Friday, March 10, 2017

Appi, seelik, kui õudne!

Lugesin ka seda Peetri kooli vormiprobleemi ja mõningaid kommentaare sinna juurde. Mingil määral - aga ainult mingil määral - saan ma aru neist, kelle meelest on tüdrukute seelikunõue normaalne asi. Mina olen põhimõtteline seelikukandja, juba sellepärast pean seelikupooldajatega solidaarne olema. Ma allpool ütlen selle kohta veel midagi, lugege edasi.

Küll aga ei saa ma aru üldse neist, kes seelikukandmise-nõuet ja ütleme, naisterahvastele ukseavamist õudseks diskrimineerimiseks nimetavad. Õige mitmed netikommentaarid olid stiilis "Kõik tunkedesse, keelame poisid ja tüdrukud ära!" No see on ju teine äärmus või kuidas?

Mulle muidu pealaest jalatallani koolivormitamine ei meeldi väga, või kui, siis Alice'i blogis on kirjeldatud inglise lahendus, minu meelest mõistlik. Kuskilt raamatust lugesin ka armsast kombest oma kooli kampsunit linna peal nähes kamspunikandjale lehvitada, sõltumata  kampsunikandjaga tuttav olemisest - igati sõbralik ju! Peaks seda vist meie majas ka propageerima, meil on koolivest (isiklikult ma vihkan veste, kahjuks). Kui aga mul oleks tütreke, kes peaks käima pealaest jalatallani koolivormis, tahaksin ma küll, et rübliktüdrukutel või vahetunnis tormamismängude mängimise ajal oleks seeliku asemel võimalik valida püksid. Sest seelik ei püsi tormamise ja ronimise käigus samas asendis, kus ta püsib niisama jalutades, ja väikese tüdruku aluspesu võib võõras inimene näha ainult siis, kui see parasjagu perfektselt puhtana nööril ripub või poeletil maksmist ootab. Ideaalis saaksin ma muidugi endasarnase tütre, kes rabelemist ei armasta (keegi pole unistamist ära keelanud, päriselu on päriselu).

Meil olid kunagi 4. klassis seltskonnatantsu tunnid ja õpetaja nõudis, et tüdrukutel olgu selleks puhuks seelik ja poistel ontlikud kingad. Tüdrukud oigasid ühtelugu, et selles tunnis on kaks nõmedat asja - poisiga tantsimine on iiiiiuuuu ja seelik on vastik. Poisiga tantsimine ongi iiiiiiuuuu, kui sa oled 11 ja klassivennast peajagu pikem ja õpetaja poolt määratud klassivend on ebasümpaatne (või ui häbi, sümpaatne!). Aga seeliku vastikusega ei saanud kohe kuidagi nõus olla. Meil oli, tähendab, terve hulk väikesi tüdrukuid, keda polnud kunagi õpetatud seelikut kandma või ei olnud nad ilmaski sattunud olukordadesse, kus kaunis kleit ongi väiketüdruku seljas kõige kohasem - ja see on ju ometi kurb.

Igatsen maailma, kus naisterahvas võib kanda seelikut ja pükse vastavalt olukorrale ja enda sisetundele ja kellelgi pole selle kohta midagi ütlemist. Ja kus "ilusasti istumine"* tuleks kodust elementaarse õpetusena kaasa, umbes nagu noa ja kahvliga söömine ja teadmine, et poisterahvas ei hoia käsi küünarnukini taskus. Ühel päeval ma need poegade taskud veel kinni õmblen ...

__________
*kas te olete näinud 11-aastast tüdrukut täiesti võõras kohas aelemas asendis, mida saab nimetada ainult günekoloogiliseks? Ärge parem ette kujutage, see oli kole. Ekstreemsused on need, mis panevad igatsema vanaema õpetust - tüdruk istub, põlved koos!

8 comments:

  1. Kuna ma olen kuulun paraku kõnealuse haridusasutuse teeninduspiirkonda (õnneks on sellest õppeaastast olemas ka alternatiiv ja tütar ei pea sinna minema), olen sel teemal siin-seal sõna ka võtnud. Mis mind peamiselt häirib, on see, et tegu on munitsipaalkooliga, millele kuni käesoleva õppeaastani ei olnud piirkonnas sisuliselt alternatiivi. Oleks erakool, ma ei kobiseks poolt piiksugi, aga riikliku kooli puhul leian küll, et valikuvõimalus vormiseeliku ja -pükste vahel oleks 21. sajandi koolis nagu elementaarne.

    Direktrissi kommentaarid on ... noh ... ma ei tea, oleks kunstnik 2009. aastal talaari joonistanud, käiksid kõik lapsukesed rõõmsalt sellega? Ma leian, et inimlikum oleks seltskonnatantsus omandatava kombeõpetuse tarvis tantsutundideks seelik kaasa võtta, selle asemel, et väikeseid tüdrukuid aastaringselt seelikuga käima sundida. Lisaks veel lihtne viis kiusamiseks seelikusaba kergitamise näol. Ma muidugi ei tea, võibolla liiguvad kõik Peetri kooli lapsed vahetundides valsisammul ja säärane ennekuulmatu labasus ei tule kellelegi pähe.

    Aga kõige enam on mul kahju, et see ema kohalikes sotsiaalmeedia gurppides täiesti maatasa tehti (põllul papist majas elav padufeministist lilleke, kes pole elus midagi tarka teinud peale kaebamise - umbes selline iseloomustus tuli kokku) ja kuna mingit probleemi ei ole, siis teema kõigis gruppides suleti (nii valla, aleviku kui kooli omas).

    ReplyDelete
  2. Ma parandaks seda viimast lauset - inimene istub nii, et põlvede vahel pole rohkem kui (näiteks) 30 cm. Olles täna istunud Genfi trammis noormehe vastas, kes üritas ilmselt istudes spagaati teha, tahaks ma selles osas mingi reegli kehtestada. Ma ei soovi, et mulle (piltlikult öeldes) genitaale näkku surutakse.

    ReplyDelete
  3. Mulle see riigikoli ja koolivormi asi ka ei meeldi.

    Jah, ka meesterahvas peaks istuma nii, et see kedagi ei häiriks. Kui tal just algav mumps või midagi muud sellist ei ole. :) Aga minu vanaemal poisslapsi kasvatada ei olnud, nii et ma ei tea, mida ta poistele oleks õpetanud. :)

    ReplyDelete
  4. Oi jeerum, riigikooli ikka ...

    ReplyDelete
  5. Minu laps käib koolivormiga erakoolis ja seal on ka tüdrukutele ainult püksid. Vahel mõtlen küll, et oleks palju nunnum kui neil seelik ka oleks aga kui näen kuidas nad vahetunnil jooksevad ja ronivad, siis tegelikult mitte. Kooli juurde kuulub suur mänguväljak igasugu turnimisatribuutidega. Nii ongi meil seelik koolis ainult pidulikuks puhuks, kontserdil laulmiseks vms.

    ReplyDelete
  6. Meie ajal oli ka ju koolivorm ja mulle meeldis, juba siis. Külmal ajal käskis ema kogu aeg pükste ja vestiga käia, olin õnnetu, et ei saanud sinist pihikseelikut kanda. Mulle meeldiks ka praegu, kui oleks mingil kujul koolivorm, kasvõi nii, nagu see inglise lahendus. Poleks pidevalt nuputamist, millega kooli minna, võrdlemist omavahel ega mingit brändide kummardamist. Boonusena veel see, et kui teismelisena tekib mingil hetkel see koht, et ei taheta panna sobivalt riidesse ja kui vorm oleks, oleks palju lihtsam.
    Aga no koduõppel on eriti lihtne, öpi või öösärgis:P

    ReplyDelete
  7. Välismaa konservatiivsetes erakoolides, kus tüdrukutel on seeliku kandmine kohustuslik, on ühtlasi tungivalt soovitatav seeliku all lühikeste pükste kandmine, mis välistab ebasündsad paljastumised. (Hmm, miks me küll ise omal ajal nende ruuduliste tuulelohedega selle peale ei tulnud?) Aga nendes erakoolides käivad üldiselt vist ka lapsed, kelle vanematel pole probleemiks seelikuga sobivate mantlite, sukkade, saabaste, kingade jms soetamine igaks aastaajaks ja vastavalt lapse kasvamisele.

    Mulle endale tundub, et seelikuga istumist ja kontstega kõndimist ja seltskonnatantsu võiks harjutada pigem natuke vanemas eas kui 1.-4. klass. Aga igapäevane kooliriietus peaks siiski eelkõige mugav olema, eriti tänapäeval, kus tundides tehakse ka palju muud kui 45 minutit sirge seljaga, põlved koos, pingis istumine.

    ReplyDelete
  8. "Igatsen maailma, kus naisterahvas võib kanda seelikut ja pükse vastavalt olukorrale ja enda sisetundele ja kellelgi pole selle kohta midagi ütlemist." - Aamen! Ja kõik need muud aspektid ka (piirkonnakool, piirdumine 1.-4. klassiga, tüdrukutel aktiivse tegutsemise piiramine jne). Suuremast osast materdajatest jääb mulje, nagu oleks avalduse esitaja nõudnud seeliku ärakeelamist.

    ReplyDelete