, et neile noortele, kes pole pärast põhikooli lõpetamist ühtegi elusat last lähedalt näinud, on sellest ainest ilmselt kasu küll, aga kogenud tegevõpetajale on see, vabandage, jama. No aga tema sai õpetajaks Tookord Ammu ilma igasuguse pedagoogilise teadmiseta ja näete, siiamaani töötab hea meelega...

No comments:

Post a Comment