Tuesday, July 29, 2014

Noorte lepidopteristide klubi

Jõugu Juhi Õpetajaga on mul mitmeid eriarvamusi, aga tema üks kevadine tegu oli lihtsalt vaimustav. Õpetaja tellis klassile portsu liblikaröövikuid ja lapsed said terve kevade neid hooldada ja imetleda. Lõpuks tulid nukkudest liblikad välja ja lasti pidulikult lahti.

Päris alguses ei osanud JJ röövikutest suurt midagi arvata, aga pikapeale hakkas ta märkama ja purki pistma röövikuid koduaiast, kuni nakatas röövikuvaimustusse ka vennad. Tõsi, enamik leitud röövikuid kobis purgist minema ja sai õnnetult surma, osadele ei osanud me ka õiget toitu pakkuda - aga ühel juunikuu päeval leidsin mina vaarikavarte vahel kalpsamas ühe eriti karvase isendi ja see püsis purgis küll. Vaarikavarte vahel ta tõepoolest kalpsas, ma pole niisuguse kiirusega liikuvat röövikut veel näinud, kinnipüüdmisega oli lausa raskusi, pidin teda natuke taga ajama. Mõni päev hiljem leidis Lillebror samasuguse tegelase. Siis elas köögilaua peal moosipurgis lausa kaks röövikut. Jõugu Juht avastas, et neile maitsevad teelehed - õnneks kasvab neid siin piisavalt. Pikapeale läks igapäevane röövikuhooldus lastele lausa tüütuks, JJ kurtis, et see kodulooma pidamine on ikka raske töö. Muidugi - igal hommikul ja õhtul vii välja närtsinud lehed ja hm, pabulad, too uued ja passi peale, et röövikud purgist minema ei põrutaks!

Vahetult enne JJ laagrisseminekut otsustasid röövikud nukkuda. Ootasime huviga, mis neist saab ... Ootasime ... Ootasime ... Just paari päeva eest avaldas Mees kahtlust, kas neist üldse midagi tuleb või on nukud vangistuse ja ühekülgse toidu tõttu ebakvaliteetsed.

Täna hommikupoole tulid lapsed ja tutvustasid nukust koorunud liblikaid. Minu kui putukavõhiku jaoks on liblikas noh, paabusilm või kapsaliblikas või lapsuliblikas. Need mustavalgekirju geomeetrilise mustriga tegelased olid midagi seninägematut. Guugeldamine andis siiski tulemuseks, et on liblikad küll. Teelehe-karuslased, selgus - see seletab ka, miks nad teelehedieeti eelistasid.

Siis läksid lapsed õue ja leidsid järgmise rööviku.

Edukaks röövikukasvatamiseks on vaja: purki, vana pitskardinatükki, nööri või kummirõngast, igapäevast ligipääsu värsketele lehtedele ja enam-vähem stabiilset toatemperatuuri. Pane röövik koos lehtedega purki, sule purk kardinatüki ja kummirõnga abil, muidu jalutab röövik minema. Püüa jälgida, millised lehed röövikule maitsevad. Vaheta lehti iga päev kaks korda, ühtlasi viska minema pabulad, mida röövik tekitab. Kui röövik hakkab enda ümber niiditaolist ollust tekitama, pane purki lehtedega oks, võib-olla tahab röövik oksa küljes rippudes nukkuda. Kui röövik on nukkunud, võta kardinatükk purgisuudmelt ära ja oota. Võib juhtuda, et liblikas koorub nukust salaja ja sa avastad ta toas ringi liikumas, aga võib ka juhtuda, et sul õnnestub näha noore liblika sündi.

No comments:

Post a Comment