Thursday, May 8, 2014

Kingad. Vastupidavus kuni 60 kilomeetrit.

Meie pere mehed, poisid ja tited kannavad kevadeti ja sügiseti tänaval mõistlikke musti kingi. Spordijalatsid on ainult sporditegemiseks, linnas nendega ei käida.

Päevapealt neli nädalat tagasi läksin koos Jõugu Juhiga Prismasse, eesmärgiga omandada paar kingi nimega KID'S, hind 17.90. Nimelt sai JJ sama firma kingad kaks aastat tagasi ja need teenisid teda truult, kuni jäid väikeseks. Hetkel kannab neid kingi muide Unistaja, nii et on head kingad küll (tõsi, see kevad on neile kingadele ka viimane). Kui tegu on vähekantava tänavakinga või talvise tanksaapaga, ei usu ma põrmugi lapse jala deformeerumisse eelmise kandja järgi, iseasi, kui laps pruugituna saadud jalatsit igapäevaselt tundide viisi kannaks ... Ühesõnaga, KID'S kingad on ilusad, mugavad ja peavad vastu. Õnnetuseks JJ suurust ei olnud. Üldse oli JJ suurusega raskusi. Parajatest üks mudel kippus jala pealt "näpistama", teine tundus mõistlik ja mugav. Hind oli odav - 9.95 vist -, aga olen ise kunagi saanud sada eesti krooni maksnud kingad, mis lasksid ennast kaks aastat kevadel-sügisel kanda, nii et hinna järgi ei saa ju alati otsustada. JJ oli rahul.

Esimese nädalaga hakkas kuluma nahk kinganinadelt. JJ ei mängi jalgpalli ega tee tänavakingadega muid kohatui tegevusi! Mõtlesime, et nojah, kehv materjal, kui üle viksida, pole hullu - lastekingadel on teatud ninakulumine paratamatu. Eile kurtis JJ, et üks krõps hakkab õmblusest lahti tulema. ??? Täna hommikul läks JJ kooli veel tuntavalt üsna tervete kingadega, aga tagasituleku käigus olid lootusetult purunenud mõlema kinga kannad.

JJ saab hommikuti koolimaja ette autoga, jookseb kooliõues pika vahetunni ajal ja jalutab pärast kooli 1,8 kilomeetrit vanavanemate juurde. Paar korda käis sõbra pool ka ja kirikus. Kokku said need kingad kõndida kuni 60 kilomeetrit. Põhimõtteliselt peaksid kingad olema tehtud nii, et nendega saaks käia kaks-kolm aastat (ega siis laps kinga päev otsa jalas ei hoia, koolimajas ollakse sandaalidega ja kodus lausa sokkis). Kui keskmine koolitee on, ütleme, üks kilomeeter pikk, laps kõnnib kooli ja tagasi jalgsi, tänavakinga hooaeg kestab kaks kuud kevadel ja kaks kuud sügisel ... võiks king vastu pidada ehk 200 kilomeetrit? Jõugu Juht, muide, on väikest kasvu kleenuke poiss, ei vea jalgu rohkem järel kui teised temavanused, nii et kandja kaal ega kõndimisviis ei saa ka ülikiire purunemise põhjuseks olla.


Mõnevõrra porised on nad küll, aga pori kandu niiviisi ei lõhu. Ninapealse õmbluse juurest on ka nahaosa täiesti ära kulunud, seal ei ole pori.

Õnnetute jalatsite nimi on MOZA-X ja Prisma müüb neid (ja samalt firmalt mingit muud mudelit) ikka veel. Meie JJ-le uusi samasuguseid ei ostnud, KID'S firma kingi polnud ikka tema suuruses ... Ostsime hoopis teisest poest, kaks korda kallimad. (urrrr! - kui kaua vastu peavad, siis ei ole urr, aga ma millegipärast kahtlen selles.)

Need jalatsid lähevad ekspertiisi, kust tuleb tõenäoliselt vastus, et on kasutatud ebasihipäraselt (st kantud rohkem kui kolm korda, sest Eesti kingapoodnikud peavad mõistlikke, rahulikke musti kingi meeste ja poiste puhul pidulikuks jalanõuks, mida ei peagi tänaval kandma) ja pärast vea avastamist veel kantud - aga laps pidi koolist ära saama ja ei saanud ju paljajalu minna poodi uusi kingi proovima, või kuidas? Vähemalt on kingad laulu sisse pandud.

Edit kümme päeva hiljem: Prisma saatis kingad ilmselt mingisse muusse ekspertiisi kui need, millest inimesed pahaselt räägivad. Igatahes tuli päris nobe vastus, et olge head, tulge poodi ja valige endale nende kingadega samas väärtuses kaupa. Nii peakski ju asjad käima. :) Sama firma jalatseid me küll enam ei osta, aga Prismas käime ikka hea meelega edasi.

7 comments:

  1. Meil on sellised kingad koolivormi kingad mida kantakse vähemalt 5 päeva nädalas kella 9-16 plus siis veel mõnikord ka kooliväliselt.

    Ma olen oma lapsele sellel kooliaastal juba kolm paari kingi ostnud!!!!! Kooli lõpuni on veel natuke alla kolme kuu.
    Esimesed kingad olid Clarks-i omad mis on meil väga tuntud ja tunnustatud firma. Korralikud koolikingad maksavad nii umbes 30 naela. Mina sain selle paari õnneks 15 naela eest kuna oli eelmise hooaja omad. Nahk ninalt kulus esimese kuuga. Nägid välja hullemad kui poiste kingad, kes kohe kindlalt rohkem ringi jooksevad ja igale poole ronivad. Minu laps küll jookseb ringi, aga kingad nägid välja nagu oleks ta nendega rattasõidu ajal vastu maad pidurdanud.
    Viksisin mis ma viksisin neid, kui talv kätte jõudis otsustasin uued osta mis oleks siis ka omakorda natuke paksemad ja soojemad (kuigi tegu ikkagi Eesti mõistes suvekingadega, sest saapad koolivormi juurde ei kuulu :).

    Uued kingad (teise firma omad, aga maksid taas üle 20 euro) pidasid ilusti vastu, aga jäid lapsele VÄIKSEKS. Jalg kasvas ootamatult vaat et kaks numbrit korraga. EI jäänudki muud üle kui kolmas paar osta!! Selle kooliaasta lõpuni peavad kindlasti vastu, aga kas ka sügisel uuesti jalga lähevad ei tea.
    Loodan, et järgmisel aastal jalad enam nii kiiresti ei kasva ja Clarksi kingi ka enam ei osta.

    Meil müüakse toidupoodides ka jalanõusid, aga need näevad alati nii kanged, kõvad ja viletsad välja, et mina oma lapsele selliseid ei ostaks. Samas Eestist olen ma Gretale mitmel korral toidupoest väga ilusaid kingi saanud. Odavad nad küll just polnud, võrreldes meie toidupoe jalanõude hindadega, aga selle eest mugavad ja ilusad.

    Kujutan ette, et kolme poisiga on see jalanõude saaga tõesti väga keeruline ja kallis. Eriti Eestis elades kus ka korralike talvesaapaid vaja läheb. Meil saab siin aastaringselt ka vaid ühe paari korralike kingadega hädakorral läbi. Koolipoistel polegi muud vaja kui koolikingi ja spordijalatseid ja sellest täitsa aitab kogu aastaks.Võib olla mingid sandaalid ka veel paariks vabaks suvekuuks aga noh need ei maksa palju :)

    ReplyDelete
  2. No meie poistel on sandaalid suveks, kummikud uputuse puhuks, tänavakingad praeguse ilma jaoks, sõdurisaapa moodi asjad vähese lume ajaks ja talvesaapad paksu lume ajaks. Koolis elavad spordijalatsid ja tubased sandaalid. Lisame asjaolu, et Unistajal on erakordselt lai jalalaba (JJ uued kingad ei lähe talle mingi nipiga jalga, kuigi tegelikult on Unistaja jalg kaks numbrit väiksem) ja tõesti, kuhugi Lõunamere saarele emigreerumiseks pole vaja muud põhjust otsidagi - jalanõuteema on pidevalt üleval, aga nii ei peaks ju olema? Ja esikus on tunne, et meil elab sajajalgne.
    Mitu kingapoodi meil üldse poiste tänavakingi ei müü, Prisma on muidu küll toidupood, aga siiani oleme sealt päris mõistlikke kingi leidnud. Tüdrukute kingi see-eest on massiliselt - nagu oleks tüdrukutel rohkem jalgu? Tartu parima kvaliteediga lastekingade pood on minu teada Tipa-Tapa Eedeni keskuses, aga nemad kahjuks tänavakingi üldse ei müü.

    Meil sai Unistaja kolmepooleselt jalakasvamise-trikiga hakkama - esmaspäeval läks sandaal veel jalga, kolmapäeval enam üldse mitte. Õnneks saab ootamatult väikeseks jäänud ja vähekantud jalatseid edasi pärandada, Lillebrori kasvamist ootavad näiteks Unistaja minevakevadised tänavakingad, millega Unistaja käis sõna otseses mõttes ainult viis päeva, siis läks ilm nii kuumaks, et peale sandaali midagi jalga panna ei kannatanud ja sügiseks oli jalg muidugi juba kasvanud.

    ReplyDelete
  3. Vaatasin uudishimust, millised need inglaste koolikingad siis veel on, ja sain vapustatud - suur hulk poistele mõeldud koolikingi liigituvad minu jaoks ainult ja ainult spordijalatsite hulka, millega ma oma last tänavale ei lubaks. Ka saksa kingapoed nimetavad kingadeks botaseid ja päriskingi leerikingadeks ... Hirmus.

    ReplyDelete
  4. Kui sa Clarksi lehelt vaatasid siis jah tõesti seal on näha palju botaseid. Vaatasin ja olin ka ise üllatunud, aga samas seal ongi koolikingade all ka botased mida kasutatakse võimlemitundides. Sama lugu ka tüdrukute koolikingade all.

    Enamuses on mul koolis siiski poiste puhul silma jäänud sellised kingad nagu sinu pidil. Jah eks väiksemate laste puhul ole rohkem sellised pealt takjatega ja mugavamaid mudeleid kui pealt nööridega ülikonna kingad, kuna esiteks on 4 ja 5 aastastel ikka üsna piin terved päevad koolis selliste 'korralike' kingadega olla seda enam kui selles eas ei istu nad koolitundide ajal laua taga vaid hoopis suurema osa ajast põrandal. Nööride sidumine võtaks juba palju aega :)

    Vanemate klasside poistel on aga küll juba paljudel just sellised viisakamad jalatsid aga kindlasti leidub ka botaste tüüpi jalanõude kandjaid. Palju oleneb ka koolist ja kooli nõudmistestning eelkõige ka vanema rahakotist, sest nagu ma ütlesin ja nagu sa ise näha võisid siis need jalanõud ei ole odavad.

    Aastatega on kindlasti mudelid mugavamaks muutunud ja ma saan sellest ka aru. Hommikust õhtuni on ikka üsna ebamugav korralike kingadega lastel olla (eriti algkoolis 4-11 aastaste puhul), seda enam, et vahetusjalanõusid siin ju ei kasutata.

    Ma vaatan järgmisel nädalal huvipärast Greta koolis poiste jalanõusid ja kanna ette mis seis on :)

    ReplyDelete
  5. Vaata Marks ja Spenceri poiste koolikingi ka :) Siin on botased botaste nimedega ja ülejäänud kingad :) Mitte küll nüüd kõik pulma mineku kingade moodi, aga korralikumad kui spordijalanõud.
    http://www.marksandspencer.com/l/kids/school-uniform/boys-uniform-school-shoes-and-trainers
    Marks ja Spencerist ostsin ka mina Gretale viimased 2 paari koolikingi ja need on palju parema kvaliteediga kui kuulsa Clarksi omad :)

    ReplyDelete
  6. Ma ei oleks osanud oodataki, et see kingade jälgimine nii keeruliseks kujuneb :) Ei ole olnud üldse meeles ja kui on olnud siis on läinud mees lapsele kooli järgi. Hommikul tulevad kõik lapsed eri ajal ja siis ma olen ametis oma lapsele lehvitamisega ja väravas vähe poiss ning kui järgi lähen siis taas jooksevad kõik ringi, et raske isegi oma lapsel silma peal hoida.
    Aga ma siiski olen tähelepannud, et väikeste seas on enamusel kas siis sellised rohkem botaste moodi või siis sellised nagu siin sinu pildil olevad jalanõud.

    Tore, et teil see kingasaaga positiivselt lahenes. Pean siis silmas, et saite raha tagasi. Uusi kingi peate ju ikkagi nüüd otsima minema.

    ReplyDelete
  7. Kuna uusi kingi oli kohe ja samal päeval vaja, saime teisest poest juba ... kaks korda kallimad. Nüüd on niiehknii sandaaliaeg käes ja enne sügist pannakse ontlikke tänavakingi vast veel kolm korda jalga.

    ReplyDelete