Tuesday, September 6, 2016

Hiina köögi kiirkursus

On vaja suurt ja sügavat panni ja teravat nuga - mis mõttes ei ole nugateravat nuga? Pann tuleb ajada kuumaks. Ei lähe ... Mnjah, üks natuke väsinud Beko-pliit ei saa parimagi tahtmise juures hiina elava tule vastu (ma arvan, et ta mõtles gaasileeki). Õli. Kõvasti õli.

Pannile õli sisse läheb kõigepealt küüslauk ja ingver. Mõlemat rohkem, kui tundub mõistlik. (ingveri ma lõikaksin järgmine kord pisemateks tükkideks, sõrmeotsasuurune ingveritükk hamba all on ikka päris harjumatu asi) Siis väikesteks tükkideks hakitud kana ja õhukeselt viilutatud porgand.

Porgand on imelikult kõva ja maitseb üldse imelikult, arvab hiinlane - noh, ta sai ise ka ühe peenrast üles tõmmata, pole varem nii värsket porgandit näinud. :) Ülivärske ökoporgand maitseb jah krehvtisemalt kui poeporgand.

Sega elu eest. Lisa sorts veini ja sorts sojakastet, viimast tegelikult lausa mitu sortsu. Kuumust ei saa kuidagi juurde, aga tegelikult peaks see kõik küpsema üsna kiiresti.

Siis on kana-porgandiroog valmis ja tuleb pann kiiresti ära pesta, sest nüüd on vaja praadida kapsast.

Pannile läheb õli, küüslauk ja kapsatükid. Sega elu eest. Kapsas ei pea isegi ära närtsima, jääb krõmpsuks.

Pese pann.

Klopi lahti mõned munad. Pannile õli sisse läheb ingver ja natuke sibulat. Lisa munad. Sega elu eest. Lisa hakitud tomatid, mis peavad olema tihedamat sorti, näiteks minu "Härjasüdamed" jäid liiga vesiseks. Kui muna hüübib, on tomati-munaroog valmis.

Pese pann, loputa õli. Pannile õli sisse läheb õhukeselt viilutatud zucchini, ingver ja sool. Sega elu eest, loomulikult.

Selle kõige kõrvalt oled keetnud riisi, mis, mnjah, jääb märjaks, sest noh, sa lihtsalt ei oska riisi keeta. Hiinlane muretseb, et riis on märg, aga noogutab mõistvalt, et tegelikult teil siin ei olegi riisimaa ... Ei ole jah, meil keedetakse kartuleid.

Lapsed ja mees söövad, nii et kõrvad liiguvad. Mees kannatab välja nii ingveri kui zucchini! Küüslaugukapsa peale lähevad lapsed peaaegu tülli. Hiinlane naeratab hiinlase kombel ja tunneb vist rõõmu sellest, et tema tehtud toit maitseb. Vahepeal seletab, et ingver on tervislikum kui tšilli, sest soojendab ilma kõrvetamata - kõlab nagu midagi idamaa meditsiinist.

***
Enamik muid tänase päeva sündmusi ei vääri jäädvustamist, ütleme, et kuuseis on kehv ja vaeva oli kõvasti ... aga lisaks söögitegemisele juhtus ka vaatepilt "elukafoobikust hiinlane silitab ärevusest kiljudes kärnkonnapoega Lillebrori peos". Nagu tõsiselt, suurlinnatüdruk, kes, nagu selgus, kardab ka kasse, ületab siin ikka kõvasti oma mugavuse piire - sest laps ju pakkus, et näe, konnake, ja noor daam soovis lapse ootustele vastata ... Mina mingit tarantlit või muud jõletist küll silitada ei suudaks.

3 comments:

  1. Teil sohvasurfamine on "arenenud riikide" elanikele panu seikluspark. Porgandid tuleb põllult ise üles võtta ja kassid ning konnad liiguvad ringi. Talviti peaksite hakkama ahju kütmise õpitube ka lisatasu eest tegema :D
    (Ma saan aru küll, et suurlinnast päris rahvale on meie maaelu nagu mingi aborigeenide maa. Aga ennast maalapsena paneb ikka muigama :) )

    ReplyDelete
  2. Meiekandis räägitakse Aasiast pärit noortest, kes olevat esimest korda siin tähistaevast nãinud :) (Nad nimelt kãivad siin ökotaludes vabatahtlikeks.) Ja siis kambakesi olid pika imetlemise peale leidnud üles ka koolis õpitud Suured Vankrid ja muud, mida valgusreostuse tõttu kodumaal pole iial näinud.

    Remoniks jõudu ja pika meelt!

    ReplyDelete
  3. Jah, tema käis ka koos Mehega õhtul hilja tähti vaatamas. Oli küll värisenud ja kiljunud, kui must Mimi tal sääri silitas - sest pime ja eiteamis hirmus loom see pimedas ringi kolab, aga tähed nägi ära.

    ReplyDelete