Friday, May 22, 2020

Kuidas ma üritasin otse pagariärist hommikusööki saada

Juhtus nii, et täna tõusime koroonaeelse aja järgi. Vanaemale-Vanaisale pidi nimelt kella kaheksa ja üheksa vahel puid toodama ja kuna puutoomise-päevale eelnes nädal aktiivset paanikat ja murelikvihast tatsutamist garaaži ja keldri vahelt - et kuhu ikka need puud pannakse ja mitu päeva neid laotakse ja kas on ilus ilm ja miks juba ei tooda ja see auto lõhub värava ära* ja... - mõlema poolt, tundus turvalisem, et Mees avab puutoojale värava ja poisid tõstavad puukotid hästi kiiresti sinna, kuhu vaja. Me oleme ju kõik praegu üsna vaba graafikuga.

No aga harjumatult vara tõusmise teeb selgeks peale, mitte kõhule. Pealegi tulnuks hommikusöögi söömiseks veel varem tõusta ja seda me ei tahtnud. Niigi arvasid suuremad lapsed, et kui kolmveerand seitse üles… siis pole ju mõtet magama minnagi.

Niisiis, Mees ja lapsed Vanaema-Vanaisa juurde maha, mina saiaotsingule. Et ehk on tsivilisatsiooni oluline osa pagariäride näol ka meie maale jõudnud.

Esimene katse - Pika tänava pagaripood. Eelmisel õhtul kontrollisin, kas on olemas ja lahti. Kodulehel mingit adekvaatset lahtiolekuaega ei näinud, guugel ütles, et kella kaheksast (mis on minu arvates viimane kõige hilisem hetk, mil üks pagariäri peaks uksed avama, saia ostetakse ju hommikusöögiks!). No sobib. Koha peal selgus, et ei sobinud, ukse peal oli valge paber, et avatakse alles kella kümnest. Ja mina veel mõtlesin, et annan klassiõe pagaritoodetele võimaluse… Kuigi sõna "koduleib" tekitab minus ärevust, kas see mitte mingi jube juuretiseasi ei ole? Nüüd kodus leidsin piiiiikalt alla kerides ka lahtiolekuajad… Nojah, võib-olla on tal söödavaid saiakesi, minu trajektoorile see pood ega need kellaajad ilmselt edaspidigi ei jää, et katsetada. Urr.

Teine katse - Narva maanteel ülikooli ühiselamu all on Konsum. Kiire ja lihtne, mõtlesin. Nad avavad poe kell 7.30. Kell 8.10 ei olnud saialetis ei saialisi ega inimest, kes küpsetaks. Mis mõttes, pagarite tööpäev algab ju kell neli ja igasugune kaup peaks poe avamise hetkel olema valmis ja välja pandud?

Kolmas katse. Oli meeles, et avaturul kunagi midagi oli. Oligi. Läksin lõhna järgi. Tõepoolest, kohe nurga peal oli uks ja ukse taga pagariäri. Väike, kulunud, lõhnav. Liivimaa pagar, ütles silt ukse peal. Letitagune daam oli väga lahke ja sõbralik, ainult soojade saiakeste valik puudulik mis puudulik, üksi lõhnasid õuna-ampsud või mis nende nimi oligi… ja sõbraliku daami selja taga paistis olevat üksainuke imetilluke küpsetusahi (võimalik, et kuskil kaugemal oli midagi veel, ma väga ei trüginud uurima). Mittesoojadest saiakestest võtsin tuuletaskuid kohupiima ja vahukoorega. Õuna-ampsud olid väga maitsvad, täiuslikud krõbedad ja samas suussulavad, ainult suhkrut oleks võinud olla sama vähe kui õuna ja õuna sama palju kui suhkrut… Tuuletaskute kohta ütles suur vahukooresõber Lillebror, et vahukoort võiks vähem olla, ma ise neid ei söönud, Peki-Heini ja nii edasi.

Tundub, et hommikusöögisaiakeste küpsetamine on jätkuvalt täitmata turunišš. Muidugi on võimalik, et kusagil on Linnas siiski üks õigel ajal lahtiolev, rikkaliku valikuga pagariäri… aga mina pole seda siiani üles leinud. Ega ma väga ei otsi ka, aga kui tarvis, siis võiks ju üksainuke ikka olemas olla!

Minu saiajahi ajal olid saabunud puud ja enamik neist ka juba keldrisse või riita tõstetud. Kottidega klotsid, mis viga tõsta. Kella üheksa ajal oli töö tehtud ja saime hommikust süüa. Aga järgmisel taolisel puhul ma vist küpsetan kodus näiteks banaanileiva valmis, see maitseb hea ja püsib loodetavasti Linnajõudmiseni soe. Pagariäridele mõnda aega jälle enam ei looda.

_______
*30 aastat tagasi toodi sellesama värava kaudu regulaarselt kivisütt, kalluriga… midagi ei lõhkunud ära ja värav ei ole vahepeal kitsamaks jäänud, pigem on tänapäevased autod parema manööverdusvõimega ja ma oletan, et loomu poolest kergemad.

9 comments:

  1. Tänapäeva pagariäri on bensiinijaam ja R Kiosk :)
    Kuigi, tõsi, praegu koroona ajal ma ei tea, ehk ka seal on kokku tõmmatud.

    ReplyDelete
  2. No hommikusöögisaiakestega on see asi, et kui palju sellel turgu oleks...

    ReplyDelete
  3. Bensiinijaamast toitu ostma, öäk.

    Tegelikult on selge, et päris tsivilisatsioon iga külakese oma pagariäriga on meile veel saabumata ja koos sellega puuduvad ka varahommikul reipalt paberkotiga vehkides kodu poole astuvad hommikusöögiks valmistujad. Iseküsimus, kas me kunagi üldse niikaugele jõuame.
    Alternatiiv oleks neli aastat tagasi nähtud übernunnu lahendus - pagaribuss, mis sõidabki kokkulepitud kellaaegadel väiksemaid külakesi läbi.
    Hm, muidugi peaksime me enne korralikud külakesed tekitama ja hajaküladest loobuma. See loob ootamatu dilemma, kas ihaldusväärsem oleks oma küla pagar, lihunik ja eeee korraliku kellakõlaga kirik küla keskel või siiski õnnis eraldatus naabritest nagu meil praegu.

    ReplyDelete
  4. Aga Saiasahwer Supilinnas ja Saialill Variku tänavas – kas need ei võiks sobida? Mõlemad avatakse koroonajärgsel ajal küll kell 9, aga minu meelest oli nii, et enne seda, kui kõik poed ja muud kohad kinni pandi, olid need tööpäevadel avatud alates poole kaheksast.

    Karmen

    ReplyDelete
  5. Mul hakkas kohe kurb su saiaotsingute pärast. Pärnus tean vähemalt kolme kohta, mis 7.30 ukse lahti teevad ja sooje saiu pakuvad.

    ReplyDelete
  6. No vot, oleks pidanud enne blogilugejatelt küsima, kuskohast hommikusaiakesi saab! Saialillest kuulen esimest korda elus ja selle asukoht oleks ikka vääääga valesse suunda jäänud, aga Saiasahwri nimi tuleb tuttav ette, peab kunagi katsetama. Kui jälle koduvanavallatul kellaajal puid tuuakse või midagi.

    ReplyDelete
  7. Varahommikul saab saiakesi (värskeid) Circle-K'st ja Olerex'ist, ise eelistan viimast. Kasutan neid äärmiselt ekstreemsetel juhtumitel, kus muud valikud lihtsalt puuduvad.

    Siinkohal meenutan soojalt lapsepõlve kodukandi pagarit, kes avas iga päev oma töökoja kell 6 hommikul!!! ja külastajatest puudust ei olnud. Huvitav, kas maal olid inimesed unetud või oli neil harjumus 6:30 käia värskete saiade järel. Kui jõudsin pagari juurde pisut enne kella kaheksat - oli lett juba tühi :( Olid ajad...need ei tule enam kunagi tagasi.

    ReplyDelete
  8. Cranberry, paluks mitte nii negatiivselt. Ehk saabub kord ka meile (taas, nagu Sinu jutust aru saan) hea komme hommikul vara pagaritöökojas käia. Või teine hea komme mitte avada koole, lasteaedu, töökohti jne koduvanavallatul kellaajal, et inimesed jõuaksid kodus rahulikult hommikust süüa ja enne sööki veel pagari juurde. Loota võib.

    ReplyDelete
  9. Kusjuures Rimist saab hommikul värskeid sooje saiakesi

    ReplyDelete