Friday, September 21, 2012

Koduõpe kolmeaastasega

Iseenesest õpib väikelaps kogu aeg, kui talle selleks vähegi võimalusi anda. Õppimine on nii diivani seljatoele ronimine, kassi patsutamine kui katsetused noa ja kahvliga. Kuna meie suurematele poistele ei tahtnud tähed ja muu koolitarkus isevoolu teel hästi pähe jääda, tegutseme emme vabadel päevadel laua taga. Lillebror ka. Kolmandaks sünnipäevaks sai ta sõber J.-lt "raamatud" ehk Mesilane Maaja töövihikud ja oli ise kangesti uhke, et nüüd saab temagi koos suurte poistega kirjatööd teha.

Praeguseks on Lillebror "kirjatööd" teinud juba pool aastat, ikka mõnel päeval nädalas. Täidetud töövihikuid on kogunenud päris mitu, sest Lillebror on kiire poiss. Igasugune vaba joonistamine, voolimine ja pintseldamine toimub vastavalt meeleolule ja huvile, seda me kuidagi ei suuna ega arvesta - laps joonistab, mida tahab, voolib, kui laua peal selleks tööks ruumi on, või küsib värvimiseks pilti. Viimastega on nii, et Internet on ideaalne allikas kõikvõimalike värvitavate-prinditavate piltide leidmiseks. Guugelda näiteks märksõnu "coloring page printable free" ja värvimiseks sobivaid pilte tuleb massiliselt. Paljud nendest lehekülgedest pakuvad ka mõistatuse- ja muidu arendavaid töölehti, muudkui prindi. Samuti võib guugeldada "preschool worksheets printable free" (või kuidagi grammatiliselt korrektsemal moel) ja töölehti leiab igale maitsele ja vajadusele.

Töövihikutest oleme meie siiani kasutanud:
Mesilane Maaja - kokku oli neid neli, aga kardetavasti on nad juba kõigist raamatupoodidest otsas. Olemas on Mesilane Maaja. Õpiraamat, mis minu arusaamist mööda sisaldab endas väga palju õhemate töövihikute ülesandeid. Maaja töövihikute ülesanded olid Lillebrorile üldiselt paraja raskusastmega, uute oskustena omandas ta arusaamise labürindist (et ei tohi minna üle pideva joone) ja piltidelt erinevuste otsimise.

Mängime. Värvin, kleebin, nuputan - nägime vaeva nii 2-3-aastaste kui 3-4-aastaste vihikuga. Väga keerulised olid Lillebrorile numbrite õiges järjekorras ühendamise ülesanded ja mõned õigete piltide leidmise ülesanded - no ei olnud ilusad pildid, mida laps ära tunneks! Ei soovita.

Alguse asjad. Värvid - imeline. Just see, mida vaja. Kohati kolmepoolesele raskevõitu, kuid üldiselt just paraja raskusastmega ülesanded, lõikamise-kleepimise võimalused ja samm-sammult edasiminek. Viimane omadus on see, mis nii Maaja- kui Mängime-vihikutel puudub, nondes on erineva raskusastmega ülesanded segiläbi. Ka on olemas juhised vanemale/õpetajale - mida täpselt ühe või teise ülesande juures rõhutada. Samast sarjast on olemas ka tööraamat Alguse asjad. Numbrid, mille võtame Lillebroriga ette järgmisena. Loodan väga, et ka sarja ülejäänud tööraamatud kunagi avaldatakse. Alguse asjade ehk ABC sarja tööraamatud on originaalis avaldatud konservatiivsete mennoniitide kirjastuse Rod and Staff Publishers poolt, nii on raamatus soovitud Jumala õnnistust materjali kasutamisele kui ka kasutatud pisut piiblilugusid. Sama kirjastus annab välja tervet õpikute sarja koduõppuritele, kuid need muidugi enam Eesti õppekavadega ei ühildu.

Erinevate karupoegadega töövihikuid olen raamatupoodides sirvinud, kuid need tunduvad mulle minevat samasse patta sarjaga "Lasteaias mängides", mille ülesanded on ebaühtlase raskusastmega ja kujundus liigselt kirju. Seda katsetasime Unistajaga, aga ei tulnud kahjuks suurt midagi välja ja siis oli ta nende ülesannete jaoks järsku juba liiga suur. :)

Veel sobis Unistajale hästi "Väikesed sammud" - kilega kaetud lehtedele joonistamine, aga erinevalt Lillebrorist oli Unistaja kolmeselt väga puhas ja metoodiliselt tegutsev laps, nii et igale kolmeaastasele see töövihik kindlasti ei passi.

No comments:

Post a Comment