Wednesday, October 30, 2019

Külm on

Nagu igal aastal saabus meile talv täiesti ootamatult. Selles mõttes talv, et viie lumehelbe paksune kirme Maja põhjapoolses küljes ei sula päeva jooksul ära ja köögiakna taga on kõige soojem kraad olnud 1,1'C. Mis siis, et päike paistab.

Laste talvesaapa-olukord on üle vaatamata. Arvatavasti vajab uusi saapaid vähemalt üks lapsühik.
Kinnastega on kehvasti, hommikul Mehele otsisime - ei ole midagi sobivat, on ainult päriskülma ajaks, paksud, nahast.
Hunnik puid on kuuri vedamata (khm, poisid).
Villaste sokkidega on sellestsaadik ikaldus, kui Vanaema enam ei koo. Ja tema ei koo, sest ei oska enam.
Aiavoolik on ikka õues ja seal on vist mingi jääsupp ka sees.
Ja ma ausalt ei tea, kas veepump on soojustatud või mitte…

Õnneks ei tule talv reeglina mauhti ja suurelt, vaid astub tavaliselt isegi viisakad paar sammu tagasi. Näiteks - äkki ei tule kohetäna veel paks lumi? Ja äkki tulevad veel mõned tõsiseltvõetavad plusskraadid? Foreca lubab küll jah mõne päeva pärast pluss seitse, aitäh, andke siia. Siis saaks ilusti pumba üle vaadata ja puid kuuri vedada ja aiavoolikuga toimetada ja puha. Igal aastal varem on saanud, küllap saab seekord ka.

Aga torm ja öine miinuskraad jahutasid Maja kohe korralikult maha. Kütan hoolega. Villased sokid on eri paarist, keda see ikka huvitab… Menüüs on ahjuvormid ja kuumad supid. Pleede, mille sisse mähkuda, on kohe palju. Ainuke asi, mille suhtes ma täitsa nõutu olen, on tee.

Mingil meile teadmata põhjusel on poodide sortimendist kadunud enamik teesorte, mida meie peres juuakse. Rooibos apelsiniga (ilma kaneeli, vanilli või millegi muu taoliseta!), mis on minu meelest umbes nagu ainuke joodav tee, on täitsa ära kadunud. Mehe lemmik "Kaminabend" Teekanne firmalt sai ka hiljuti otsa ja pole enam poes näha olnud. Laste eelistatud metsamarjateesid aeg-ajalt näeme, aga peamiselt on poodides müügil erinevad musta tee sordid, must tee natukese lisandiga (enne tuleb tee tökatiks leotada, kui lisand maitset hakkab andma) ja roheline tee. See viimane maitseb nagu muru, tänan, ei. Olukord on teerindel umbes sama hull nagu 1997. aasta novembris Iirimaal Westporti "Super Value" poes, seal oli ka sadat sorti musta teed, aga mitte midagi joodavat. Kui iirlaste puhul saab asja selgitada kultuuriliste erinevustega, siis siinkandis nagu mitte. Või on rooibos muutunud väljasurevaks liigiks või mingite Euroopa Liidu seaduste tõttu teda Eestisse enam ei tooda?

See on muidugi veel üks väga hea põhjus, miks korraks vupsti näiteks Düsseldorfis käia - kindlasti müüakse seal kusagil head teed. Ilmselt on siiski odavam otsida üles mõni kohalikum teepood ja vaadata, mis neil seal on. Isegi kui see tähendaks - ja tõenäoliselt tähendabki - kõrvalekaldumist optimaalselt töö-pood-Vanaema-kodu trajektoorilt. Urr.

Ma lähen nüüd ja teen pliidi alla ka tule.

4 comments:

  1. Rooibos on üks neid "teesid", mida mulle juua ei meeldi, aga see selleks. Saksamaal on selline tore teepoodide kett: https://www.teegschwendner.de/tee-shop/rooibostee/
    Lähen rüüpan nüüd pärnaõieteed ühe lonksu.

    ReplyDelete
  2. Jaa, TeeGschwendnerist oleme kunagi ostnud küll. Oli hea tee.

    ReplyDelete
  3. Teekanne Kaminabend on praegu Selverites soodushinnaga. Just avastasin ja tuli meelde, et te kirjutasite sellest.

    Tervitustega pikaaegne, aga vaikne lugeja.

    ReplyDelete
  4. Tere lugemast, Laura! Me tavaliselt Selverites ei käi, aga ilmselt tuleb täna minna. Aitäh!

    ReplyDelete