Sunday, August 14, 2011

Segaseened õlis

Kõigepealt korja seened. Mina kasutan kukeseeni ja puravikke, aga ilmselt sobiksid ka muud värskelt tarvitatavad, kupatamist mittevajavad sordid. Puhasta umbes kilo seeni. Kalla pannile natuke oliiviõli, kuumuta, pane õli sisse seened. Las nad podisevad natuke aega, kuni tundub, et suurem osa vett on välja keenud. Lisa mõned oksad rosmariini ja tüümiani. Soola, pipart kohe mõnuga. Mõõda välja 50 ml palsamiäädikat ja 100 ml valget veini. Vein võiks olla vürtsikamat sorti ja kui natuke rohkem saab, pole midagi hullu. Kalla vein ja äädikas seentele, keeda, kuni vedelik on enam-vähem läinud. Nüüd näpi puruks peotäis basiilikulehti, sega seente hulka. Suru seened purkidesse. Võta parem väikesed purgid. Vaata, et seente vahele õhku ei jääks. Kalla purkidesse oliiviõli, kuni seened on kaetud. Kui oled purgid hästi täitnud, siis seda palju ei lähe. Kaaneta. Säilita külmkapis. Kui purgid on ilusti kinni, säilib niisugune hoidis kenasti aasta aega. Õli läheb külmikus imelikuks, aga selle vastu aitab natuke toasoojust. Mina kasutan neid seeni koduse pitsa peal ja baski moodi kanahautises.

No comments:

Post a Comment