Friday, May 23, 2014

Kas lapsele peaks maksma kodutööde eest nagu oma toa koristamine, nõudepesemine, oma pesu ärapanemine jne?

Ei.








Selgitus: ma olen üsna mitme inimese suust (viimasel ajal eriti sageli) kuulnud väidet, et laps peaks oma toa koristamise jms tavaliste kodutööde eest "palka" saama. Kuskohast nad selle mõtte on võtnud, ma ei tea, aga korduvad jaburused ajavad kurjaks. Oma toa korrashoidmine jms oma asjadega seotud tegevused on elementaarne enese eest hoolitsemine ja selle eest ei maksta kellelegi. Nõudepesemine, prügi väljaviimine, elutoast tolmuvõtmine jne on pere ühise heaolu eest hoolitsemine. Selle eest ka ei maksta. Muidu peaks lapsed vanematele ka maksma, eks ole. Näiteks ahjusoojade kaneelisaiakestega varustamise eest?

Raha saab laps muul moel. Taskuraha võiks olla regulaarne ja piiratud - sel nädalal juba said kokkulepitud x eurot, enne tulevat nädalat rohkem ei saa -, aga tõesti võiks olla kodus ka lisa teenimise võimalusi. Juhul kui vanemad suudavad välja mõelda mingi lisatöö, mida laps üldjuhul tegema ei pea, aga rahateenimise-soovi korral võib. Meie kodus võib selleks suvel saada peenarde rohimine - tavaliselt teen seda mina, ja rõõmuga, aga kui Jõugu Juht tahab, siis võib ju mõne peenra ette võtta. Vaevalt et see talle kerge teenistus tundub ...

3 comments:

  1. Meie omale lapsele regulaarselt taskuraha ei anna. Mingi vahe andisme, aga siis tuli sünnipäev vahele ning laps sai juba ühe päevaga sünnipäevaks rohkem raha kui vaat et aastaga taskuraha kokku.

    Kodutööd on tal endal olemas ja need ei lähe ka meil rahastamise alla, Küll aga anname talle £1 kui ta on koolis midagi väga ilusti teinud (mingi ilus kirjutatöö või õppetaja on kirjutanud, et ta on super lugemist teinud, või kuida mingil muul moel näitab, et on midagi uut ja erilist õppinud-meelde jätnud). Kuna neil koolist kodutöid ei anta (peale lugemise) ja mingeid muid koolis tehtud asju tuuakse koju väga harva siis sellist 'auhinnastamist' tihti ei toimu.

    Nädal tagasi aga hakkasime harjutama teda ise magama minema. Kuna esimesel ööl tuli nii hästi välja siis sai selle eest järgmisel hommikul 20p. Otse loomulikult tahtis ta siis ka järgmisel õhtul ise magama minna. Nüüd saabki hommikuti 20p ja seda niikaua kui asi juba ladusalt läheb ja ta selle 20p saamise hommikuti ära unustab (tundub, et üsna varsti :)

    ReplyDelete
  2. Nojah, eks selle tasusüsteemi tekitab ikka iga pere ise - ja teie laps on veel liiga väike ka, et ta "auhinnastamist" kuidagi ära kasutama õpiks. Aga kui Eesti mõistes kooliealiste laste vanemad jm inimesed (tegelikult üldse mitte rumalad) arvavad, et suurele lapsele peaks pereelus osalemise ja eneseteenindamise eest palka makstama, siis ma lähen lihtsalt kurjaks.

    Meil ei saa ei Lillebror ega Unistaja taskuraha, ütlesime, et taskuraha hakkab saama laps, kes oskab saja piires liita-lahutada. See motiveeris Unistajat kümne piires arvutamist ära õppima, edasi on natuke raskem olnud.

    ReplyDelete
  3. 100% nõus! kuidas muidu laps õpib, et elementaarsed asjad ongi elementaarsed?

    ReplyDelete