Friday, June 2, 2017

Rabarber!

Kui elu annab sidruneid, tuleb teha limonaadi. See õpetus toimib nii otseses kui ülekantud (ehk. kasuta ära hapu olukorra võimalusi) tähenduses. Meile on elu viimasel ajal andnud rabarberit. Vanaema juurest. Meie aiast. Jälle Vanaema juurest ja jälle meie aiast ... viimati tulin aiast 7 kg kaaluva sületäiega.

Soolases toidus on rabarberi kasutamise võimalused võrdlemisi piiratud. Keetsin ükspäev kuus purki tulist rabarberikastet ja pühapäeval sõime sealiha rabarberikastmega.

No aga magustoidud ... Keegi rääkis kunagi rabarberiparfeest. Siis on olemas igasugused rabarberivahud, mannapuding rabarberiga, inglise pudingid rabarberiga ja mis kõik veel, mis praegu meelde ei tule. Eriline vahustaja ega pudingitaja ma ei ole, aga õnneks on olemas koogid. Mehe poolt sügisel ärapäästetud praeahi töötab veel mingil määral (kui katus saab peale, tahan uut pliiti!), nii et viimase kahe nädala jooksul olen küpsetanud seitset erinevat rabarberikooki. Testimise mõttes. :) Vaatasin just oma kokaraamatutesse, sealt leiaks ilmselt teist seitse veel, aga äkki piirduks esialgu nendega ...

Komponentidest, mis kodus niiehknii (peaaegu) alati olemas on, saaks teha järgmisi kooke:

1. Tagurpidi rabarberikook. Minu meelest on sellel üks halb omadus - ta vajab pärast valmimist liiga palju ootamist. Kui jahtuda ei lase, siis voolab mahla. See oli meie eelmise kevade lemmik, aga tundub, et enam vist mitte.

2. "Tavaline" rabarberikook ehk selle retsepti taina sisse (see ongi see õunakook, mida ma absoluutselt alati teen!) tehtud kook. Seda teen ma reeglina talvel, sügavkülmarabarberist. Kui õunte või näiteks nektariinide puhul võib taina täiesti puuviljaviiludega katta, siis rabarberit läheb koogi peale ainult paar peotäit, muidu jääb vedelaks. Ka ei kasuta ma rabarberikoogi puhul kaneeli ega suhkrut. Lillebrori lemmik.

3. Hapukoorekattega rabarberikook. See on tõesti mõnus ja lihtne. Lisasin vanillisuhkrut.

Ülejäänute jaoks peab midagi juurde ostma.

4. Rabarberikook kondenspiimaga. Pisaraosa pole mul iialgi välja tulnud. :) Aga muidu on see kook minu jaoks magusavõitu.

5. Rabarberikook martsipaniga. Võiks sobida ka neile, kes martsipani selle puhtal kujul liiga vängeks peavad. Ma rummi ei kasutanud, kunagi ostetud säästurumm pole suurem asi ja sobib peamiselt rummirosinate tegemiseks. Mehe, minu ja Unistaja lemmik. Unistaja muide martsipani selle puhtal kujul ei söö.

6. Rabarberi-toscakook. Jällegi jätsin kaneeli ära, sest see endiselt ei meeldi mulle. Mandlilaaste mul kah polnud, nende asemel kasutasin purustatud mandleid - väga hullusti ei tohiks tulemus erineda. Päris mõnus, aga liiga palju mässamist nõudev kook.

7. Rabarberi-purukook. See ei ole ainult saksa keele oskajatele! Ma lasin ta - laisk nagu ma olen - läbi google'i tõlke ja sain kõhutäie naerda. No aga tegelikult on ju loogiline. Boden on põhi, ülejäänuga saab google hakkama, kui Sul vaja on, sega kokku, küpseta. Täidise jaoks võta vaniljepudingipulbrit, piima ja hapukoore moodi asja (Schmand), sega, kalla põhjale, lao peale rabarber. Streusel on pealmine puru. Sega purukomponentidest kokku puru, puiste koogi peale, küpseta veel, valmis. Jõugu Juhi lemmik.

Vaatasin, et kevadel 2013 olen teinud ka halvaaga rabarberikooki ja märkinud juurde, et sai hea. Tuleb osta halvaad ja proovida, kas on endiselt hea. Kas teil on veel mõni põnev rabarberikoogiretsept?

Ja siia juurde temaatiline keelenali: Rhabarberbarbara.

3 comments:

  1. Meie teeme iga aasta kõvasti rabarbrimahla.
    No ja pannkooke rabarbriga :)
    Selle postituse peale tuli kohe isu mitut kooki proovida, pean vist naabrite aia äärde rabarberijahile minema :)

    ReplyDelete
  2. Pannkoogid rabarbriga? Kas rabarber on lisand või küpsetatakse see kuidagi sisse?

    Rabarbrimahla tegime meie ka kunagi, aga see ettevõtmine on millegipärast soiku jäänud.

    Koogiproovimise-isu tekitamine oligi üks eesmärk. :)

    ReplyDelete
  3. Meile miskipärast elu üldse rabarbeireid ei anna. Vahel tundub (järjekodset juurikat maha istutades), et enne hakkavad meie pinnasel tõesti sidrunid kasvama... Oina visadusega ikka püüame igal aastal uut kohta või sorti katsetada :) Koogikatsetusmuret küll veel pole.

    ReplyDelete