Friday, February 6, 2015

Väikeste poiste ülessoojendamise õpetus

Tiia Toometi väga toredas raamatus "Kuidas panna nööpe" on väikeste poiste pesemise õpetus, milles üks väga oluline lause on, et kõigepealt peavad väikesed poisid ennast mustaks tegema.

Väikeste poiste ülessoojendamiseks peavad väikesed poisid muidugi kõigepealt korralikult läbi külmuma, soovitatavalt mitu tundi sulalumest kindlust ehitades. Vahepeal võib toas kempsus ja kindaid vahetamas käia, kui vaja on. Oli.

Lõpuks on õues juba täitsa pime ja aedviljasupp on valmis. Väikesed poisid tuleb õuest tuppa kutsuda ja ainult natuke ohkida märja raja üle, mille nad endast esikupõrandale jätavad. Enne ukse sulgemist viimase väikese poisi järel tuleb õue tagasi tõsta tuppa söömatormanud punane külakõuts, kelle oletatavas päritoluperes kassidele süüa ei anta.

Siis tuleb väikestelt poistelt vastu võtta kõik tilkuvad esemed, mis nad lapsevanematele ulatavad. Sealhulgas vähemalt üks kombe ja ühed lumepüksid, üks jope, kaks paari kindaid ja vähemalt ühed korralikult lumega täidetud vennalt vennale pärandatud veekindlad Kuoma saapad*. (JJ ei tahtnud täna õue, istus ja täitis lugemispäevikut "Doktor Proktori puuksupulbri" nimelise raamatu kohta)

Järgnevalt tuleb väikesed poisid üle vaadata ja tuvastada kõik liigniisked rõivaesemed. Tavaliselt on nendeks püksisääred, mingi ebamäärane arv sokke ja Lillebrori sukkpüksid. Väikesed poisid peavad nüüd istuma vannitoa põrandale ja eemaldama kõik märjad asjad. Kui hästi läheb, saavad külmetavad varbad juba vannitoast lastetuppa kuivade asjade järele joostes sooja. Kui hästi ei lähe, tuleb mõned varbad sooja duši all üles sulatada. Varbaomanik peab sellist asja üldiselt väga naljakaks.

Kuivadele pükstele lisaks tuleb jalga panna Vanaema kootud villased sokid.

Väikesed külmetavad sõrmed saab soojaks kraani all, sest enne sööki tuleb käsi pesta. Kõige parem soojendamise-söök on supp ohtra tšilliga. Kui suppi ei ole, kõlbab kuum piim kah - vastavalt eelistusele kakao või meega. Jogurtit, keefirit või muud külmkapikülma vedelikku on parem mitte pakkuda. Mõningase supimanustamise järel on väikesed poisid tavaliselt piisavalt üles soojenenud, et laua taga rumalusi tegema hakata.

Erakordse läbikülmumise puhul aitab muidugi ainult Malin Melkersoni meetod. Õnneks pole meil seda veel vaja läinud, sest esiteks ei oska ma laulda ja teiseks ei ole meil köögisohvat.

Isegi kõigi ägedate lumekindluste peale mõeldes ei suuda ma kuidagi üle saada ebaõiglustunnet tekitavast mõttest, et tegelikult peaks kevad algama ju kohe, kui jõulud on läbi ... Kuigi eelmisel nädalal kuulsin üht tihast tagasihoidlikult häält proovimas.
________
* veekindluses veendusime, kui tollal viiene Unistaja nendega tuppa tuli ja saapad väljastpoolt kenasti kuivad paistsid ... Mitte midagi ei tilkunud läbi, kuni ma saapad tühjaks kallasin.

No comments:

Post a Comment