Tuesday, September 16, 2014

Seeneprojekt

Koduõppe käigus tuleb ära kasutada kõik olemasolevad ressursid. Kohalik seenemets sobib suurepäraselt loodusõpetuse tunniks. Mees käis poistega metsas. Korjati hulk tuttavaid seeni, peamiselt pilvikuid, kitsemampleid ja männiriisikaid. Mingi hulk seeni pildistati üles ja hiljem teevad noormehed piltidest PowerPointi esitluse. Kellele seda esitleda, on teadmata - aga oskus saab omendatud ja see on peamine.

Lisaks tuttavatele seentele korjati ka seltskond tundmatuid seeni. Tuvastasime kodus põdramokad - Vanaema lubas nendega midagi ette võtta - ja tavavahelikud, mis lõhnasid kuidagi imalalt, järelikult vups prügikotti. (ma tean küll, et tavavahelik sünnib põhimõtteliselt süüa, aga imal lõhn häirib). Hetkel on tuvastamata mingi heinik - ma oletan - ja kõrgese moodi asi. Lillebror uuris seeneraamatut, püüdes anda oma panust tundmatutele seentele nimeandmisel. Teatmeteostega ümberkäimine on talle veel keeruline. Lappas siit, lappas sealt, luges juhuslikke nimetusi, kurtis, et ei saa ladina keelest aru, ja siis hakkas naerma: "Oi, mürgel! Mürgeldav seen!" Kaashäälikute lugemisega tuleb veel tööd teha.


3 comments:

  1. Tavavahelikku enam söögiseenteks ei peeta. Ja ükskord sa rääkisid kitsemamplitest, et pärast kõht valutas- äkki olid kuldmamplid, sest kuulsin seenenäitusel, et needki kõigile ei sobi?

    ReplyDelete
  2. Kitsemampel on kitsemampel :) Minuteada tunneb kirjutaja neid küll veatult. Pigem oli see kõhuvalu ikka mingi viirusevärk, neid ringles siin mõni aeg tagasi ikka rohkesti...

    ReplyDelete
  3. Kitsemamplid olid kohe kindlasti õiged. Arvan ka, et pigem viirus, aga üldiselt me kitsemampleid ei korja ega söö, ei ole lihtsalt meie pere eelistatud seened.

    Tavavaheliku kohta ma ei teadnudki, aitäh! Noh, igatahes nad ei ahvatlenud meid ja kui nad kompostihunnikus kellelegi maitsevad, siis läheb igatahes hästi. Seal jätkub igat masti sööjaid, nii lendavaid, roomavaid kui ka kõndivaid.

    ReplyDelete