Monday, January 6, 2020

Ljudmila Ulitskaja "Imaago"

See on nüüd üsna lühikese aja jooksul neljas Ulitskaja roman, mis ma olen läbi lugenud. Eelmised olid "Kukotski juhtum", "Siiralt teie Šurik" ja "Daniel Stein, tõlkija". Kõik meeldivalt paksud. Kõik… vabandage.

Kõik äravahetamiseni sarnased. Mul on tunne, et Ulitskaja kirjutab kõigis raamatutes sama lugu. Eks seda juhtub muude kirjanikega ka, inimene kirjutab ikka sellest, mida ta teab, eks ole.

Palun väga: igal pool on mingid erukindralid või muidu asjapulgad, kellel on mässuline tütar, võluv armuke või midagi taolist. Vanadel naistel, kes pole ilmselt elu seeski arsti lähedalt näinud, kukub saunas emakas välja. Noored on kuulekad, kuni otsustavad mässama hakata. Stalin sureb ja tema matusepäeval tallatakse inimesi surnuks. Kõik elavad Moskvas, uskumatutes elutingimustes, ühisköögid ja muu õudukas. Keegi pestakse puhtaks. Kõik, kes saavad, püüavad emigreeruda Iisraeli. Ja nii edasi.

Võib olla, et Venemaa kuuekümnendad olidki sellised. Mina pole näinud, sain raamatute ja maeiteamis kanalite kaudu ainult järellainetusest teada - et tehnikasajand, Gagarini ilus naeratus, uudismaa ja Hruštšovi king. Strugatskite raamatud ei ole ilmselt kõige täpsem allikas, kirjeldamaks ülekuulamisi ja vastuhakku.

Tore on, et midagi saab kõigi nende imelike abielude ja ühiskorterite vahel teada ka. Kuidas lapsed vanematest aadete nimel, aga mõnikord ka ellujäämise nimel lahti ütlesid. Ja milliseid tagakiusamise vorme oli olemas… Ma näiteks ei teadnud, et riigis, kus kaheksakümnendate algklassilapsed laulsid usbeki ja tunguusiga sõbrakssaamisest, kiusati sihipäraselt taga juute ja näiteks tatarlasi. Niipalju siis rahvaste sõprusest (ühtegi usbekki ega tunguusi poole ma kah eluilmaski ihusilmaga näinud, küllap on nendegi hulgas toredaid inimesi).

Aga kui ma saaksin paari kuu tagusele iseendale anda soovituse, siis soovitaksin Ulitskajat lugeda, üks raamat aastas või umbes nii. Kirjutab küll jube hästi, aga pikapeale lähevad need Sergejevitšid ja Afanasjevnad omavahel natuke nagu segi või nii. Ja raamatute vahel. Huvitav, kas Ulitskaja eri raamatute tegelased on omavahel tuttavad ka?

No comments:

Post a Comment