Tuesday, May 31, 2016

Imelik, aga suupärane toit

Seda võib nimetada ka hm, kontinentide kokkupõrkeks. Kunagi ammu ostis Mees mingis varumistuhinas purgi kikerherneid ja vabandas oma ostu sõnadega: "Noh, sa ju vahel kasutad neid ..." "Vahel" tähendas selles kontekstis kolm korda 15 aasta jooksul. Või kaks. Ma ei oska kikerhernestega midagi muud peale hakata kui neid kuskussi sisse segada, ausalt - no kohe üldse ei ole minu aedvili!

Kuna tänane ilm pikka söögitegemist ei soosi, mõtlesin hommikul, et tegelikult võiks selle kuskussiasjanduse ära teha küll. Mees, kes kuskussi üldse ei armasta, oli talvel ühe lahenduse (midagi taolist, aga palju vähemate vürtsidega) kohta öelnud, et nii võib. Nii, kõrvits on, porgand on, aprikoosid on, pastinaak on poes ... Selgus, et pastinaaki Konsumis ei müüda. See-eest oli seal pehmeid avokaadosid täiesti mõistliku hinnaga!

Hommikusest mõttest jäid järele kuskuss ja natuke sibulat. Niisiis:

valmista kuskuss pakendiõpetuse järgi. Meil oli öeldud, et 2,5 dl 2-3 inimese kohta, aga meile jätkus sellest kogusest küll.
Kuni kuskuss paisub või mida ta seal kuuma veega teebki, purusta kaks väiksemat küüslauguküünt, sega need natukese soola, paari sortsu valge veini äädika ja ohtra oliiviõliga. Ohter tähendab siinkohal 3-4 supilusikatäit või umbes nii.
Haki pool sibulat hästi peeneks, sega kuskussiga. Tükelda paar peotäit tomateid ja vähemalt pool pikka kurki. Kurna ja lisa salatile purgitäis kikerherneid. Tükelda kaks küpset avokaadot, lisa salatile, kalla kaste peale. Sega hoolega. Söö.

Veiniäädika asemel sobiks ilmselt hästi sidrunimahl ja kui mul oleks olnud, oleksin ma peterselli ka hakkinud ... aga ei olnud.

Mees, kes kuskussi üldse ei armasta, ütles selle variandi kohta, et see on siiani parim kuskuss, mida ta söönud on. :) Mees ei armasta muide avokaadot ka. Kaks kolmandikku lastest sõid rahulolevalt, ainult Unistaja oli õnnetu, talle nimelt ei meeldi, kui asjad on taldrikus segiläbi.

Kontinentide kokkupõrge sellepärast, et minu teada on avokaado Mehhiko köögi taim, kuskussi süüakse Põhja-Aafrikas ja kikerherneid ma seostan millegipärast Iisraeliga. Globaliseerumine, mis teha ...

2 comments:

  1. No vaat, me oleme praegu ikka täiesti ühel lainel:)
    Tänan hea retsepti eest.
    Minu selle aasta uus avastus kikerhernest olid falafelid. Blogist leiad retsepti. Kuna ma peitsin selle pitaleiva vahele siis sõid kõik ja küsisid juurde.

    ReplyDelete
  2. :D Nii et alati ei ole päris vastupidiste mõtetega? ;)

    Jah, ma lugesin seda falafeli-retsepti, aga tol hetkel nagu ei kõnetanud. Eks ma järgmine kord, kui Mees taas kikerherneid ostab, proovin.

    ReplyDelete