Thursday, March 19, 2020

Sel kummalisel ajal

Kusagil jätkub normaalsus, näiteks looduses. Nägin täna aknast kollast liblikat, esimest sel aastal. Samal ajal küsisin telefonitsi nõu õppealajuhatajalt. Pärast kirjutasin õpetajale… ja direktorile… ja teisele õpetajale. Eks me oleme ennegi telefoni ja meili teel suhelnud, aga kardetavasti ootab mind homme ees videokoosolek. Mees pidas täna enda kooli oma ilusti maha, osalejaid olevat assisteerinud nii kassid kui koerad. Meie Millie käis vahetult enne Mehe koosolekut õues ja tuli pärast summutamise mõttes kaminasaali kinni panna (Legolas ja Lillebror tegid õues trenni, nii et õue ei saanud Milliet saata, vibusport on kassipojale ohtlik), sest ta nõudis häälekalt tagasi õõõõuuue!

Olukord meenutab mulle kangesti näiteks midagi Ray Bradburylt. "Marsi kroonikates" nendib keegi eraettevõtja, et tuleb vist vaikne sesoon. Ja Maa kutsub Marsile emigreerunuid koju. Või siis jällegi Simmonsil, vist "Hyperioni languses", kui otsustatakse nüüd ja kohe portaalid likvideerida vms (ütle seda laiskust, ei viitsi püsti tõusta ja kolm meetrit raamatu järele minna), kus mitmemaailmaliste kodude elanikud jäävad üksteisele jahmunult otsa vahtima ja saavad eraldatud aastateks…

Aga ise loen praegu hoopis umbes sajandat korda Stephen Kingi "The Standi", täielikku ja kärpimata versiooni. Eks ta on temaatiline ka, aga rohkem sellepärast, et ta ongi juba umbes 20 aastat üks mu arvukatest lemmikraamatutest ja raamatukogust võetud teosed on suuremalt jaolt läbi.

Larry on kinos ja mõtleb, kas filmile tuleb järg ka, aga tegelikult on kuulda heli, mis kuulutab kõigi järgede ja filmitegemiste lõppu… Tagareas köhib keegi.

Või siis Nicki meeleheide, olles ainsana jäänud ellu surnud linnas… või Stu äng haiglas. Või Frannie ja Harold, viimsetena elus oma kodulinnas, klammerdumas teineteise külge, sest kedagi muud pole.

Morbiidne? Võimalik. Eks me vajaksime kõik üht ema Abigaili, kes kinnitaks, et asjad saavad ikkagi toimuma, kui neid teha Nii, Nagu Peab.

Küllap saavad. Head tervist teile ka!

9 comments:

  1. Tervist jah!

    Morbiidsete filmide jätkuks - õde oli vaadanud 2011. aasta filmi "Contagion" https://www.imdb.com/title/tt1598778/ , prohvetlik tundunud,ma parem ei vaata.
    Aga vist on mõistlikum piiluda sinnapoole:
    http://www.universitytimes.ie/2020/03/jstor-makes-database-accessible-to-the-public/
    ja https://ellu.keskraamatukogu.ee/
    Kui mul oleks praegu aega lugeda, oleks mul ka koduses raamatukogus üht-teist ... :)

    Aga miskipärast tundub praegune aeg veel kiirem kui muidu. Tõlketööde tähtajad on ikka endised ja peale selle veel koduõpetaja, koka, mängujuhi ja koristaja amet. S jaoks on kodus õppimine ikka veel üks piinamismeetod, kuigi peab ütlema, et päev-päevalt läheb järjest paremaks.

    Aga mulle meeldib, kuidas praegune olukord näib olevat rahva ühendanud. Eks oleneb infoväljast, aga tundub, et esile on kerkinud hoolivus ja üksteisega arvestamine. Ma usun, et rahvana tuleme sellest välja ja loodetavasti uue kvaliteediga, kui nii võib öelda.

    ReplyDelete
  2. Kui tuleb uus kvaliteet, mis on päriselt ka kvaliteetne, siis oleks ju tore. Pärast eelmise sajandi suurt gripilainet tulid paraku Hitler ja Stalin, aga seal oli muidugi igasuguseid muid faktoreid veel.

    Mind ei aita e-raamatud kahjuks üldse mitte kuidagi, raamat käib paberist ja pööratavate lehtedega, sest siis saab lugemise ajal kududa.

    Arvan, et kui S aru saab, et tegelikult on võimalik teha kooliasjad sipsti ära - raskusi need talle ju ei valmista, andekas nagu ta on - ja võtta ülejäänud päev vabaks, siis läheb heaks. Kui teil just ei nõuta, et laps teeks kõiki asju ainult ja ainult tunniplaani järgi ja koolipäevaga samal ajal, see oleks küll ebainimlik.

    ReplyDelete
  3. Alguses vene keeles tõesti nõuti - kui tunniplaanis märgitud kellaajal skaibis ei ole, siis läheb mitteparandatav üks sisse. Õnneks sai õpetaja ilmselt aru või suunised, et tuleb olla leebem.

    Käisin S-i nüüd äratamas. Varsti lähen jälle. Olen talle rõhutanud küll, et ei tahaks enam õhtul kümneni temaga õppida ja ega see talle endale ka ilmselt mõnus ei ole, aga ta ei ole eriti kommentaarialdis :p

    ReplyDelete
  4. Sa andsid mulle just veel ühe põhjuse, miks vene keel põhikoolis on vale asi. :) Kui tahta õel olla.

    ReplyDelete
  5. Noh, küsimus pole mitte vene keeles, vaid konkreetses õpetajas ... Aga nagu öeldud, on sellega nüüd parem.
    S on jõudnud täna ära teha kolmveerand selle nädala vene keele ülesandest, kõik muu on veel tegemata. Mul hakkab juhe kokku jooksma.

    ReplyDelete
  6. Vene keel - just täna läbisin 7nda klassi kontrolltöö internetis...ja pean ausalt tunnistama - jäin kahe küsimuse osas jänni (intuitsioon oli õige)...helistasin sõbrale (venelanna). Igal juhul said kõik vastused lõpuks õiged ning lisaselgitused juurde.

    Tunnen end kui selgeltnägija...aasta alguses alustasin erinevate Hitlerist ja tema lähikondlastest kirjutatud raamatute lugemist, nüüd on jäänud veel kaks viimast (Himmleri pihtimused ja tema ihuarsti dr Felix Kersteni mälestused).

    Pean tõdema, et 9ndas klassis saab koolis osaletud ja tööd tehtud nominaalajaga (st tunniplaani järgi), samas 7ndas klassis on tööde maht üllatavalt suur, noorem õpib kella 16ni!!! See ei ole normaalne - isegi mina käin vahepeal tunni ajasel jalutuskäigul.

    ReplyDelete
  7. Meie lapsed õnneks ei õpi vene keelt, aga ma nõustasin täna Legolast prantsuse keeles - ta on seitsmendas, minu prantsuse keel on umbes viienda klassi kevades peatunud…

    Meie õpetajad on arutanud, et ei oskagi päris täpselt ülesandeid anda, võib juhtuda liiga lihtne või liiga keeruline ülesanne. Kardetavasti kestab distantsõpe veel mitu nädalat, selle ajaga loksub paika. Meil küsitakse hoolega vanemate tagasisidet, seda tasub anda mujal koolides ka, ma usun. Kui vähegi mõistlik kool on.

    ReplyDelete
  8. Olen Ellus kudumise kõrvalt kaks raamatut (arvutiekraanilt) läbi lugenud, parema käega hiireklõpsu tegemine pole sugugi keeruline, kuigi valitud lektüüri puhul ("Budapest noir" ja Alla Pugatšova elulugu (olen tema ajastu laps)) oli üsna sage liigutus küll.

    ReplyDelete
  9. Tere lugemast, Polaarkaru! Mul oli kah mõne aasta eest täitsa mõnus arvutist lugeda, aga siis juhtus midagi (ehk roovilatid) mu seljaga ja nüüd tahan koos kudumistööga rännata erinevate seljatugede vahel, see piirab arvutiekraanilt lugemist.

    ReplyDelete