Thursday, October 2, 2014

Esimene koduõppekuu

Esimene koduõppekuu on läinud ... vast võib öelda, et kenasti. Kõik on elus, siis on ju kena?

Matemaatikas tuleb nii Jõugu Juhil kui Unistajal varsti ülesannetest puudus kätte. Eesti keelega on nii, nagu on - JJ loeb peamiselt "Harry Potterit", aga kirjutab üsnagi vigaselt. Unistaja eriti hea meelega ei loe, aga kui juba kirjutab, siis õigesti ja väga ilusa käekirjaga (selle, kui palju see käekiri aega võtab, vaikime siinkohal maha). Lillebror loeb siis, kui kästakse, kirjutamisega me hetkel vaeva ei viitsi näha. Numbreid kirjutab nutivihikus "Koolieeliku matemaatika II", seda saab ka ainult jaokaupa ette anda, muidu peab kohe jälle uue töövihiku ette võtma.

Loodusõpetuses on läbi viidud seeneprojekt ja hetkel on käsil poiste oma initsiatiivil alustatud auguprojekt. Kui sügava augu me jõuame kaevata? Kaevatakse kahes tiimis, JJ üksi ühte ja Unistaja kahekesi Lillebroriga teist auku. Noormehed on näinud korduvalt vabas looduses kitse (autoaknast) ja ühel pühapäeval ka põgenevat põtra (hirmunud emme, kes põdraga peaaegu kokku põrkas, põgenes teisele poole).

Nadisti on inglise keele, muusika ja kunstiga. Õnneks on inglise keelt Eelmises Koolis piisavalt õpitud, nii et sellega saame esialgu hakkama. Kooli muusikaõpetaja on väga arukas ja meeldiv inimene, kes arvas ka, et jo-le-mi-ga pole mõtet lapsi piinata, õpetagu me do-re-mi-d ja harigu muidu muusikaliselt. Eks me ... ee ... kunagi harime ka. Siiski, ühel õhtul kuulasime ja vaatasime youtube'ist "Petjat ja hunti", ja seletasime sinna juurde, mis pill parajasti mängib. Kunsti teevad noormehed ise siis, kui tuju tuleb. Tegelikult peaks Vanaema juurest ära tooma "Joomistamise ja maalimise õpiku" ja seda uurima.

Nii-öelda õppekäikudest oleme käinud rongiga sõitmas ja Teadlaste Ööl. Mõlemad üritused meeldisid lastele väga. Õppekavaväliselt alustasime ajalooplakatiga, et noormeestel tekiks mingigi arusaamine, millal maailmas miski asi toimus. Unistaja igatahes sai ahaa-elamuse, et viikigid ja rüütlid olid lausa samal ajal - noh, otsapidi igatahes.

Oktoobris tuleb kõigepealt võimalus vaadelda sügisest merd ja tugevdada peresuhteid, sest teise Vanaisa sünnipäeva puhul veedame nädalavahetuse Pärnus. Võib-olla külastame ka pealinna, aga see on veel otsustamata. Kui, siis tuleb muidugi käia Toompeal ja kuulata, mida Kaksikute Vanaisa (üks väärt mees, ked laiem avalikkus tunneb hoopis teise nime all, tal tuleb üks väike sõnavõtt) räägib. Hiljem tuleb oktoobris koolivaheaeg, mida koduõppelapsed ei pea. Küll on aga lootust, et siis on vähem tööd ja rohkem aega tegeleda inglise keele, kunsti ja muusikaga. Eriprojektidest tuleks teha midagi puulehtedega ja kuna mul on jabur plaan hakata vastu sügist pottides maitsetaimi ja salatit kasvatama, teevad mehed, poisid ja tited käsitöö mõttes mõned ilusad taimesildid. Toki otsas, puulaastudest või millestki taolisest. Kas nad nimed peale ka kirjutavad, ei tea, sest arvestades JJ väga vaba lähenemist õigekirjale peaks mul siis potis tärkama basilisk ...

1 comment:

  1. Väga mõnus lugemine. Kõik tundub nii põnev ja 'maalähedane' :)

    Lugesin just täna oma tuttava blogist kuidas tema esimeses klassis käival pojal Itaalia koolis läheb ja mida nad seal teevad ja mul endal on kohe varsti plaan kirjutada Greta koolist. Selline mõnud rahvusvaheline koolide teema :)

    ReplyDelete