Monday, September 14, 2015

Uuest koduõppeaastast kah

Tasapisi koduõppisime suvel ka, aga ametlikult algas kooliaasta ikkagi 1. septembril. Koduõppimine käib meil sel aastal nii:

Jõugu Juht õpib kõike, mida tavalised 4. klassi lapsed õpivad. Kooli õppekava tõttu lisandus prantsuse keel, mis talle väga meeldib. Õnneks olen mina kunagi ürgammu keeltekoolis ja õige pisut vähem ammu ülikoolis ja üsna hiljuti oma töökoolis prantsuse keelt nuusutanud, nii et hääldusest ja keele loogikast on natuke aimu. Õhinapõhiselt õpib JJ klaverit mängima, kui meelde tuleb. Peamiselt minu initsiatiivil loeb JJ inglise keeles muudkui edasi lugu Tiffany Achingu seiklustest ja naerab päris õigetel kohtadel.

Unistaja õpib kah kõike, mida tavalised 3. klassi lapsed õpivad. Klaveriga teeb ta seda, mida tahab, siis, kui tahab, aga esialgu peamiselt eksperimenteerib ja vaatab JJ pealt. Unistaja loeb mulle veel eesti keeles ette "Peeter Paani", aga see jääb ka viimaseks eestikeelseks ettelugemise-raamatuks, sest Unistaja lugemisoskus peab kuskiltmaalt ise paranema hakkama.

Lillebror teeb ülesandeid ühest vanemat sorti matemaatika töövihikust, 1. klassile mõeldud. Veel loeb Lillebror mulle ette Muumitrolli-lugu "Sabatäht". Loeb ja arutleb vahepeal, miks raamatus üks või teine nii käitus, nagu käitus. Talvepoole võtame temaga ette "Esimese kooliraamatu" töövihikud. Neist on meil kahjuks sügise-vihikud puudu, seetõttu tulebki mingit asendustegevust leida.

Usuõpetust juhtub kõigi kolmega korraga. Kunsti ja süsteemse muusikaõpetusega me pole veel sel õppeaastal tegelenud, mingit puulehe-tööd peaks tegelikult tegema. Ilusa ilmaga on üsna raske lapsi motiveerida tegelema millegi muu kui vabaõhuspordi ja loodusvaatlustega. Loodust siin õnneks jätkub.

Koduväliselt käivad kõik kolm pühapäevakoolis, JJ vististi viimast aastat. Veel käivad vanemad poisid kaks korda nädalas vibulaskmise trennis, üks kord maleringis ja üks kord laevamudeleid ehitamas. Täpsemalt, laevamudeliring algab alles sel nädalal, aga õpetaja on meie lastele juba tuttav Onu Valdeko kirikust. Vibulaskmise ja malega on noormehed esialgu väga rahul. Oktoobris hakkab Lillebror käima eelkoolis. Miks nii, seletan ilmselt kunagi edaspidi.

Endiselt püüame igasse kuusse organiseerida mingi huvitava ürituse. Septembris on selleks Teadlaste Öö, oktoobris Teise Vanaisa sünnipäev. Võib-olla läheme muuli peale kah. Tore oleks võtta ette veel mõni pikem retk, näiteks Tallinnasse või Riiga, aga esialgu me ei tea, millal. Teatri mängukava vaatasime üle, seal nagu midagi seninägematut ja Tõeliselt Toredat - sest teatripiletite hindu arvestades me valima väga, mida vaatame - ei tundugi olevat. Ehk on mõnes muus teatris.

Püüame hakkama saada. Heal juhul läheb hästi, ehk isegi toredasti.

No comments:

Post a Comment