tag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post5235583729328446329..comments2024-03-22T08:29:20.133-07:00Comments on Koduperenaine. Ilma meeleheiteta.: Ootamatud lahendused Suure Paastu ajaksUnknownnoreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post-55092184621968164152016-02-19T12:49:37.491-08:002016-02-19T12:49:37.491-08:00Mis manna? Kes seda kookide sisse paneb? Hm, mingi...Mis manna? Kes seda kookide sisse paneb? Hm, mingis Pere ja Kodu retseptis vist oli manna ... kook tuli veider. Retsept oli mingist saksa koogiajakirjast. Ma kasutan kõikjal, absoluutselt kõikjal valget jahu. Täisteratoidud ei kõlba reeglina süüa, igasugused eksootilised jahud veel vähem. Ikka puhas nisujahu käib igale poole, siis kukub hea välja ja on ilus hele ka. Ma olen täna näiteks ära söönud kolm martsipaniga saiakest (taina tegin veega piima asemel), kaks hommikul ja ühe õhtul, pluss kolm viilu Perenaise saia avokaadoga ja kõht käitub absoluutselt eeskujulikult. Muid asju sõin ka, kotletti ja kartulit ja just praegu ühe apelsini.<br /><br />Ma olen siiani keeldunud gluteeni- ja suhkrupõ/elgurite ridadega liitumast. Viimast eriti sellepärast, et Vanaema on suurim suhkrukartja, keda ma tean, ma sain lapsena kõigist neist tulihapudest ahjuõuntest (sest õun on ju ise niiii magus!) ja sappmõrust kakaost (sest kakao on ju magus asi!) kõvasti ära traumeeritud. Kommid ei ole suhkur, arvab Vanaema, ja võimaldab Lillebroril elada päevade viisi, karamell põses. :S Kohv käib suhkru ja piimaga, mõru kohv on õudne. Ma parem olen ilma. reethttps://www.blogger.com/profile/08499837523769612306noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post-4022514843865030442016-02-19T10:58:25.140-08:002016-02-19T10:58:25.140-08:00Aga Sa jahu ei kasutanud kohupiimakoogis, tegid ma...Aga Sa jahu ei kasutanud kohupiimakoogis, tegid mannaga?<br />Minu kõht teeb nisujahu, eriti valge jahu peale sarnaseid tükke. Iga kord, kui uuesti katsetan, kas tõesti jahu/küpsised/kringel, saan sama vastuse :)<br /><br />Samas piimata kohvi pole päris kohvi maitsega minu meelest ka. Aasta tagasi õnnestus kohvist suhkur välja harjutada - päris kergelt minu üllatuseks - aga vot piima ära jätta ei saa, kergem on kohvi tee vastu vahetada. Maasika-piparmündi tee näiteks.Pikajuukseline Emahttp://piparmyndi.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post-48745546680804315502016-02-11T23:40:44.343-08:002016-02-11T23:40:44.343-08:00Kui mul ämm oma kõhuhädadega tegeles (mingite ravi...Kui mul ämm oma kõhuhädadega tegeles (mingite ravimite tõttu läks sassi), siis ta määris või asemel leiva peale kookosrasva, olevat hea olnud.Kerlihttps://www.blogger.com/profile/03370590780010433745noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post-46863646722322581302016-02-11T07:34:04.162-08:002016-02-11T07:34:04.162-08:00Huvitav mõte. Mingit maapiima ja kodust kohupiima ...Huvitav mõte. Mingit maapiima ja kodust kohupiima pole meil mitte kunagi majas olnud. Üheks põhjuseks on, et 20 km raadiuses elab maksimaalselt kaks lehma. Siin on rohkem põdrad. Koogi sees oli mingi eesti päritolu toorjuust, mitte Farmi, see v-tähega ... ja Otto ricotta. <br /><br />Tuli meelde, et piimatoodetes leidub ka kaseiini. Kõigi tarkuste allikas Internet ütleb, et kaseiinitalumatuse puhul võivad kõhuhädad kesta kuni 72 tundi pärast piima sissesöömist. Umbes sellises rütmis ma kohupiima, jogurtit ja juustu olengi viimasel ajal tarvitanud ... Mõttepaus. Loetud artiklis polnud küll öeldud, mis vanusest kaseiinitalumatus võib avalduda, aga igaks juhuks jääb kahenädalane inimkatse kehtima. Mees tõi mulle küll lahkesti ühe laktoosivaba jogurti, aga ma ilmselt ei hakka eksperimenteerima.<br /><br />Ma sain vahukoort lapsena süüa ainult koos tikrikompotiga, muidu hakkas vastu. Eluaeg olen pidanud ennast välja vabandama, miks ma ei vaimustu vastlakuklitest ja vahukooretordist. :) Eriliseks talumatuseks ma seda ei ole osanud pidada, rasvane kraam ajab ikka südame läikima. Õnneks vaimustun ma brokkolist ja muust aedviljast. Kui selgub, et muud süüa ei tohi, siis köögivilja vast ikka. :)reethttps://www.blogger.com/profile/08499837523769612306noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post-5550240561448502842016-02-11T05:32:18.606-08:002016-02-11T05:32:18.606-08:00Minu laktoositalumatus avaldub just selles, et mag...Minu laktoositalumatus avaldub just selles, et magu ei kannata rasvaseid piimatooteid- Vahukoor, maapiim ja kodune täisrasvane kohupiim teevad jamaks olemise. Tavaline 2,5% piim toidu sees ja näiteks juust on probleemivabad. Taluvõi võileiva peal sobib ka. Äkki oli sinu kohupiimakook ka "korraliku" kohupiimaga? Et siis katseta kas juust ja lahja kohupiim teevad jama. Aa kui kangeid ravimeid võtad siis söö probiootikume ikka ka, need aitavad seedimise head bakterid tasakaalu ajada.Nelehttps://www.blogger.com/profile/04069524622986668343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post-46726811718257388322016-02-11T04:25:18.387-08:002016-02-11T04:25:18.387-08:00Küpsetatud kohupiima kogus oli märkimisväärne, tei...Küpsetatud kohupiima kogus oli märkimisväärne, teine pool oli toorjuustu. Ma lapikuid kohupiimakooke ei tee. :) Ma kuskilt lugesin, et kohupiimas on laktoosi ikka veel küll, äkki see oleneb sordist? Igatahes on mul üks sõbranna, kes ei pidavat just nimelt kohupiima taluma, muu piim sobivat hästi.<br /><br />Rõõsk piim on tekitanud probleeme, maitse poolest nimelt, sellest saadik, kui ma umbes kümnene olin. Ma ei saa üldse aru, kuidas täiskasvanud piima juua saavad! See ju maitseb nagu ... piim. Sellepärast ma lubangi vabariigi aastapäeva puhul kakaod juua, piima kogus on sama, aga maitse ei ole õudne. <br /><br />Ma muidu seda teooriat jah tean, et kõige laktoosisem on piim ise ja kõige süütum küpsemat sorti juust. Ja tegelikult tarvitan ma piimatooteid pigem vähem kui keskmine eestlane, aga kuskilt tuleb ju alustada. Tobe on ka arsti juures öelda, et ääää, sisikond teeb asju, aga ei, ma pole midagi ära jätta proovinud ega toidupäevikut pidanud ega midagi. Ma vaikselt loodan, et äkki ikka ongi mingi jama piimatoodetega, gluteenitalumatusega elada oleks minu jaoks ilmselgelt keerulisem. Muidugi, kogu asja taga võib ikkagi olla närviravim, mis muuhulgas seedehäireid soodustab ja arvatavasti närvisüsteemis mujalegi mõjub kui kolmiknärvi pihta. Pühapäevast alates võtan veel ainult pool tabletti ööpäevas, kuu aja pärast olen selle pealt loodetavasti lõplikult maas.reethttps://www.blogger.com/profile/08499837523769612306noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4915148128016409121.post-67785979801154421262016-02-11T02:59:01.304-08:002016-02-11T02:59:01.304-08:00Sul peab olema väga ränk laktoositalumatus kui (kü...Sul peab olema väga ränk laktoositalumatus kui (küpsetatud) kohupiim probleeme tekitab:) sama hapukoorega. Hapendatud piimatoodetes on piimhappebakterid laktoosi nö söödavaks muutnud + osa üldse ise nahka pistnud, Ning juustude ja kodujuustu ja kohupiima puhul sama lugu- suur osa laktoosist on kas nahka pistetud või siis lagundatud.<br />Vt pakendit ja näed et justus on laktoos 0 ning muudes nimetatutes ca pole väiksem, kui nt rõõsas piimas.<br /><br />Kui sul on laktoositalumatus, siis alusta testimist röösa piimaga. Kui see tekitab probleeme võta hapendatud piimatooted. Kui neid ka ei talu siis kohupiimalised ja toorjuustud. Ja kui juustu peale ka paha hakkab, mine arsti juurde:)Indigoaalanehttps://www.blogger.com/profile/04150759253415304564noreply@blogger.com