Sunday, June 4, 2017

Kütteperiood algas taas

Eelmisel nädalal korraks käinud suvi kadus selleks nädalaks hoopis ära. Kütsime pliiti. Kütsime esiku ahjukest. Kütsime suuri ahje. Ahiküte on tore, saab sooja siis, kui tarvis on. Et öödeks lubati nullilähedasi kraade, kütsin kahel ööl ka kasvuhoonet - niipalju kui saab kütta kilemaja, mille kiled on katki mis katki.

Kasvuhoonet kütsime talvest jäänud õueküünaldega, mis paberite järgi pidavat põlema 4-5 tundi. Esimesel õhtul panin küünlad kella kümne ringis põlema, pool üks läksin vaatama, must Mimi julgestuseks kaenlas - äkki astub õunapuu tagant põder välja või midagi, kassi seltsis ikka turvalisem. Kasvuhoones oli ninatunde järgi 3-4 kraadi soojem kui õues ja küünlad põlesid. Teisel ööl ei viitsinud kontrollimas käia, aga igatahes olid tomatitaimed ka järgmisel päeval elus ja see oligi eesmärk.

Elus taimi on õues peale tomatite veelgi, nende ühisnimetaja on "vohav hein". Mehed ja poisid on terve nädalavahetuse niitnud ... kolmandik tavaliselt niidetavast aiaosast on veel paksu heina all. Hirmus. Puudele jällegi praegune ilm ei sobi. Avastasin, et meie köögis pole kunagi varem olnud nii palju juunipäikest, sest normaalse kevade puhul on suured puud maja ees juuni alguseks ammu lehes.

Veetsin palju aega, kududes selle sajandi suurimat vaibatellimust. Üks ülikooliaegne tuttav soovis viit pikka sinist vaipa. Noh, kui kellelgi on sinine periood, siis peab ta oma sinised vaibad saama.
Pildil on kogu vaibaseltskond rullikeeratud kujul reas. Üks pidigi rohekassinine olema. aga kesse teab, kas nii sobib ... Noh, homme saame teada.

Lastega jätkub meil koduõppimine suvisel režiimil, see tähendab, et Lillebror harjutab lugemist Lassie raamatu peal, kuni raamat läbi saab, Unistaja närib end läbi inglisekeelsest Roald Dahli raamatust ja Jõugu Juhiga loeme Tiffany Achingu seiklusi - vist juba kolmandat aastat, sest vahepeal ta vingub ja kooli ajal ei jõua. Ükskord peavad need teosed läbi saama! Veel tegime laupäeval etteütlust, sest kui mina triigin, teevadki lapsed etteütlust, nii see asi meil käib. Jõugu Juhi eesti keele alane suvetöö on põhjendatud, sest etteütluses tehtavate vigadega juhib tema konkurentsitult.

Mees ja mina olime nädala tagumise otsa haiged - tähendab, Mees on tänaseks juba enam-vähem terve, mina alustasin hiljem ja olen praegugi täitsa kasutamiskõlbmatu. Saan hästi aru, miks triibuline Sassu oma nohuga kõhnaks on jäänud - hingamine nõuab kohutavalt palju energiat, kui nina õieti läbi ei käi. Õnneks on mmmmaasikate nuusutamise aeg alles ees. Küllap ma selleks ajaks terveks ja jälle nina kaudu hingama saan.

2 comments:

  1. Mu mõtetest ei lahku nüüd eales ettekujutus, kuidas Mimi raevunult põtra ründab ja võidukalt (ehk isegi põdrajalg hambus) koju naaseb.

    ReplyDelete
  2. Sellest saadik, kui meil aias karu käis, on Mimi minu kaitsmise aias enda peale võtnud. Mõnikord nügib ta mind sihipäraselt maja poole, kuigi mingit karulist ega põdralist tegevust ei paista ja süüa ta ka ei nõua - aga kesse teab, mis lõhna tuul metsa poolt on toonud.

    ReplyDelete