Friday, October 28, 2016

Kuidas me elame

Täiesti ilustamata.

Hetk tagasi kostis köögist vali KRÄUN, mis ei lakanud ka minu ahastava karjatuse peale. Nüüd pragab seal Mees ja Kräun on jäänud veidi vaiksemaks. Kräun, muide, ei tähenda hädakisa, vaid tõsist Oma Õiguse Tagaajamist, mida tehakse reeglina nii, et naabrid mitmesaja meetri kaugusel ka kuuleksid.

KRÄUN on täna laste põhihääl, sest Lillebror ja Unistaja on üle-üleeilse lumetralli tagajärjel mõnevõrra tatised ja väljas valitseva koerailma kätte rabelema ei saa - oleme täheldanud, et korralik paaritunnine õuesrabelemine eemaldab KRÄUNu lausa 24 tunniks repertuaarist, aga Lillebroril valutas juba üleeile kurk ... Arvutis istumine, mida nad ise oma õnne tagatiseks peavad, põhjustab pigem omakorda KRÄUNu, sest miiiks sai mu vend rohkem olla ja miiiiiks me peame pärast aja läbisaamist kinni panemaaa ja ma teen ainult veel selle (ja selle ja selle ja tolle ja need kah) ... Oeh.

Lisaks Lillebrorile ja Unistajale on haigepoolne ka Mees. Päris haige ta enam ei ole, aga tema hääl on endiselt selline, et teda kuulates tunnen mina vajadust kurku puhtaks köhida. Sellega seoses on teadmata tulevikku lükatud ka kõik mitte-perekesksed sünnipäevaüritused. Perekeskselt sai eile sachertorti ja lasanjet küll.

Mina sain eelmise kangaga ühele poole ja alustasin uuega, mis, nagu selgus, on Vanaema poolt kääritud eiteamillest ja oli sildistatud valesti. Ei ole lõbus kududa kangast, mis on telje ja soa jaoks liiga lai - kitstelje omapära, noh. Ühtlasi on lõim selle soa jaoks - ja kitsteljele muud suga ei käi - liiga jäme, mis tähendab, et kootu kinnikoputamine on füüsiliselt raske töö ... noh, pruutkleit ei lähe mulle juba ammu selga, sest maatöödega on selg märgatavalt laiemaks läinud, kardetavasti läheb selle kangaga veel laiemaks, trenn missugune. Võeh. Aga otse loomulikult tahan ma käsiloleva kanga ruttu maha kududa, sest siis saab midagi normaalsemat üles ajada.

Pangaarvel vilistab tuul, aga kõik hädavajalikud maksud on makstud, riided on seljas ja sügavkülm täis. Elame üle, hädaolukordade puhuks on Hädafond. Tuul vilistab ka läbi mitmesegaste akna- ja uksepragude. Kui aknaprao vastu aitab teip ja mulle tegelikult meeldib meie loomulik ventilatsioon päris hästi, siis eesukse alla vaibakese tihendiks panemine on siiani osutunud mõttetuks ürituseks, sest Valge Mini, kes on minu teada Maailma Kõige Rumalam Kass, pissib selle vaibakese vaibatüübist sõltumata paari päevaga täis. Jah, ma olen põrandat pissipeletusvahendi ja kassipeletusvahendiga töödelnud, pesnud ja vahetanud vaibakest ... Valgel Minil ei paista vahet olevat, tema on saripissija. Õnneks ei toimu esikupõrandal peaaegu mitte kunagi mingisugust lapselist paigalistumise-tegevust, et tõmbetuul ja külm ja ... Ükskord me saame tuulekoja kinni ehitatud niikuinii.

Nüüd saabus vaikus, iga noormees käsutati eraldi mööblieseme peale raamatut lugema. Nii tore. Ja kuna õhtul pakutakse värsket saia, tuleb hakata tainast sõtkuma. Kooki ei saa teha, sest küpsetuspulber sai taas otsa - mis asjaoludel müüakse küpsetuspulbrit pisikestes potsikutes, kui see on ometi nii minev kraam? Pakkusin küll õuna-purukooki pärmitainal, aga lapsed hääletasid üksmeelselt lihtsalt kodusaia poolt, vabalt valitud kattega. Mida nende õuntega teha, ei tea. Õnneks nad koogistamata õunu ikka söövad.

9 comments:

  1. Vana hea võrdsetes osades soodat ja sidrunhapet variant ei tööta küpsetuspulbri asemel? Pean piinlikkusega tunnistama, et meie majas pole vist 10 aastat küpsetuspulbrit meeles olnud osta, aga ega seepärast küpsetamata pole jäänud. Me ei tee muidugi miskeid peeneid pipstükke ka, kus see tunda annaks kuidagi.

    ReplyDelete
  2. Vaibakest võid proovida hoopis kassirahustiga pritsida. Väidetavalt pidavat kassid mõnikord pissima ka võõraste asjade peale, millel ei ole (piisavalt) kassilõhna, s.t kassile omaseid feromoone küljes. Rahustit (sisuliselt feromoonilahust) saad loomaarsti juurest osta.

    ReplyDelete
  3. Aitäh mõtte eest, kassirahusti peale ma pole kunagi tulnudki.

    Pean piinlikkusega tunnistama, et meie majas jällegi ei ole soodat ega/või sidrunhapet. Mul ei tule kunagi pähe, et neid võiks eraldi osta ja millekski tarvitada. No ja küpsetuspulbriga on mugavam, kui seda ainult poolekilostes pakkides müüdaks! Ma ei tee kah mingeid pipstükke, aga noh, muffinitesse või kõige tavalisemale õunakoogile ikka läheks vaja.

    ReplyDelete
  4. Küpseõunu? Sisse rosinate, muscovado suhkru ja kaneeli segu (võib ka mandlilaaste panna), peale võitükike ja demerara suhkrut. Tegime siin koolis, aga õunu on veel nii palju, et mõtleme mahlapressi ostmisele. (Miramis siinpool)

    ReplyDelete
  5. See-eest saab soodat ja sidrunhapet osta poolekilostes pakkides ja need omavahel kokku segada. ;)

    ReplyDelete
  6. Asoh: http://toidutare.ee/t%C3%B6%C3%B6riistad/s%C3%B5nastik/toiduained/13F52/ siit tundub muuhulgas, et kui kodus on vähegi niiske, ei tasu neid siiski suures mahus korraga kokku segada.

    ReplyDelete
  7. Tere, Miramis, nii hea meel Sind siin kohata! Küpseõunu me teeme mõnikord, aga mul on korraga ikaldus nii rosinate kui mandlitega. Selle avastamine oli üsna ebameeldiv üllatus, aga kes mul käskis keset suve õunastruudlit teha ja siis ära unustada, et kõik küpsetamise-pudipadi varud otsa said. Tuleb hakata jõuluküpsetamise jaoks varusid koguma.

    Catharina, ma jään vist esialgu ikka poepulbri juurde. Muidu unustan kindlasti ühe komponendi ära. Sooda veel midagi kergitab, aga sidrunhape üksi ... teeb hapuks?

    ReplyDelete
  8. Mu teadmise kohaselt vajab sooda kerkimiseks haput. St et kui tainas on juba keefir või hapukoor või miskne hapu, siis piisab üksnes soodast. Aga muidu tuleks sidrunihapet lisada.

    ReplyDelete
  9. Sooda+äädikas kergitavad ka. Kui juhtumisi on koristusvahendite kapis näiteks? (Õige küll,soodat polnud.) Sooda tuleb äädikaga "kustutada" st sooda lusikasse, tilk äädikat peale ja oodata kuni ära kihiseb. Sooda üksi, isegi keefiri vms sisaldusega taignas, teeb minu kogemuste kohaselt koogi soodamaitseliseks.

    ReplyDelete