Friday, August 25, 2017

Maakate uskumatud juhtumised kaubanduses

Või umbes nii.

PLN oli käia kõigepealt Humanas* ja sõbrapoes ja tavapärasel viisil sealt midagi leidmata kolada läbi Lõunakeskus. Pikalt ja piinarikkalt, lootusetult.

Tegelikult juhtus nii, et Humanas oli akna peal kirjas "Kõik kaubad -50%". Nunuh, mõtlesin, äkki saab midagi vähemalt tuleviku jaoks, JJ suuruses niiehknii midagi ei ole. Esimest sobiva suurusega püksipaari nähes rõõmustasin, viipasin JJ lähemale ja suunasin ta riietuskabiini proovima. Teised püksid ... olid ka õige numbriga. Kolmandat õiges suuruses, normaalse lõikega püksipaari nähes hakkasid mul käed värisema. JJ saabus kabiinist ja ütles, et esimene paar sobib. Andsin talle kohe kaks paari veel ... ja järgmiste pükste sobivuse tähistamiseks veel kaks paari pluss ühe salatirohelise kampsuni. JJ hakkas ennast ebamugavalt tundma ja juhtis minu tähelepanu asjaolule, et kabiini tohib kaasa võtta kuni 5 asja. Hästi, antagu sobivaks kuulutatud püksid minu kätte ja proovitagu kaht paari dresse, kaht triiksärki ja kaht pikavarrukalist T-särki. Päris korraga ma neid ei leidnud, aga iga selgaproovitud eseme kohta sai laps kaks uut proovimiseks. Üks triiksärk ja üks T-särk olid napid, kõik muu sobis.

"Sa pole mulle kolme aasta jooksul kokku nii palju riideid ostnud," oli JJ hämmingus. Tegelikult vist ikka olen, aga kindlasti mitte ühekorraga ja samast kohast. Viimati ostlesin niimoodi seitse aastat tagasi Saksamaal C&A-s, sest siis müüdi seal veel ilusaid väikelastesärke ja -pükse. Hiljem pole minu nähes müüdud ja ega mul enam väikelapsi ka ei ole, keda nendesse riietada.

Humanas toimunu oli mina jaoks täiesti uskumatu. 19. sajandi romaanides vajasid kangelannad pärast sääraseid vapustusi nuusksoola ja pikutamist pimendatud magamistoas. 21. sajandil pole selline asi võimalik ... sest minnakse ikkagi teise poodi edasi. Lõunakeskuse Rimis olid ühevärvilised (=ilusad) pikkade varrukatega särgid müügil põhimõttel 3=2, ehk osta kolm ühikut, ühiku hind 6.99, maksa kahe eest. Kuna ilma piltideta särke pole peaaegu üldse saada, ei tundunud hind kuigi kallis.

Veel käisime Unistajale sünnipäevakinke ostmas, sest vanem vend on ikkagi kodus olemasolevate Legode ja muu taolisega paremini kursis kui ema. Ja pärast raamatupoes ... ja Maximas ... ja Konsumis. Ma tõesti ei mõista inimesi, kes oma vaba aega poodides käimisega sisustavadki. Hm, ma siis ei mõista oma 19-aastast mina ka ... mitte et mul oleks Saksamaal elades laupäevadega palju muud peale olnud hakata, kui ma just mõne sõbrannaga kokku ei saanud (kodus ei saanud olla, sest pere eeldas automaatselt, et lapse ärkveloleku ajal kodus viibiv lapsehoidja mängib lapsega, olgu tal siis vaba päev või mitte). No aga ega ma 19-aastaselt kuigi arukas ei olnudki. Igatahes, hirmus väsitav päev oli. JJ kommenteeris: "Ja kui nüüd Jalgpallihuvilise Sõbra Ema läheb Humanasse oma pojale riideid ostma, siis pole tal enam midagi osta ..." Mul on mulje, et Jalgpallihuviline Sõber on JJ-st number või paar pikem, nii et vast me ei teinud väga palju pahandust. Igatahes jäi riideid, mänguasju ja raamatuid poodidesse veel, loodetavasti saavad teisedki, mida vaja. Ja oeh, koolikott on veel ostmata!

________
*me, jah, ostame teise ringi poodidest riideid. Mõnikord. Täna oli selline kord. Ah teie ei osta? No siis on ju hästi, kui teile uue kauba poodide hinnad ja moed sobivad, eks ole. Mulle ei sobi, sagedamini moed. Hindadega saab kergemini hakkama.

2 comments:

  1. Mina ei mõista neid, kelle jaoks teise ringi riided on mingi tabu või "fuihh". Eriti kui arvestada, et enamiku odavpoodide riided kipuvad peale esimest paari pesu kas õmblustest keerdu või topiliseks minema. Aga teise ringi riideid on varasem peremees juba pesnud ning nii tõesti tead, mida ostad. Lisaks veel isikupära faktor. Mind küll veidi häirib kui lasteaias näen reas rippumas 3 samasugust jopet või 4 ühesugust talvekomplekti. Üldse ei häbene, et mu lemmikkleidid on eranditult teiselt ringilt :)

    ReplyDelete
  2. Mina ostaksin tegelikult kõige meelsamini päris uusi asju, korraliku kvaliteediga ja ilusaid. Ainult et pärast seda seitsme aasta tagust C&A külastust pole ma selliseid enam poes näinud, ei Eestis ega mujalpool. Tol korral müüdi küll näiteks ilusaid ühevärvilisi T-särke, mis on kestnud läbi kõigi kolme poisi ja sõprade lapsed ka.

    ReplyDelete