Tuesday, April 8, 2014

Ootamatu oht

Meie peres alkoholi ei tarbita. Laiendatud perekonnas ka eriliselt mitte. Siiski teavad lapsed, mismoodi alkoholipudelid tavaliselt välja näevad, ja oskavad oletada, et pruunis pudelis on õlu ja läbipaistvas viin ... Eile aga juhtis Jõugu Juht mu tähelepanu teemale, millele pole varem mõelda osanudki.

Pidime Mehega poes kassade juures kokku saama ja tegime JJ ja Lillebroriga aega parajaks, aga mingil põhjusel oli just seal parajasti hulgaliselt erinevat alkoholi aluste peal. Tavaliselt pakutakse selles kohas šokolaadi ja pähkleid, ju siis eile oli õlu soodushinnaga. JJ vahtis ringi ja äkitsi küsis: "Emme, miks need limonaadid seal õlle juures on?" Mis limonaadid ... JJ oli limonaadiks pidanud tõesti limonaadi kombel suures pudelis Fizzi ja Gin'i, mis eemalt vaadates paistsid ka ilusad värvilised. Ma ei hakanud seal lastele pikemat seletust andma, aga nii palju selgitasin küll, et välimus on petlik ja tegelikult on see ikkagi alkohol.

Saksakeelsetest uudistest jooksid rõõmsavärvilise lahja alkoholi kui alkoholipruukimist sissejuhatava joogi ohud ja nende tootmise kaheldav eetilisus mitu aastat tagasi läbi küll, aga millegipärast pidasin seda alati meie pere jaoks ebaoluliseks infoks. Enam ei pea. Nüüd on ainult küsimus, kuidas õpetada noormehed alkoholi limonaadist eristama, ju need siidrid ja džinnid ka magusapoolsed on ... Kas peaks õpetama selgeks kõik võimalikud alkoholinimed või näitama, et kahtluse korral otsi sildi pealt promillimärki? Meile tuttavates poodides lastele muidugi alkoholi ei müüda, aga kaugel seegi aeg on, kui mõni "sõber" pudelit pakub ...

2 comments:

  1. Ma arvan, et mõlemad variandid on head, nii levinumate alkoholisortide nimetamine kui ka protsendimärgile osutamine. Ehkki nt Klassikalises kaljas on samuti 0,5% kraade sees. (Meie peres on see lubatud jook, ma ei tea, kuidas teie peres.) Õnneks on mõlemad poisid matemaatikaga piisavalt sina peal, et teada, et 0,5 on väga väike protsent ja hoopis midagi muud kui nt 50%.

    ReplyDelete
  2. Kali ei ole probleem - kuigi meie seda ei osta. Meie poisid matemaatikaga veel nii sina peal ei ole, et oskaks protsentidel vahet teha, aga ju nad õpivad.

    ReplyDelete