Thursday, April 20, 2017

Üks mõte seoses lapsetoetustega

Väidetavalt on Eesti Vabariigis kooliharidus tasuta. Tegelikult ... Tegelikult annavad koolid esimesse klassi astujate vanematele nimekirjad, kus on ära toodud, mida kõike kooli jaoks tuleb osta. Kunstitarbed, vihikud, pliiatsid, võimlemisriided, mõnel juhul suusad-uisud ka. Ma ei pea seda ebanormaalseks, nii on Eestis alati olnud, aga kui kohusetundlik lapsevanem kõik asjad ühekorraga välja ostab, on see ikka paras põnts rahakotile*. No ja kooliaasta jooksul tulevad veel mitmesegased asjad. Mõni kunstiasi on jäänud sügisel mainimata, ostame. Ekskursioonid siia ja sinna. Kooli tuleb teater/muusik, kõik läheme tundide ajast kultuuri tarbima, pilet x eurot.

Lisaks hariduse saamisele tahab laps käia huviringis. Mõni ring on kooli juures ja päris või peaaegu tasuta, aga enamasti käiakse ikka kusagil mujal ringis ... Kuutasu 10-30 eurot, nii mõnelgi juhul on vaja osta spetsiaalset spordiriietust või midagi muud sellist.

Lubatakse, et juulist hakkavad kolme- ja enamalapselised saama 300 eurot kuus lisaks praegusele toetusele. Noh, kolmelapselisena on see muidugi õnn ja rõõm. Tulevase jõukuse peale mõeldes (no ärge kõike nii tõsiselt ka võtke) jõudsin tõdemuseni, et nüüd saabki vähemalt kolme- ja enamalapselistes peredes öelda, et kooliharidus on tasuta ja huviharidus riigi poolt toetatud. Sest ühe kuuga 300 euro eest kunstitarvete äratarbimiseks või kooliekskursioonidel käimiseks peaks ikka hirmsasti pingutama, eks ole.

Mille poolest peaks kolmas laps olema rahaliselt rohkem väärt kui esimene või teine, on iseküsimus, ja kardetavasti tekib juurde ka neid peresid, kus kolmas laps ongi äriprojekt ... aga tänulikud oleme ikka, kui see toetusteplaan tõepoolest toimima hakkab. Ma siin küll ei tunne, et kolm last oleks nii palju, et peaks kohe lasterikkaks nimetatama ... aga rikkad oleme me kõik, kellel on lapsi. Iga enam-vähem terve laps on suur rikkus ja rikkalik õnnistus. Aitäh.

________
*mina pooldan vihikute ja pliiatsite hajutatud ostmist, spordijalatsitega on paraku nii, et kevadel soodsalt ostetud tennistest võib laps olla sügiseks välja kasvanud.

1 comment:

  1. Vat siis, ole veel õndsalt poliitikavõhik: nüüd ei jõua kohe küla pealt ära kuuldagi, kuidas mõnel on ikka seda asotsiaalset ärivaistu, et oma seitsmenda just augustisse planeerisid :))))
    A muidu meie vallas + koolis (mis asub naabervallas) antakse heldel käel esmaklassilistele ka ranitsatoetust ja koolitarbeid kogutakse lasterikastele kampaaniakorras. Seevastu etendusepileteid ja ekskursioone on kindlasti kordades rohkem olnud vaja plekkida kui suurtes koolides.

    ReplyDelete