Friday, September 25, 2020

Seebihiir

Mingi meile teadmata koha kaudu pääseb harjakappi hiir. Suveajal ei ole see nii sagedane sündmus, aga sügisel ja talvel juhtub õige tihti, et mõni kass istub äreva njauga harjakapi ukse ees ja ootab, millal ta kappi hiirejahile lastakse. Vahel on jaht ka edukas. Kuna aga kapi põrand on asju täis ja riiulid loomulikult ka, ei pruugi kass hiirt kätte saada... ja istub järgmisel päeval taas ärevalt kapi ees. 

Mõnikord pääseb hiir harjakapist välja, läheb sööb kassikrõbinaid - täidisega hiir, nurr, arvavad kassid - või hiivab kusagilt saiakontsu ära. 

Siiani olen ma harjakapis hoidnud ka pesuvahendite varusid. Viie inimesega majapidamises juhtub ühtelugu, et seep või šampoon saab otsa - ja ega siis iga sort kõigile ei kõlba -, kasulik on soodushindade ajal kohe mitu ühikut haatara. Kevadel aga tekkisid seepidele hambajäljed. Koroonalistel ja Laenulapselistel* asjaoludel on meil sel aastal läinud tavapärasest rohkem seepi, seetõttu oleme ka tavapärasest rohkem seepi varunud... Hiirele meeldis eriti üks maikellukeselõhnaline sort, mida Zeppelini teisel korrusel asuv Realiseerimiskeskus müüb viiekaupa pakis (valget värvi, roheline on kibeda lõhnaga, hiirele ka ei meeldi). Küünlad ei maitsenud. Muid pesuvahendeid ei tarbinud. Ühe uue nõudepesusvammi näris ka ära. 

Puhas hiir selline, närib seepi ja hammustab svammi peale... Isegi kui kapiuks lahti oli, ei käinud krõbinaid ega muud laokil toitu söömas, istus kapis, pugis seepi. 

Tegelikult ei ole hambajälgedega seep kuigi meeldiv nähtus. Seetõttu kammin nüüd - kui aega juhtub olema - vanamööblipoode, et leida lauake-kapike vannituppa sealse täielikult rikutud spooniga kits-lillelaua asemele - laua peale tuleks paar toataime, kapiosasse pesuvahendite varu. Hiirekindlalt. Ühel päeval leian ma õige kuju, värvitooni ja kõrgusega mööblitüki niikuinii. Siis võib hiir seebist suu puhtaks pühkida. 

Huvitav, mida hiire seebiarmastus seebi kohta ütleb? Ainult, et isuäratav lõhn, või et on ikkagi keskmisest ökom kraam ka? Ma pole seebihiirele käsitööseepi pakkunud, kallivõitu nagu. Või ütleb see midagi hoopis hiire kohta, nimelt on meil palju kordi kapis hiir olnud, aga mitte kunagi pole söödud seepi. Meil peaks siin ju olema terved ja loomulikku hiiretoitu saavad maahiired...

_________

*põhjalik kätepesija ja sel aastal palju meil elanud

2 comments:

  1. Meie hiirtele maitses ka talvel tühas majas seep. Ise tehtud, koostises kookosrasv ja oliivõli :) Ainult ehtsast karurasvast seepi ei puutunud, ju see polnud õige hiireseep.
    Aga hiljuti otsustas üks hiir närida läbi köögivalamu äravoolutoru. Me saime jupp aega nuputada, mis köögipõrand märjaks saab. Kass otsustas järgmisel öösel selle hiire nahka pista, nii et probleem lähenes seekord ilusti.

    ReplyDelete
  2. Internet ütleb seebi ja hiirte kohta nii:

    Subsequently, one may also ask, do mice like to eat soap?

    Mice are known to eat animal fat. Many commercial soap products, may contain components of animal fat (known as tallow).

    ReplyDelete