Thursday, June 27, 2013

Puhkusele koos lastega - mida ette võtta?

Ei mina ega Mees pole kunagi armastanud lõbustusparke ega seiklusparke, veekeskustest rääkimata. Oleme need lapsevanemad, kes mänguväljaku ääres tülpinult kella vaatavad ja järelkasvu edasi liikuma kiirustavad, sest kiikuda saab kodus ka. Seevastu võime üsna lõputult konnata mööda ajaloolisi ehitisi ja looduskauneid kohti ning loomulikult selgitada, selgitada, selgitada, mida parasjagu näha on.

Paraku kipub paljude inimeste - nii tuttavate kui võõraste - ettekujutus lastega reisimisest olevat selline, et hea lapsevanem liigub reisil olles marsruudil lõbustuspark-kiirtoidukoht-veekeskus-loomaaed. Otsisin hiljuti trip.ee-st võimalikke puhkusetegevusi ja meile huvipakkuvate maade puhul oli alajaotuses "Lastega reis" kirjeldatud pigem reise lastele. Ikka veekeskusest teemaparki ja sealt edasi eksootilisi loomi vaatama, kõik paigad ka riigi kõige kallimad vingemad ja kuulsamad, see tähendab, et tõenäoliselt on seal palju rahvast.

Ma ei kahtle selles, et paljudele täiskasvanutele meeldivadki teemapargid ja veekeskused. Siiski on võimalik lastele reisielamusi pakkuda ka neil vanematel, kes karussellisõitu ja ühispladistamist ei naudi. 

Kõige õigemat loomaaia-külastust on kirjeldanud Klaus-Peter Wolf oma suurepärases kogemusraamatus "Rock'n'roll ja ridamaja" - tuleb hankida aastane külastusõigus ja minna loomaaeda sageli nädala sees, et vaadelda üht või teist looma rahulikult ja pikalt. See on võimalik muidugi siis, kui elada loomaaiale piisavalt lähedal. Puhkusereisi ajal võib loomaaeda minna, aga ei pea. Võimalusel peaks tegema kodutööd - milline loomaaed jääb meie tee peale ja kas see sobib oma loomade ja hinna poolest meie lastele? Nelja-viiesed võivad suures loomaaias ruttu väsida, pealegi ei pruugi olla eriti põnev vaadata järjest viit veidi erinevat mägilammast. Äkki on hoopis põnevam vaadata kodulambaid karjamaal?

Ujumas käimine on suvel muidugi kohustuslik, aga kas selleks peab olema veekeskus, kus peab väiksematel lastel pidevalt silma peal hoidma? Eriti kui on tegu populaarse kohaga? Veekeskuse piletihinnas on sageli terve hulk teenuseid ja võimalusi, mida enamik inimesi ilmaski ei kasuta, aga järv, jõgi või mererand võivad olla lausa tasuta külastatavad ja vähemalt sama põnevad.

Mõned vanemad kurdavad, et lapsed ju ei taha minna mujale kui lõbustusparki-veekeskusesse-loomaaeda. Suurepärases lastekasvatuse-raamatus "Mina olen lapsevanem, sina ole laps", kirjutab Paul Kropp just sellisest olukorrast. Perepuhkust planeerides on oluline mõelda, kas uutest kogemustest keelduv laps üldse teab, et ka muudes paikades võib olla tore? Olin ise eelmisel suvel hädas seitsmese vinguviiuliga (Jõugu Juht), kes ilmutas sügavat solvumist, et mägioja ei olegi nagu bassein lasteaias ... ja keda sealt paar tundi hiljem eemaldades tuli kasutada isegi suuremat vägivalda kui tema ojassesaamiseks. Laps, kes pole kunagi matkamas käinud, ei oskagi matkamisesse kuidagi suhtuda. Laps, kes pole näinud seest ehtsat rüütlilossi, ei oska arvata, et see võiks olla põnev. Laps, kes ei ole näinud mägesid, koski, kaljusid, luiteid jne., ei pruugi looduskaunite kohtade vastu mingit huvi tunda. Lapsevanema asi on lapsele seda kõike tutvustada, ka siis, kui laps on algul skeptiline.

Kolme elavaloomulise lapsega reisidel käies lähtume meie järgnevatest põhimõtetest:
  • meelelahutused peaksid midagi pakkuma kõigile;
  • meelelahutused ei pea olema kallid;
  • parem on käia kohtades, kus on vähem rahvast;
  • lastele tuleb selgitada, mida nad parajasti näevad;
  • huvitavates kohtades olemiseks tuleb võtta aega;
  • loomulikult peavad lapsed teadma, kuidas kenasti käitutakse.
Nii vanematele kui lastele pakuvad meie meelest põnevust
  • igasugused lossid;
  • vanad kirikud;
  • kauni vaatega paigad;
  • väiksemad loomapargid;
  • looduskaunid ja/või looduslikult põnevad kohad;
  • armsad vanalinnad;
  • huvitavad tööstusmaastikud;
  • kõikvõimalikud müürid;
  • trepid ja koopad
  • ...
 Ülemisel pildil aitab ehtne rüütliseltsi rüütel viiesele Jõugu Juhile pähe ehtsat rüütlikiivrit ehtsas rüütlilossis; alumisel ronib kolmene Lillebror üles trepist, mis viib ehtsa kullakaevajate koopa juurde. Elamus missugune.

No comments:

Post a Comment