Sunday, April 12, 2015

Kiivi on tarmukas ronija taim!

Sel nädalal omandasin ühe kiivitaime, kaks põldmarja ja ühe kuivseade nimega harilik taralõng. Põldmarjad on istutatud kasvukohta, kiivile meeldib tema pott (pole lootustki, et ta õues kaua elaks), aga kuivseade veel mõtleb, kas hakata pungi ajama.Kasutamisõpetus nimetaks kiivit tarmukaks ronijaks taimeks. No me vaatame, kuhu me tal ronida võimaldame.

Mees sai kollituslepingu Lähedalasuvasse Väikelinna. Teisipäevast läheb lahti. Kuna Vanaisa sõidab suvisemal ajal oma autoga ise, tähendab see minu ja laste jaoks igal nädalal kolmepäevast sunnismaisust. Kui me just ei taha bussiga linna sõita, me väga ei taha.

Jõugu Juht sai umbes pooleaastase vibukasutamise keelu. Seitse millimeetrit on mõnikord väga olulised ja mõnikord suur õnn. Lillebroril on silmad siiski peas, aga see seitse millimeetrit .. Armi arvatavasti ei jää, nool oli nüri.

Unistaja ja Lillebror said ka vibukasutamise keelud, jaanipäevani. Nimelt selgus, et kellestki möödasihtimine nende moodi on sihtida inimesest viie nurgakraadi võrra mööda. Peab - ja on väga korduvalt õpetatud - sihtima vähemalt 90 kraadi mööda.

Kohtusime paljude huvitavate inimestega, sealhulgas nägime Tõelist Naist - kuidas muudmoodi nimetada daami, kelle kleidike on ilmselt libesti abil selga tõmmatud ja jätab paljaks peaaegu kõik, mida paljaks jätta saab, sealhulgas fakti, et aluspüksid jäid jalga panemata? Ilmas on ikka kõiksuguseid ullikesi.

Vanaisa ja Vanaema käisid külas. Vanaisal õnnestus õues ringivaatamise sildi all salaja muuta vihma- ja lapsekindlaks puuriit, mille Mees oli mõni päev varem lastele ligipääsetavaks teinud. Vähemalt ei tagunud ta seekord naelu imelikesse kohtadesse ega kraapinud uste sisse kirju selle kohta, kumbapidi link käib. Vanaisa abivalmidus avaldub kord juba omapärasel moel.

Aias on kõik kohad täis kannikesi, Lillebrori keeles kannikaid. Lõhnab!

Lapsed käisid sünnipäeval ja meie Mehega käisime üht tööasja ajamas. Ei olnud väga edukas, seetõttu jääb koduõppe kevadpäeval osalemine ära. Oleme kodus, hoiame sõiduraha kokku ja mossitame.

Parim kõigist sündmustest oli kurgede saabumine laupäeval. Nüüd on ka meil ametlikult kevad.

5 comments:

  1. Kannikad :D Hehehe, Lillebror on üks lustlik sell. (Ja mina ilmselt kohutavalt lapsik, sest ma ei suuda kihistamist lõpetada: "Kannikad õitsevad!" Haa!)

    ReplyDelete
  2. Arktiline kiivi on mu koduaias kindlasti lemmikumaid taimi :) Istutasime kunagi kolm taime ja peale selle kasvatasin seemnetest neid veel juurde. Moodustavad mõnusa lehtla, sest kasvavad tõesti jõudsalt (lingi all on ka üks pilt lehtlast, kuigi vasakult poolt kasvavad meil viinamarjad). Toronto ja Eesti ilmad on minu meelest üsna sarnased viimasel ajal olnud, selle vahega, et vahel on siin külmem või soojem ja siis jälle vastupidi. Kuigi siin pole ka suvi just kõige meeldivam, kui niiske ja ülikuum :)

    ReplyDelete
  3. Tere lugemast! Küll satub siia viimasel ajal põnevaid inimesi.
    Ma arvan, et see kiivi on ikka tavaline kiivi, vähemalt pakendi pildi peal oli küll karvane kiivi nagu poes. Pakendi peal oli ka kirjas, et kannatab kuni -5'C. Meil on siin talviti sageli -25, nii et ma teda õueilmaga eriti ehmatama ei hakka, suvel ainult, ma arvan. Kui ta väga aktiivselt ronib, eks me siis tekitame talle mingi kaasaskantava võre, kuhu ronida. Teoreetiliselt peaks meil verandale talveaed tulema, seal saaks kiivi rahulikult ronida, aga veranda vajab juba ammu kapitaalremonti ja ma ei tea, millal teooriast praktika saab. Meie kiivi olevat isetolmleja, ma olen valmis õitsemise ajal pintsliga abistama ja sumisema, kui tarvis - kui ma seda kord tomatitega tegin, sain suurima tomatisaagi meie kasvuhoone ajaloos, ilmselt taimedele meeldib sumisev perenaine.

    ReplyDelete
  4. Meie aia kiivi kannatab päris suure külma ära. Torontos oli see talv päris karm, isegi all -25, aga praeguseks on näha, et meie kiivi vartele on pungad tekkinud. Eestiga vast oleks vahe selles, et siin on tavaliselt sügis natuke pikemalt soojem. Nii jõuavad viljad ka valmis saada, korjame neid millalgi oktoobris veel.

    ReplyDelete
  5. Vikipeedia ütleb ka, et arktiline kiivi kannatab suurt külma. Meie kiivi istub potis ja kasvab mühinal, kümme päeva tagasi istutatud vitsakesest on saanud arvestatav taim.

    ReplyDelete