Friday, February 17, 2017

Sündsuse küsimus

Mõni aeg, kohe mitu kuud tagasi oli Lillebrori Sõbra peres olnud probleem: Lillebrori Sõbra Õde keeldus jalga panemast pikki pükse, ma ei tea, kas mindi matkale või kuhu, igatahes oli seelik ebakohane: "Lillebror ütles, et talle ei meeldi, kui tüdrukud pükse kannavad, sest tema ema kannab ainult seelikut!"

Nii umbes kuusteist aastst tagasi vestlesin tööl ühtede teismeliste plikadega riietusest. Ega nad väga kõrge sotsiaalmajandusliku staatusega peredest ei olnud. "Meie küll seelikut selga ei pane, ega me l***** ei ole!" väitsid nemad. Mina küsisin, kas mina siis olen ... "Teie võite, teie olete vana!" Nunuh. :)

Paari päeva eest sai üks saksa blogija kahtlasepoolse märkuse osaliseks. Arst, kes tema veenilaiendite võiminaeiolesüvenenudmisasjadega tegeles, kiitis kõigepealt daami riiete värvivalikut ja mainis siis, millist värvi sukki tema naiste puhul eelistaks. Minu esimene reaktsioon sellele jutule oli, et mis sa siis lähed meesarsti juurde (ma pole ausalt elus ühtegi mitte-üleolevat meesarsti kohanud ... peale onu Antsu, aga tema patsiendid olid alati täiesti surnud, onu Ants töötas nimelt kaua aega patoanatoomina, võib-olla teeb see diskreetseks). Muude lugejate kommentaaride hulgas oli aga, et miks see Frau Mutti ometi peab oma koibi kõigile eksponeerima ja kas tema eas (natuke vanem kui mina) poleks juba aeg hakata normaalselt, st teksade ja tennistega käima? Jah, olen minagi saksa sõpradelt kuulnud, et seelikukandmist peetakse peamiselt Ida-Euroopa stiiliks, selliseks kerglaseks ja liigselt ahvatlevaks.

Mnjah. Minu ihu näitab seelik küll vähem kui need tänapäeva teksapüksid, mis kingalusikaga jalga tõmmatakse ...

Kõigepealt oli tegelikult ontlik pükskostüüm ja palav klassiruum, nii et ma võtsin varjava jaki seljast. Pluus muidugi jäi ja oli täiesti korralik. Ja keerasin ennast midagi tahvlile kirjutama. Tagasi keerates märkasin, et niigi juhmivõitu traktoristihakatised või mis nad olid jõllitasid veel juhmimal viisil minu eeeee ... puusajoont. Eks ma olin sel ajal tunduvalt noorem ja paremas vormis ka, aga kindlasti mitte klassitäiele Mõhkudele ja Tölpadele kutsekooliõpilastele vahtimiseks. Tagantjärele ei oska enam aru saada, kas igapäevaelus teatud intellekti ilmutavate meesisikute poolt vahitud saamine oleks olnud vähem vastik. Tõeliselt intelligentne inimene muidugi mitte kellegi ihu ei vahi.

Umbes samal ajal oli teismeliste piigade hulgas moes paljastuda natuke siit ja natuke sealt. Mõni õpilane kurtis, et peab tunnis vaatama eespingis istuja paljast alaselga ja string-aluspesu, sest pükste värvel nihkub piirkondadesse, mida minu noorespõlves võõrastele ei näidatud. Dekolteedest pole mõtet rääkida, läks veel natuke aega, kuni ma hakkasin tüdrukutele ütlema, et pangu nad kampsunid eest kinni, minul hakkab piinlik ... Ja ühel mälestusväärsel päeval jalutas mööda koolikoridori keegi tütarlaps, seljas Maailma Kõige Lühem Seelik. Eestpoolt varjas vist piisavalt, aga selja taha neiu ei näinud, kannikad välkusid ... Õnneks olid tal vähemalt tumedad sukkpüksid (mitte retuusid!). Tegin oeh, aga kuna olin parajasti muuga hõivatud, ei saanud ütlema ka minna, et ole nii hea, tule homme pikema seelikuga ...

Veel umbes samal ajal tabas mind äratundmine, et naised võiksidki naisteriideid kanda. Et minu võim ja õigus teistest naistest üle ei käi, on selge, ega ma kellegi teise elu ei tahtnudki korraldama hakata. Nii et hoopis: mina kui naine võiksin naisteriideid kanda. No aga need pükskostüümipüksid olid juba nurka lennanud ja mingid teksad olid pärast pesu ebamugavamaks läinud ja üldse ... ja nii ma ammu enne Lillebrori Sõbra Õe probleemi idaeuroopa sündsusetuks seelikukandjaks saingi. Minu meelest on niimoodi mugav. Aga: kui nüüd Frau Mutti probleemi peale mõelda: kas 40+ naisinimesel sobib koibi kõigile eksponeerida? Ja kas 40+ naisinimene võib ikka igal pool seelikut kanda, matkal ja mere ääres ja turu peal ja ...? Või on see liigne eputamine?

7 comments:

  1. Nojah, sakslased arvavat ka, et kõrgemaid kontsi kannavad vaid prostituudid või poolakad, aga selle ea ja jalgade välgutamise osas... Mul oli Oxfamis tore sakslannast kolleeg, kel vanust tugevalt üle 70 ning ta kandis alati väga värvilisi sukkpükse. Ta oli nagu mina 40 aasta pärast. Pealegi, ega siis teiste pärast kenasti riidesse panna, ikka endale rõõmuks. Või olen ma siin maailmas jälle millestki valesti aru saanud?

    ReplyDelete
  2. Tuli kohe mitu näidet meelde lähikonnast :))))

    No mu habemik ja sõprade pere pedagoogist pea ohivad igal kevadel, et klassiruumis ei saa enam silmi kuhugile pöörata sest tehnikuminoored neiud katavad kõiki muid kehaosasid kui neid, mida katta vaja oleks ja stringe kaunistatakse lausa sätendavate kalliskividega :)))

    Mu oma õeke on 40+7 ja kannab ainult "vööd". No me oleme sellega harjunud - ta ongi meil selline, khm, kunstnik ja pealegi väga pikkade ja siredate koibadega. Selge on aga see, et ega me teda nüüd teab mis kõrge moraaliga aadlipreiliks ei pea. Eks ta ikka oma kukekeste nimel kekutab.

    Ma ise kandsin aastaid ainult maani seelikuid. Habemik ütles ikka, et tema meelest ongi naisterahvas nii hoopis ahvatlevam kui minis. Mine siis võta kinni, kuidas mul selle kõlblusega lood olid. Äkki hoopis mina kekutasin liiga? :))))

    Aga parim seeliku ja sündsusega seostuv lugu juhtus Süldel mõni suvi tagasi. Habemik läks naabriperesse mingit kokkulepitud tööd tegema ja koputamise peale hüüab kuuekümnendates naabrinaine: "Tule aga sisse, ega ma paljas ei ole!" Astubki habemik pahaaimamatult kööki ja keset seda naabrinaine kenas üle põlve ulatuvas suveseelikus. Ainult et ülakeha ei katnud tal mitte miski. Isegi mitte rinnahoidja. Tellitud töömees vaatas kuidas tagurpidi uksest välja sai. :)))))

    ReplyDelete
  3. Mulle ka üldiselt kleidid ja seelikud meeldivad. Aga samas mõnes kohas lihtsalt on pükste kandmine otstarbekam. Rabamatkal vaatetorni ronida või kuuris tagument uppis puid laduda tundub mulle pükstes märksa mõistlikum. Kaob ka oht seelikusaba peale astudes endale häda teha. Ja nii lühike seelik, et saba peale ei astuks pole neid tegevusi tehas ka ülearu sünnis.
    Ka seelikupikkus võiks ju vastata kandjale eale ja sündmusele. 40+ vanuses kõlbab kohe kindlasti koibi eksponeerida eeldusel, et riidetükk ikka kannikad ära katab. Ja, et on enamvähem eksponeeritaad koivad.

    ReplyDelete
  4. Ui õudust, Me., vaene habemik!

    Ma vaatetornidesse ei roni ilmaski, kardan kõrgust, aga puid laon, maad kaevan ja tapeeti panen täpselt selle seelikuga, mis parajasti seljas juhtub olema. Kodused seelikud on niiehknii sellised ... kaltsukotist, aga mugavad.

    Mul oli kolm-neli aastat tagasi nägemus, kus mina koos Mehega lükkame lapsevankrit mingi jõe ääres, mis Eestis kohe kindlasti ei ole, mul on lillaroosaruuduline mantel (mille ma eelmisel talvel poest ostmata jätsin, sest lilla ja roosa ei ole ju praegu minu värvid), tanksaapad ja põnevad sukkpüksid lühikese seeliku juurde. Võib ju juhtuda, et minust saab punkvanaema?

    ReplyDelete
  5. Kas sa mõtled rohkem nagu "mulle meeldib kanda seelikut, sest ma tunnen seelikus ennast naiselikumana" või "püksid pole naisteriie; iga õige naine kannab naisteriideid ja mina tahan olla õige naine; need naised, kes kannavad pükse, ei ole minu silmis õiged naised"?

    Mulle endale tunduvad püksid meie kliimas suurema osa aastast soojemad ja praktilisemad, ka autot juhtides mugavamad. Pikk ja lai seelik läheb tuulega lendu või mantli all keerdu või saab aias küürutades poriseks; lühikese ja kitsa seelikuga on ebamugav kükitada, kummardada või taburetile ronida. Sukkpükstest ja nende purunemisest ei maksa rääkidagi. Seelik või kleit on rohkem nagu peoriie, kui on teada, et pikka bussipeatuses külmetamist või üle kraavi hüppamist või taburetile ronimist pole ette näha :)

    ReplyDelete
  6. Ei, pigem "minu sisetunne ütleb, et mina ise kui naine peaksin kandma naisteriideid; püksid on viimase paariaja aasta lõikes siiski vähem naisteriided olnud kui seelik/kleit". Teiste inimeste kohta ei ütle minu sisetunne midagi, ma tean paari äärmiselt naiselikku ja ka kristlastena igati tugeva meelsusega naist, kes kannavad peaasjalikult pükse, sest nii sobib nende elustiili ja moe-eelistustega.

    Minu jaoks on müstika, kuidas seelikuga soe ei ole, pika seeliku alla saab ju mingi panataloonid panna. :) Ja lühike ja kitsas seelik on tõesti asi, millest ma olen lihtsalt välja kasvanud, nii otseses kui kaudses mõttes. Sukkpükse kantakse (kanti) minu isiklikus maailmas nii teksade kui viigipükste all, kui talv on, ma ei saa naiste niidisokkide mõttest üldse aru.

    No aga tegelikult on minu seisukohast ükskõik, mis teistel inimestel seljas on, peaasi, et ma kellegi ihust ülearu palju ei näe - no need välkuvad kannikad jne.

    ReplyDelete
  7. Ahsoo, veel - kui mul oleks tütar, siis kannaks tema enamikus olukordades kindlasti seelikut või kleiti. Kuni minul lubatakse stilist olla. :) Vendadega puu otsa ronides enamasti siiski mitte.

    ReplyDelete