Sunday, January 29, 2012

Pitsamuffinid

Käisime Mehega reedel Werneri kohvikus kooki söömas. Kuna Mehel oli kõht tühi, võttis tema lisaks ka ühe pitsamuffini. Koogid olid head, nagu oli ka ootuspärane. Võib edaspidi süüa küll. Pitsamuffin ... nojah. Mina maitsesin, neelasin suutäie alla, aga tulevikus ma selle käki peale raha ei raiskaks. Mees oli piisavalt näljane, et ära süüa. Werneri pitsamuffin sisadas endas üht püstasendis, võrdlemisi sündsusetu kujuga miniviinerit, mingeid tuvastamata maitseaineid ja suures koguses rasva. Pitsa seostub meie jaoks pärmitaina ja singi või vorstiga, viiner ei kuulu kumbagi liiki.

Koduteel mõtlesin välja pitsamuffinid, mis said nii Mehe kui laste heakskiidu. Täitsa võimalik, et keegi targem on selliseid juba valmistanud, aga guugeldades sain millegipärast kõigepealt palju küpsetuspulbri baasil pitsamuffineid. Muidugi, kui Sinu arvates ei tohi pärmiga kergitatud saialist muffiniks nimetada - võib-olla ei tohigi neid kokandusteoreetikute meelest nii nimetada, kohe ametlikult? -, siis palun vabandust ja ootan ettepanekuid, kuidas neile õige nimi anda. Seni aga lähtun ma kasutatavate küpsetusvormide liigist ja nimetan oma tänast loomingut jätkuvalt pitsamuffiniteks.

22 muffini jaoks läks vaja:


  • üks kogus pärmitainast, nii nagu leivamasin segas ja kergitas. Samast hulgast saab plaaditäie kaneelirulle, aga mul pole tõesti aimugi, kui palju see ports kaalub.

  • umbes 150 g sinki;

  • pool sibulat;

  • 11 kirsstomatit;

  • pool paprikakauna;

  • umbes 120 g juustu;

  • sorts oliiviõli;

  • soola-pipart;

  • kuivatatud basiilikut.

Kõigepealt tekita pärmitainas. Sõtku sinna sisse hakitud sibul ja hakitud sink. Siis jaga tainas muffinivormidesse (enne pane muffinivormi pabervorm sisse!). Lõika kirsstomatid pooleks ja haki paprika peeneks. Pane mõlemad kaussi, lisa oliiviõli, basiilik, natuke soola ja pipart. Sega. Jaga nüüd tomatid ja paprika niimoodi tainatükkidele vormides, et iga tainatüki peale jääks kummuli üks poolik tomat ja natuke paprikat. Puista peale riivitud juustu. Pista kõik ahju ja küpseta 200'C juures, kuni juust on pealt natuke krõbe. Igaks juhuks proovi tikuga, kas saiaosa on läbi küpsenud.


Põhimõtteliselt võiks kattesse panna ka seeni, oliive, küüslauku, värsket basiilikut, või minu poolest ka ananassi. Teine võimalus oleks tainas rullida ja korvikeste põhimõttel muffinivormidesse panna, et need siis meelepärase pitsakraamiga täita.

2 comments: