Tuesday, October 13, 2020

Kuni õhk soojemaks läheb

Kell seitse näitas köögitermomeeter, et õues on 0,1 kraadi. Umbes pool tundi hiljem ei saanud Mees autoga liikuma enne, kui autoaknad olid jääst puhtaks kraabitud. Nüüd on natuke hiljem, mul on Internet ammu läbi loetud ja paar majapidamistööd kah tehtud, aga õues ei ole oluliselt soojem... aga kudupööningul on teatavasti enam-vähem välistemperatuur. Ma siis ootan veel natuke, enne kui lähen kangast niide ja sukka panema. 

***

Veel oli öö jooksul keegi inspekteerinud meie prügi. Täna on see Kõige Tähtsam Päev, mille ma alati suurelt kalendrisse märgin - Selle Kuu Prügipäev. Luksus elada seal, kus teised inimesed matkamas käivad, ja näha õige tihti kõikvõimalikke metsloomi, toob endaga paraku kaasa ka üliharva prügiviimise. Aga meil on viis inimest toita ja prügi paraku tekib. Pakendiprügi ju eraldi ära ei viida, ma keeldun endiselt kusagilt eiteakuskohast pakendikonteinerit otsimast - paluks spetsiaalset värvi prügikotti, kuhu pakendeid koguda, mis väravast kenasti ära viidaks, siis sorteerin neid ka. Paber-papp läheb meil muidugi ahju (mitte läikiv reklaamipaber, aga see on väga väike osa) ja toidujäätmed komposti, riideprügi ka praktiliselt ei teki, aga jogurtitopsid ja piimapakid ja lihaümberkile ja...

Igatahes oli keegi prügikoti avanud, üht-teist välja võtnud ja kui ma kotti uuesti pakkisin, märkasin, et kotivoltide vahel on jääd. Brrr.

***

Eile õhtul kell hilja tuli meelde, et üks toataim on õues. Me viime suurema osa toataimedest ikka suveks õue, sidrunipuud, säntpoolia (õitseb, see teeb rõõmu) ja Lillebrori lilled said juba ammu tuppa tagasi, aga suure viigipuuga olen ma oodanud... tänahommikuni, nagu selgus. Eriti külmavõetud ta välja ei paistnud, aga õuest tulles jahmusime tubase soojuse peale mõlemad. Eks näeb, mis ta ootamatust kliimavahetusest arvab.

***

Ühtlasi tuleb täna paku seest välja kaevata, ümber istutada ja keldrisse tõsta üks hortensia. Huvitav, kas hortensia maitseb hiirtele? Ja kui, siis kuidas ma ta hiirekindlalt ära saaksin paigutada? Selle asja üle tuleb veel juurelda. 

***

Koroonateemal on mitmesuguseid lainetusi. Mõned inimesed on kokku puutunud kellegagi, kes võib olla kokku puutunud... ja nüüd istuvad viisakalt-kohusetundlikult eneseisolatsioonis. Muidu on siinkandis hetkel ju üks Eesti koroonaohutumaid piirkondi. See võib muidugi päevapealt muutuda. Ei oskagi suhtuda sotsiaalmeedias levitatud, väidetavalt Belgia arstide ühisesse seisukohavõttu, et lõpetatagu see jama ükskord ära... aga kui vaadata sakslaste koroonakaarti, siis see ühildub kenasti asustustiheduse ja ühistranspordikasutusega. Pluss mõned arvatavasti üksikute kolletega väikelinnad, kus keegi on linna peal köhimas käinud või jällegi võõrtööliste ühiselamus kõiki nakatanud. Mulle endiselt väga meeldib, kuidas Eestis koroonakokkupuutujaid kaardistatakse ja kuidas see olukorda ilmselgelt ohjes hoiab. Ei meeldi endiselt reisimise demoniseerimine ja aeg-ajalt ka "minu" Internetti jõudvad paniköörid. Eks me muidugi kunagi hiljem näeme, kas paanika jätkamisel oli üldse mingit mõistlikku põhjust või mitte.

***

Lastest tehti koolis pilte. Iga minuni jõudnud klassipildi peal on kindlasti üks väga ilus poiss. Sõbrapiltidega on nii ja naa, mina aru ei saa, mis asjaoludel nende peal peab kaelakuti olema. Ühe lapse klassis on üks populaarne poiss teistest peajagu pikem... pildi peal näeb välja, nagu kõik ripuksid kuidagi tema kaelas. Perekondliku pildivaatamise emotsioone võib juba ennustada: "Õu, miks mul selle pildi peal suu lahti on?", "Ma läksin sõbrapildi peale, sest mind kästi.", "Ma näen siin nii imelik välja." Minu meelest on küll kõik täitsa äratuntavad. 

***

Ühele ilusatest poistest käisime nädalavahetusel riideid ostmas. Kogesin, et oma laps näeb isegi kängurutaskuga dressipluusi sees hea välja... kuigi  ma ei ole perekondlikest sidemetest tulenevalt päris objektiivne. Õnneks paneb ta mõnikord ka kampsuni selga ja lepib tasapisi mõttega, et talvel ei saa tenniseid kanda... ja sallib pidulikul puhul triiksärki. Ma tahaksin küll näha tema seljas pisut rohkem värve, aga tegelikult on tore seegi, et ta musta asemel tumesinise valis ja minevatalvist ploomilillat esinemissärki oma lemmiksärgiks nimetab. 

***

Tunni ajaga on ilm kolm ja pool kraadi soojemaks läinud, aga vähemalt päike paistab. Täna olen tänulik, et kudupööningu aknad on lõuna poole.

3 comments:

  1. Pakendikotti saab täitsa tellida. Kahjuks kõigs omavalitsustes päris tasuta ei ole, aga väga kallis ka mitte: https://www.ragnsells.ee/service/pakendikott/#tingimused

    Vb on ka teisi teenusepakkujaid. Ilmselt tuleb omavalitsusest uurida.

    Ja eks toredatel vanematel ongi ilusad lapsed - geenid noh :)

    ReplyDelete
  2. Aitäh! Uurin seda pakendiasja, kuigi üldises nimekirjas meie valda pole.

    Komplimendi eest ka aitäh.

    ReplyDelete
  3. Meil viiakse ka pakendeid kodu väravast ära ja see maksab 50 senti kuus! Tasuta ära andmise koht asub 8 km kaugusel ja sinna minekuks kulutan ma rohkemraha. Pealegi, minusugune udupea unustab kas koti autosse kaasa haarata või sõidab sellega mitu nädalat ringi. Seega tarbin luksust - et keegi meie pakendid ära viib - väga hea meelega. Selleks puhuks soetasime isegi eraldi konteineri (kasutatult, soodsalt). Minu meelest pakend põhiliselt tekibki ju, sest seda tassime poest paratamatult koju...

    Ja meil oli ka kooli pildistamine! Toredad said!

    ReplyDelete