Sunday, September 18, 2022

Laatsaretinädal

Paar päeva nädala algusest oli Lillebror haige. Paar päeva nädala lõpust on haige olnud Legolas. Terve nädala on koolist kodus olnud Jõugu Juht. Kõigil sama häda - kurguvalu, nohu, mõnel juhul väike palavik, köha, peavalu. Ei ole k, täitsa tavaline viirus on. Seltskonna mõttes valutavad hirmsasti minu põlved ja selg, aga kui mul meelde tuleb rohtu võtta, siis pole väga vigagi. Ilmselt ei ole see valu ka niiiii hirmus... selles mõttes, et kui valuvaigisti saab meelest minna, eks ole. 

Ühel õhtul oli Legolase uues koolis lastevanemate koosolek. See maja vajaks eraldi kaardirakendust või midagi taolist, et seal mitte ära eksida... õnneks oli Mees kaasas. Legolase uus klassijuhataja on, tundub, asjalik. Uus direktor pidas kõnet nagu maamesilane, sumsumsumsumsumm, saali keskele polnud suurt midagi kuulda. Ega tal vist midagi jalustrabavat öelda ei olnud ka. Nägin vanemate hulgas mitmeid tuttavaid nägusid. Üks nägu sai jällegi klassikoosoleku jooksul piisavalt tuttavaks, et täna poes tere öelda ja jutustama jääda. Selgus, et meie pojad olid ka esimeses klassis koos, aga siis ei olnud nad sõbrad - noh, nüüd on taas võimalus. Üks teine ema jällegi küsis lahkumise ajal osavõtlikult, kuidas tundub, temal olevat juba neljas laps samas gümnaasiumis, ka koduõppekogemusega noormees. Sümpaatsed lapsevanemad on, ju on siis lapsed ka toredad. 

Nädalavahetuse veetis siin Lillebrori Sõber. Pidi ära minema küll laupäeval lõunase bussiga, aga buss sõitis peatuses oodanud lastest lihtsalt hooga mööda. Arupärimise peale öelnud GoBusi telefonivastaja, et telligu me takso ja esitagu pärast arve koos selgitusega, tõenäoliselt makstakse kinni... Lapsed. Keset inimtühjana paistvat metsa. Meil on siin endiselt, muide, karud. Lillebror juba ammu kurdab, et tema meelest on mõni bussijuht purjus- seda nüüd vaevalt, aga käre, kuri ja äkiline kindlasti. Mina ise lausa kardan neid juhte, üks arrrrmastab sõitjaid sõimata... Ja ärge tulge nüüd ütlema, et tasuta bussisõit ei pea tsiviliseeritud olema, peab küll. Kuna riik maksab bussisõidu kinni, esindab bussijuht oma käitumisega mitte ainult firmat, vaid Eesti riiki. URR.

Lõpuks ometi viidi Linnas ära kohalik pronksmees. Minu poolest võinuks kaevikus surevat sõdurit kujutav sammas isegi paika jääda, oleks jätkunud valeinfot andvate tekstide (et Tartu tänab vabastajaid...) eemaldamisest ja 9. mail lilleviimise-keelust - sest Eesti jaoks polnud see mingi vabastamine, eksju -, aga otsustati kogu kupatus eemaldada, heakene küll... ainult et Legolas ja Lillebror ei saa selle tõttu nüüd veel nädal aega trenni, Raadil on vist liikumiskeeld või midagi. Mis teha. 

Mingil päeval käisin uue ID-kaardi asjus sõrmejälgi andmas ja pilti tegemas. Loodetavasti kestab kaart kaua, pildiautomaat tegi mind hetkega 20 aastat vanemaks. PPA tahtis tagasisidet ka, palusin neil endile keeletoimetaja võtta. Foto on hõivatud, sõrmejäljed on hõivatud... Mis on viga sõnadel "registreeritud" või "saadud" või "salvestatud", millest tavakodanik ilusasti aru saaks? Passi tellisin ka, äkki õnnestub kunagi taas vana head Inglismaad külastada. 

Mees katsetas tuulekoja ette olemasolevat ust ja avastas, et see, häbematu, vajab koos lengidega rohkem ruumi kui meil sammaste vahele mahub, pealegi käib lahti sissepoole, mis meile üldse ei sobi. Ega mulle tema disain ei meeldinudki, aga Maja tuulekindluse suurendamiseks olen ma eriti möödunud talve järel päris paljuga nõus. Eks ta nüüd siis leiutab, mis saab. Tuulekoda peab juba praegu, ainult külgakendega päris hästi tuult. 

Legolas jällegi küttis paar korda oma toa ahju. Ahi püsib ilusti kaks päeva soe ja Legolasel olevat nüüd lausa palav magada. 

Ükspäev lugesin üle tomatitaimi ja Otsustasin, et tulevaasta kasvatan a) ühes eraldi betoonkastis hoopis kurke; b) panen tulevaasta taimed hõredamalt ja c) valin peamiselt kõrgekasvulised sordid. Need "Romad" on küll suurepärased tomatid, aga mul on seal praegu 15 "Roma" taime, mis kamba peale moodustavad läbitungimatu võpsiku, ei küpse ega lase endid korralikult üle vaadata, kõrgete sortide viljad ripuvad ilusti nähtaval. Tulevaasta on muidugi kasvuhoone ka kalasööjakindel ja keegi ei kraabi mu tomateid räimest üles, nagu sel aastal juhtus. PLN oli ju juba seekord mõnevõrra teistsuguseid taimi kasvatada, aga näedsa...

Vaarikaid tuleb peotäishaaval, ploomipuid tuleb tuleval kevadel harvendada ja "Valge Klaar" kannab sel aastal rohkem, kui eales varem. Ma nüüd keedan topeltportsu purgiborši ja mõned purgid õunastruudlitäidist. Äkki saab hea. 

No comments:

Post a Comment