Thursday, April 23, 2020

Koroonaviirust ei ole olemas!

Oli üks selline lasteraamat. Minu meelest otsustas seal keegi, et Ameerikat ei ole olemas, ja jäi ona otsusele kindlaks.

Viirusega on kah, nagu on. Iseenesest oleks meil siin metsas täiesti võimalik tehagi nägu, et mingit viirust pole olemas ega ole olnudki, elame lihtsalt "Väike maja preerias" elu ja pole probleemi.

Täna hommikul ma ärkasin siiski trotslikus meeleolus. Seda ei või, teist ei või, see jäetakse ära, too ei toimu. Ei saa, ei saa, ei saa. Ja maskide kandmine tahetakse teha sotsiaalseks normiks või midagi taolist.

Ma vajan looriga kübarat! Ei mingeid maske, tänan väga, siis ongi need-keda-ei-tohi-nimetada saanud oma burkaõiguse ja üldse on läbi maski paha hingata. /trambib jalgu/

Keegi jagas FB-s (vist) mõtisklust sellest, miks Itaalias asi nii hulluks läks. Et õhusaaste ja 5G ja nii edasi. Õhusaastega ma olen täitsa nõus, seda on paljudes paikades ülearu palju. 5G kohta ei oska midagi öelda, sest ma ei tea, mis see on - palun ärge hakake seletama ka, ma saan Mehe käest küsida, kui ma peaksin kunagi otsustama, et mul on vaja seda teada -, aga lõppkokkuvõttes ei seletanud see mõtisklus midagi usutaval moel ära.

On muidugi imetore, et ööklubid ja teised sedasorti asutused kinni hoitakse, aga ma pole kusagil näinud infot viinapoodide üleüldise sulgemise kohta käivat infot. Nii et haigeks jääda inimesed ei tohi, aga ennast purju juua tohivad endiselt? Kus siin loogika on, mina aru ei saa.

Vähemalt on lootusekiireke, et laste vabaõhutrennid jõuavad enne suvevaheaega veel taasalata. Võiks ju. Vibulaskmise käigus ei koguneta mütsakusse!

Loodetavasti avatakse ka eluks hädavajalikud asutused nagu raamatupoed ja kirikud. Taipasin siin ükspäev, et Mees käib igal pühapäeval tegemas tõesti hädavajalikku tööd, aitab Jumala Sõna inimesteni, keda praegu kirikusse ei lubata.  Sain sellest taipamisest millegipärast veidi vapustatud.

Kogu selle halva unenäo lõpuks jääb ikkagi õhku küsimus, kas oleks saanud ka kuidagi teistmoodi… ja kuidas oleks saanud ära hoida… ja mida saaks sundustevabalt teha nii, et inimeste kojuvangistamised ei korduks? Tähendab, meie kultuuri seisukohast võtte sundustevabalt. Kui asi oli nahkhiiresöömises, siis on see ikkagi Aasia riikide valitsuste asi. Hügieeninõuded ja inimestele selgekstegemine, mis on toit ja mis ei ole. Aga ega nad pole siiamaani vist peaaegu mitte midagi õigesti teinud, vaevalt… Või on Rootsi lahendus parem… aga tõde on lõpuks seal kusagil vahepeal ja me ei saa seda mitte kunagi teada. Kui keegi sealt teisest ajaloo püksisäärest just postkaarti ei kavatse saata.

Lähen tagasi oma kudupööningule ja püüan teha nägu, et me lihtsalt niisama oleme koolivaheajal perekondlikult kodus. Võib-olla otsin ka ühe raudkangi, millega suure varba pihta koputada. Omaette vingumine on igatahes üks neist asjadest, mis kindlasti ei aita. Ega kaitse ka neid riskigruppi kuulujaid, kelle pärast me kogu jama üldse kaasa teeme.

URR.

5 comments:

  1. Õhusaaste ja surmade vahel leidsid seose (vist) Saksamaa teadlased, aga see on ka veidike selline "oo, ratas on ümmargune!" avastus, sest kui tegu on kopse ründava viirusega, siis muidugi on suremus suurem seal, kus inimestel tänu õhusaastele kopsud mõneti nõrgemad. Nondele 5G vandenõulastel soovitaks ma aga vahel oma alumiiniummütsikest kergitada ja peanupule värsket õhku ligi lasta :)

    Miks aga mõnes kohas läks hullemini kui teises? Mina pakuks, et siin on peamiselt kaks faktorit. Esmalt "valetav hiinlane" ehk et riigid, mis esimesena laine kaela said (ehk nt Itaalia), ei teadnud pooltki tõde ja ei võtnud asja esialgu piisava tõsidusega. Eestil nt oli aega valmistuda ja kui Epneri Levila kirjutist uskuda, valmistusid Eesti haiglad vaikselt juba veebruarist. Samasse lõksu langesid ka tavainimesed - meie nägime, kuidas Itaalias surdi, aga neil sellist pilti ees polnud (Hiina jah, aga see pole ju "kohe ümber nurga").

    Teine on puhas kultuurifaktor - suured kokkuhoidvad pered (Itaalias käiakse iga nädal nonna juures koos söömas, Rootsis on suurem osa leibkondi ühepealised), personaalsfääri ahtus (põsemusid versus põhjamaine tere ehk lehvitame eemalt; põhjamaiseks tereks ristis selle me Genfi poolakast tuttav, kellele ma suht esmakohtumisel selgeks tegin, et ma seda frankofoonset musikultuuri vihkan. Ta viipab mulle alati viisakalt, ei ürita musitada.) ja ehk ka suurem reeglitele vilistamine (lõunamaades tavalisem kui nt Saksamaal).

    ReplyDelete
  2. Uudistes näikse vastupidine trend olevat - ainult Ameerika, st koroona on olemas, muu maailm on üsna pildilt kadunud.

    ReplyDelete
  3. Mhmh.
    Epner on muide mu klassivenna väikevend, küllap ta kirjutab nii, nagu asi on.

    Tegelikult mäletan mina SARSi paanikat ka, mis meie maanurgas siiski täiesti mõttetuks osutus.

    Ometi peaks ju suurte kokkuhoidvate peredena elamine olema ükskõik mis nurga alt vaadates õigem… kuigi musikultuuris pole tõesti mitte midagi väljakannatamisväärilist.

    Aga uudistes on lausa imetore, kui keegi mainib mingitki mitte-koroonalist sündmust, olgu see siis hea või paha.

    Ma olen nüüd selle aasta sinililled ka lõpuks ära näinud - Mees viis väikesele väljasõidule ümber küla vms -, pean järgmised paar päeva jälle vastu. Kuni taas katki lähen.

    ReplyDelete
  4. Paar nädalat tagasi lugesin üht kirjatükki, kus Saksamaal oli toodud koroona viiruse "rindejoone", ühel pool nö lääne-Sks, kus haigus oli levinum ja teisel pool ida-Sks, kus oli üksikuid. Loo autor püstitas hüpoteesi, et nö sotsialistlikes kordades elavaid inimesi on kohustuslikus korras vaktsineeritud ja teine väide, et sotsialistlik korra tulemusena on reeglitest kinni pidamine emapiimaga vereringesse kodeeritud.

    Võtan kapist oma kübarad ja luban kübarategijal neile sobiva loori kinnitada...on aeg mängida Pariisi suvitajat.

    ReplyDelete
  5. Mnjah, kohustuslik vaktsineerimine teeb teatavasti suure osa rahvastikust tervemaks, aga mõned üksikud sandistab või tapab. Ja seda, kes see üksik on, ei tea ette, vähemalt mitte beebide ja väikelaste puhul. Tänapäeval saab õnneks arstidega arutada, kas suguvõsas on teada ägedaid allergilisi reaktsioone.

    Ma seda Saksamaa hüpoteesi väga ei usu. Lääne pool on rahvastiku tihedes märgatavalt suurem kui ida pool (välja arvatud Berliin ja Leipzigi piirkond)ja igasugune suhtlemine-väljaskäimine-ringiliikumine hästi palju laiemalt kombeks kui ida pool. Nii et ma pigem ajaks rahvastiku ja kohalike kommete kaela. Pealegi oli lääne pool veebruari lõpus ka vastlakarneval, mis tähendab alati arvukaid lähikontakte pidutsejate vahel, ida pool karnevali palju ei peeta.

    Ma olen ka sotsialismiajal kasvanud, aga püüan reeglitest mööda hiilida alati, kui see võimalik juhtub olema.

    ReplyDelete