Monday, January 11, 2016

Siit ja sealt

Pärast eelmise nädala piinarikast teisipäeva, kui me hanepoeg Unistajaga muudkui mööda poode käisime ja mitte kusagilt talle normaalseid linnasaapaid ei saanud, läksin täna igaks juhuks Võru tänava sõbrapoodi ja seal need nr 34 mustad sõjaväesaapa moodi asjad olid. Täitsa parajad.

Esimest korda meie siinelamise ajaloos külmus kanalisatsioon kinni. Järelikult ei tohi vett tilkuma jätta. Mees siis rakendas sihipäraselt fööni, mille ta mulle jõuluks kinkis. Fööniga olen ka vähemalt kolm korda pesupesumasina torusid sulatanud. Meie vannituba nimelt asub igavesti viletsa keldri peal ja ilmselt on kuskil keldriseinas mingi uus salapragu või vajumine toimunud. Tuleval suvel otsib Mees prao üles ja parandab ära. Mis teha, Maja on soise koha peale ehitatud.

Keegi kassidest hankis ükspäev endale kvaliteettoitu - kaelushiir maitseb ilmselt hästi, ainult pea jäetakse alati alles, et mul oleks midagi koristada. Hiirtoit on teatavasti kassile tervislik ja aeg-ajalt trügib see toit ise tuppa, ole ainult mees kass ja püüa kinni!

Käisin täna Jõugu Juhile sünnipäeva puhul kingitavat raamatut otsimas. Nõuded: peab olema paljutõotavalt paks, natuke nagu muinasjutt ja natuke nagu päriselu. Palun soovitusi. JJ muinasjuturaamatumaitse on muide umbes samasugune nagu minul, viimati ta näris end rõõmsalt ja huviga läbi "Meremaa võluri" triloogiast, natuke kiiksuga huumor ("Doktor Proktor ja maailma lõpp. Võib-olla." - need kuukameeleonide hemorroidid on nii üle võlli keeratud nali, et enam ei ole vastik, tulebki teiselt poolt absurdina välja!) meeldib ka, aga näiteks "Eragoni" pani pärast pikemat piinlemist kõrvale. Viimast pole mina ka suutnud lugeda, iiigav on.

Seltsimees Kolmiknärv on seisukohal, et ventilaatori võiks välja lülitada ja külmkapi ukse kinni panna. Külm ei meeldi, tuul meeldib veel vähem. Homme panen kapuutsiga mantli selga. Vähemalt suutsin ma Kolmiknärvist ja selle raviks manustatud tabletipoolikust hoolimata täna autoga sõita. Teoreetiliselt võttes ei tohi selle ravimi võtmise ajal autot juhtida, aga praktiliselt võtan ma poole miinimumdoosist, nii et ... Minestamisoht tundub ka olevat minimaalne, tänan küsimast.

Lillebrori Eelkooliõpetaja arvas täna jälle, et Lillebroril pole eelkoolis midagi teha, ta ju oskab kõike! Lugeda ja arvutada oskab jah, aga teiste järele oodata ei oska. Ilusaid ühtlasi tähti maalida ka ei oska, teeb siuh-säuh, kõik üksteise otsa kõverdi hunnikusse. Õpetaja sõna kuulata juba natuke oskab. Vaat neid asju peabki õppima! No ja kui esimese klassi programm jääbki igavaks, eks me siis teeme natuke teist klassi ja kolmandat ja vahele üldse saksa ja inglise keelt, mis tavakooli esimeses klassis üldjuhul ette nähtud ei ole, ja saame ikkagi aja sisustatud. Juhul kui ta tuleval aastal koduõppel on.

4 comments:

  1. Esimesena soovitaks Septimus Heap'i sarja, seal on kokku vist 7 raamatut, oleme aegamööda soodushindadega ostnud. Hästi mõnusa tõlkega, natuke ilusti joonistatud tegelaskujusid ka. http://www.rahvaraamat.ee/p/w%C3%B5lukunst-septimus-heapi-1-raamat/31687/et?isbn=9789949453290

    Kas Bartimaeuse raamatud loetud? Sarjas on 4 raamatut(eellugu+triloogia), aga võib ükskõik millisest vist alustada. http://www.rahvaraamat.ee/p/samarkandi-amulett-bartimaeuse-triloogia-i/48750/et?isbn=9789949472710

    Meil muidu Eragoni sari ja Sõrmuste isanda sari ka ära loetud, Pratchetti ja HarryPotteri erinevad sarjad teil vist loetud?

    ReplyDelete
  2. Aitäh. Septimus Heapi ja Bartimaeuse peale mõtlesin ise ka. Eragon, nagu ütlesin, on olemas, aga meile ei istu, kogu Potter ja Pratchett on ka olemas.
    Mulle tegelikult endale meeldis hästi Michael Scotti "Alkeemiku" sari, seal madistatakse pärismaailmas ja muinasjutus vaheldumisi, nagu JJ soovis, aga selle jaoks peaks vist eelnevalt igasugust mütoloogiat tundma?

    ReplyDelete
  3. Alkeemiku mitmed osad on lõplikult ära müüdud, seega kogu sarja ei õnnestu hankida. Meil on esimene ja teine raamat ainult. Lastele muidu meeldis ja mulle endale ka. Mütoloogia koha pealt - mingil hetkel teatasid lapsed, et see autor on vist võtnud eesmärgiks KÕIK võimalikud mütoloogiaelukad raamatusse panna. Suht segiläbi jne, et natuke üle on pingutatud nende meelest. Aga vähemalt on huvitav!

    ReplyDelete
  4. Esimene osa on väidetavalt Apollos veel müügil. Lauslollus oleks osta korraga kogu sari ja avastada siis, et majas pole kedagi, kes seda lugeda tahaks, eks ole. :) Mõne aasta pärast loevad lapsed loodetavasti inglise keelt ka, nii et eestikeelsete osade läbimüüduse pärast ma ei muretse, Pratchett on meil ka kolmes keeles ja see ei sega kedagi (pealegi on eestikeelsete kaanepildid ekstra koledad, neid ei tahakski tervet riiulitäit majja).
    Aga "Alkeemiku" mütoloogia koha pealt olen Su lastega nõus - samas on raamatu idee tõesti selline, et kõik maailma mütoloogilised tegelased oleks nagu päris ... Ma ei mäleta, Taara ja muud eesti maajumalad on vist ikka puudu.

    ReplyDelete