Thursday, April 16, 2020

Paluks raamatusoovitusi

Tuli uudis, et raamatukogust hakkab saama raamatuid otse ukse pealt. Sobib. Ainult et... peab ette tellima, ei saa riiulites sorida nagu tavaliselt.

Kui ma nüüd teile kirjeldan, mida ma lugeda armastan ja ei armasta, äkki keegi oskab midagi soovitada

Ajaloolistest - "Kristiina Lauritsatütar", "Taamal laulavad metsad", "Väike maja preerias", aga ka musketärid jms. Barbara Erskine'i stiil on täiesti loetamatu, igasugused kuningannade elulood on enamasti enam-vähem.

Kriminullidest - olgu väga britilik nagu Agatha Christie või mingi hea kiiksuga. "Piruka magus põhi" ja kõik küpsetisemõrvad on head, Rex Stout väga ei lähe. Üks vene naiskirjanik on, mingi Marina äkki? Tema raamatud on head. Skandinaavia kriminullid on enamasti natuke liiga detailselt ropud, verised ja vägivaldsed.

Ulme, fantaasia - vidinaulme ja teismelised vampiirid on andestamatud. Roppfantaasia a la George Martin on samuti vastuvõetamatu. Aga maailmalõpulood, Ursula K. Le Guin, Strugatskid muidugi meeldivad. Robin Hobbi on kodus terve riiulitäis, aga minu meelest pole ta peale Fitzi ja Narri maailma (lohelood ka) midagi head kirjutanud, "Soldier Son" raamatud andsin lausa kuhugi ära, nii ärritavad olid. "Eragoni" ei suutnud kuigi kaugele lugeda, sest olen lugenud liiga palju neid raamatuid, kust see maha viksitud on. Pratchett on peaaegu kogu ulatuses olemas, King ka.

Naisteromaanid - Rosamunde Pilcher, jah, aitäh. Ja see sakslane, kes teisipäevanaistest kirjutas. Alice Hoffman, aga teda on vähe liikvel. Lahutatud naiste eneseleidmised ja veel hullem, leskede uus õnn ei sobi üldse. "Söö. Palveta. Armasta" on üks kõige tobedamaid asju, mis ma elus lugenud olen.

Tõsisemad raamatud, mida ma ei oska millegi muu alla liigitada - Atwood on okei, aga üldiselt süngevõitu. Mingi sakslase romaan Till Ulenspiegelist oli väga hea (see uus, mitte de Costeri oma). Eesti kirjandusest Jaan Kross meeldib, teised on kahtlased. Nüüd mul läks meelest ära, mis see oli, mis mulle kindlasti ei meeldi… Küll meelde tuleb, kui ma teda kuskil kohtama peaks.

Reisikirjad on pigem okei. Populaarteadustest sobivad ajalugu, keskkonnateema ja eeee antropoloogia. Füüsika ja matemaatikaga paluks üldse mitte tülitada.

Muidugi on alati võimalus minna vanematele külla ja tuua koju kastitäis "Maailm ja mõnda" raamatuid ja näiteks Tammsaare kogutud teosed. Neid polegi ammu lugenud. Aga... tahaks mingeid uusi elamusi. Võib-olla.

19 comments:

  1. Mulle "Lavr" väga meeldis. https://www.apollo.ee/lavr.html
    Ja epideemiaraamat "Vongozero" oli päris põnev.

    ReplyDelete
  2. Kui "Kristiina Lauritsatütar" ja "Taamal laulavad metsad" (seda viimast on kolm osa kahes raamatus eks) siis ehk Knut Hamsuni "Maa õnnistus". Ulmest ehk "Enderi mäng" ja eriti selle teine osa "Surnute eest kõneleja" (esimene polegi nii hea aga teise osa mõistmiseks vajalik). Teine osa mulle väga meeldis, seda loeks veel, esimest ei loeks (minu hea raaamatu kriteerium).

    ReplyDelete
  3. Vongozero on loomulikult olemas, Sinu blogist saingi teada, et on lugemist väärt. Aga mis see Lavr on... Uurin, aitäh.

    ReplyDelete
  4. Kas sa SAPKOWSKI nõiduri lugusid oled proovinud?
    Kui Le Guin ja Pratchett meeldivad siis see on natuke nende ristumiskohas.

    ReplyDelete
  5. Betty Rowlands "Mõrv Viirpuuvillas" - briti krimka

    Neil Gaiman "Eikusagi" - fantaasia, ilmselgelt

    Paul Kalanithi "Kui hingusest saab õhk" - elulugu, aga mitte päris tavapärane

    Rachel Joyce "Harold Fry uskumatu palverännak" - raske kategoriseerida... kulgemisromaan

    Jennifer Worth "Kutsuge ämmaemand" - mälestustel põhinev ilukirjandus

    Mõned nopped mu selle aasta loetud raamatute hulgast, mis mulle meeldisid ja võiksid äkki ka teile meeldida.

    ReplyDelete
  6. Ken Follett. Ma ei oska isegi lahti seletada. Ajalugu ja kirikuehitust, krimi ja naiste elu. Natuke meenutas Roosi nime. Ja kui juba soovitada, siis muidugi Roosi nimi ka! ☺️
    Ogalinnud. Lugesin ja nutsin ja naersin. Pmtslt Austraalia Tuulest viidud. No siis juba pmtslt see ka, sul polnud mainitud. Aga kindlasti ei soovita järgesid!
    Kas teistes keeltes ka loed? See laiendaks valikut.

    ReplyDelete
  7. Raamatud, panen nimekirja raamatutest, mis mulle on meeldinud:
    1) Härrasmees Moskvas, Amor Towles
    2) Keiserlik baleriin, Coryne Hall
    3) Punane aadressiraamat, Sofia Lundberg
    4) Marlena de Blasi raamatud
    5) Varjuõde, Lucinda Riley
    Lahe õhtune lugemine oli Dora Heldt'i raamat "Puhkus papaga" - kerge vahepala.
    Väikesed kollased sidrunid, Kajsa Ingemarsson - läheb samasse katergooriasse - õhtune vahepala.
    Henning Mankel'it oled lugenud, mina alustasin "Itaalia kingad'ega"
    Mary Ann Shaffer ja Annie Barrows'i raamat "Guernsey kirjandus- ja kartulikoorepiruka selts"
    Julian Fellowes "Lõpetamata minevik" - ajalooline sissevaade
    Elena Ferrante raamatud
    Robert Bryndza krimiromaanid peainspektor Erica Fosterist - neid olen lausa neelanud 1-2 õhtuga.

    ReplyDelete
  8. Krimkadest võiks siis Botswana proua Ramotswe sobida :). Vt Alexander McCall Smith. Akunini Fandorini-sari? Ulmest / fantaasiast kui lugemata, siis Avaloni udud nt, Patrick Rothfussi Kuningatapja kroonika, Lian Hearn'i Otori sari? Puhtast sci-fi'st ei saa ma kunagi ümber Rama sarjast (Clarke / Lee): Sinisuka "Valge" sari on väga hea dokumentalistika naiste elulugudest (kohati muidugi raske ja masendav lugemine): http://www.sinisukk.ee/raamatud/sarjad/sari-qvalgeq.

    ReplyDelete
  9. Vau. Aitäh. Suure osa soovitatutest olen läbi lugenud või pooleli jätnud, sest ei lähe mitte - Punane aadressiraamat näiteks, ei olnud minu raamat. Kahtlustan, et Akunin oli ka minu jaoks loetamatu. Aga "Puhkus papaga" on imeline saksa humor, ja see kartulikoorepirukas, nii armas… "Avaloni udusid" lugesin vaimustusega 19-aastaselt, saksa keeles. Praeguseks olen natuke vanemaks saanud ja taibanud, et see, mis mulle tol ajal meeldis, ei meeldinud õigetel põhjustel. Millal Rothfussil järgmine osa välja tuleb? Ta on masendavalt aeglase tempoga kirjanik.

    Aga Folletti, Botswana proua ja kes või mis see Nõidur on, peaks ette võtma. "Enderi mängu" soovitas sober Catharina ka juba ammu, aga millegipärast läheb see pidevalt meelest ära.

    ReplyDelete
  10. Ma kohe kuidagi ei suuda uskuda, et Akunin loetamatu võiks olla, üks intelligentseima toodanguga krimikirjanikke, keda lugenud olen, aga mine sa tea :). Muidu kui nt elulugusid lugeda suudad, siis mulle viimati hullult meeldis Lindgreni elulooraamat ja niisamakirjandusest (küll juba nii 10 aasta tagune vist) nt Kaplinski "Seesama jõgi". Harari raamatud väärivad lugemist, aga pole just ajaviitekirjandus.

    ReplyDelete
  11. On küll loetamatu, vähemalt siis, kui valest raamatust alustada. Mulle sattus ette "Teemantvanker", mis räägib ju Jaapanist. Ja mina ei salli idamaade maailmavaadet vähimalgi määral! Üks jõledus teise otsa! Muidu võib-olla oleks rohkem katsetanud.
    Elulooraamatud on toredad, kui ei ole kuivad ega filosoofilised.
    10 aasta tagused raamatud on täiesti okei, 10 aastat tagasi oli mul kolm alla kuueaastast last, kui ma suutsin kaks raamatut kuus lugeda, oli juba hästi… tähendab, ülevaade puudub.

    ReplyDelete
  12. Sapkwoskit soovitaks inglise keeles, sest eesti keelde on kaheksast raamatust tõlgitud ainult kolm. Mu meelest on see väga nõme, kui ammu lõpetatud sari (mitte Rothfuss või Martin, eksole, kes vist iial ei kavatsegi oma saagasid ära lõpetada) saab tõlkimise alguse ja siis lihtsalt lambist pooleli jääb.

    Fantaasiast soovitaks veel Aleksei Pehhovi raamatuid. Klassikaline fantaasia, aga vene mütoloogia baasil, jube äge oli mu meelest, anglo-ameerika taustaga harjunule päris värskendav ja tore. Üsna lihtne ja lõbus lugemine ka, ei olnud vaja end ülikeerulisest poliitikast läbi närida ega midagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varrak vastas pärimisele, et tõlgivad kõik ära

      Delete
  13. Kui Sa vanematele külla tulles peaksid tahtma ka ülakorruselt läbi astuma, pakuks valiku eesti keelde tõlgitud soome lühiproosat. Head lood on, eriti üht lugu olen tahtnud juba ammu Sulle soovitada.

    No ja ma ei tea, kas Jane Austen sellisena, nagu ta on, st tõlkimata kujul sind kõnetaks. Mul on sihuke must tellis riiulis, kus kõik ta kirjutatu sees. Just keele pärast olen lugenud, muidu minu maailm ja mõtlemine on ikka väga teistsugune, nii et üle ühe loo korraga ma ei kannata.

    Ja kas eesti kirjandus ja taluelu, mis seal sees leida, on üldse Su maitse - kui vähegi läheb peale, siis Aimé Beekman ning "Sugupuu" ja "Kuradilill" on head.

    ReplyDelete
  14. Aitäh, armas Carmen! Jane Austeni tellis on mul ka, mõtlemine ja maailm meeldivad, keel jääb raskepäraseks. Soome lühiproosa kohta ei oska arvata, aga Beekman on täitsa kodus olemas ja meeldib.

    Klari, vene mütoloogiast ei tea ma peale paari nime midagi. Kas Pehhovi raamatud on minusugustele teadmatutele ka arusaadavad?

    ReplyDelete
  15. Pehhov on selles mõttes klassikaline fantaasia, et mingeid alusteadmisi ei ole vaja. Lihtsalt selline slaavipärasus on olemas, et saad aru, et on vene, mitte ameerika kirjaniku looming. Muud ei midagi. Ma ei oska seda paremini selgitada, kui elus mõnd vene muinasjuttu oled lugenud, siis tuleb tuttav ette lihtsalt.

    ReplyDelete
  16. Frans Bengtsson "Orm Punane" - Põhjamaade romaan viikingiajast. On hea, ma luban.

    Vonnegut ei meeldi Sulle?

    ReplyDelete
  17. Viikingid on põnevad.
    Vonnegutiga on vähe kogemusi, aga tegelikult on ka hea mõte, aitäh!

    ReplyDelete