Sunday, June 11, 2017

See nädal, kui ka meil sirel õitsema hakkas

Iibise juures hakkas õitsema kaks nädalat varem. Meie oleme vast 25 km põhjapoolsel laiuskraadil, aga näe, Arktika ... Tegelikult ongi meie sirelid mingid eriliselt hilised tegelased, väikese õiega ja kahvatud peale selle. Nad hakkavad igal aastal õitsema nädal või paar hiljem kui kodustatud, lopsakaõielised ja selgevärvilised sugulased. Sel kevadel tõime mõned noored valged sirelid, eks näeb, kuidas need käituvad, kui õitsemisikka jõuavad.

Käisime Mehega ükspäev pööningul. Mees oli väga selgel seisukohal, et jõledaid hööveldamata lauast komkasid, mis poolt katusealust ääristavad, ei tohi kindlasti välja lõhkuda. Mina olen Majja kolimisest peale olnud selgel ja kõigutamatul seisukohal, et komkade olukorda parandab ainult sõrgkang, võib-olla ka kirves. Selgus, et Mees oli arvanud, et mina tahan kogu katusealust täiesti lagedaks, sarikatoestuspalgid ja puha. No nii loll (palataliseerimata l-iga, palun) ei ole mina ka mitte! Loooooomulikult jääb sarikaid toestav sõrestik alles, need on sellised vahvad kolmnurksete tugedega talad, mis absoluutselt kõikjal alles jäetakse, puhtaks lihvitakse ja õlitatakse või peitsitakse või midagi. Kolikambriseinad, mis on selle sõrestiku külge kinnitatud, lähevad välja, mitte sõrestik - Maja põhikonstruktsiooni osa! - ise. Oeh. Äkki mu suuremad ja väiksemad mehed jõuavad uuel nädalal lammutamise alustamiseni.

Käärisin kanga hästi laiade vaipade jaoks. Kui inimesed muudkui küsivad, kas teil meeterkahekümnest vaipa ei ole, siis võib ju neile mõned meeterkahekümnesed kududa. Kuidas nad neid vapiu hiljem pesevad, pole ju tegelikult minu mure. Enne tuleb muidugi olemasolev kangas maha kududa, aga see võiks juhtuda üsna ruttu, palju pole enam jäänud.

Laste kohta anti mulle koolist tunnistused. Meie koduõppelapsed nimelt ei käi isiklikult aktustel, nad ise ei taha ja meie ei pea ka oluliseks. Pealegi leian mina, et kui on koduõpe, siis on koduõpe kõiges ja pidusid kah kaasa ei tehta. Unistajale eraldati kiituskiri, sest tema oli suutnud vastata kõik ained "viie" peale. Jällegi, kui minu käest oleks küsitud, oleksin ma öelnud, et päris õige see ei ole - Unistaja ei ole ju pidanud teistega võrdselt pingutama, koduõppelapse elu on ikka lihtsam kui kooliskäival lapsel -, aga minu käest ei küsitud. Las ta siis olla. Lillebror sai jällegi kiidukirja. Seda jagati kõigile esimese klassi lastele, igaühele personaalselt kiitus millegi eest, milles ta tubli on. Lillebrori kiidukirjal seisis, et ta on usin lugeja ja oskab huvitavalt rääkida. Ei vaidle vastu. Jõugu Juht sai lihtsalt tunnistuse, ilma kiituskirjata - pole hullu midagi, tegelikult on tema ka tubli.

Suvevaheaja algust on sisustatud peamiselt muruniitmisega. Varsti on aial täisring peal ja saab hakata teisest otsast jälle niitma ...

Triibuline Sassu, kellest ma alles hiljuti kirjutasin, käitus ühel päeval niimoodi, et ma esitasin Mehele küsimuse, kas meil ikka üks kaanega karp on olemas. Kassinaha sees on ka päev-päevalt aina vähem kassi, ja kiisueine küsimine läheb mõnel õhtul meelest ära. Sõbrad-piiblitundjad, kas keegi teab mõnd kirjakohta, mida sobiks lugeda kassi matusel? Sest 15 aastat kestnud kassisuhte lõppemisel peab toimuma mingi rituaal, see on selge. Hetkel külitab Sassu siinsamas arvutilaua peal, ninake ootab pühkimist, aga kõrvad on püsti ja silmad selged. Täna on tal parem päev.

Inimelu kaduvusest oli täna ka kirikus juttu, üks eakas õde oli lahkunud igavikku. Tema tütar ütles kunagi, et oma maja on hea asi, võid minna hommikul öösärgi väel õue kohvi jooma ja kellelgi pole sellega asja. Täna hommikul riputasin öösärgi väel (ei mitte midagi väga intiimset või põnevat, eemalt näeb üsnagi kleit välja) pesu nöörile - oma maja on hea asi küll, eriti suvel. Eks võimalus õue minnes jopehõlmad lahti jätta ole kah üks suve olulisemaid tundemärke.

Kirikus palus Professor mul teenistuse käiku tõlkida ühele saksa paarile. Meeldivad inimesed olid, aga vahel on natuke tüütu seletada, wieso sprechen Sie so gut deutsch? (miks te nii hästi saksa keelt räägite?) Pärast kodus mõtlesin, et ma vist ikka võiks ära kirjutada mammutpostituse saksa linnadest ja muidupaikadest, äkki on kellelgi abi ja rahustab natuke minu rännuinstinkti ka. Sel suvel me ju kuhugi kaugemale ei reisi, katuse pärast. Paari nädala eest ma ju lausa kahetsesin, et mul Perekooli kasutajat ei ole, keegi seal küsis, milliseid Saksamaa väiksemaid linnu peaks külastama. Kujutage ette, talle soovitati Hamburgi. Saksamaast üldiselt kirjutasin ma siin, aga äkki võtaks riigi juppideks lahti? Äkki hakkangi täna peale, muffinid on küpsetatud ja kudutööd ma pühapäeviti niiehknii ei tee ...

3 comments:

  1. Äkki see http://piibel.net/#q=ps%2036:6-7?

    ReplyDelete
  2. Minulgi mõlkus sama kirjakoht meeles. Pikka iga ja väärikat vananemist Sassule!

    ReplyDelete
  3. Mina oleks küll väga huvitatud lugema lähemalt milliseid kohti sellel suurel maal tasuks külastada. Lugesin just puhkuse ajal Minu Saksamaa raamatu ühe päevaga läbi ja tekkis suur soov sinna paariks päevaks reisima minna, sest ma ei ole Saksamaal veel kordagi käinud.

    ReplyDelete