Saturday, September 30, 2017

September saab läbi

September on olnud üks intensiivne ja üsnagi pahupidine kuu. Või kuidas nimetada olukorda, kus ilmastik lubab kuu algusepoole töid teha alles kuu lõpus? Igatahes on septembrikuu eesmärgid suuremalt osalt täidetud.

Sünnipäev peetud. Väliüritused käidud. Maasikapeenrad korras ja küüslaugupeenar ka (täna tegin, khm). Natuke hoidiseid valmistatud. Metsas käidud. Teadlaste Ööl osaletud. Arved makstud ja õige pisut raha purki pandud ka.

Tegemata on Võrumaa-reis, mis jääb ilmselt hoopis kevadesse - ilmad ei paista enam õueskäimisi ja piknikupidamisis soosivat. Majatagune olukord edeneb, aga mitte piisava kiirusega. Taani vanapaari lipusinised vaibad on ära alustatud, aga siis tulid aiatööilmad ja... Kuna materjal on olemas, saab alates esmaspäevast asjaga kiiremini tegutseda. Ja tibupojake käib viis päeva nädals kodust ära.

Tibupojakesega on nii, et õppetöö mõttes on kõik peamiselt väga hästi, mõnel päeval ka hästi ja eile oli midagi rahuldavat ka. Seda viimast juhtus vist paljudel teistelgi, sest õpetaja on tunni kommentaari kirja pannud, et olukorda on võimalik parandada. Koolis käitumise mõttes on arenguruumi, aga me oleme pidanud tõsiseid vestlusi, mida on õpetajatel ja kaasõpilastel õigus ühelt healt poisilt oodata. Vast mõjub. Ühe vestluse pidi pidama ka Klassijuhataja, aga see probleem ei olnud ainult JJ-ga seotud. JJ on leidnud üks kuni kolm uut sõpra, ma pole nende sõprusastmes päris kindel - vara ju ka veel. Koolipäevade jooksul ajab JJ oma asja ja mina oma asja. Emaga kogemata koridori peal kokku juhtumine pojakest alguses natuke segas, aga eks harjub sellegagi. Logistika on põhimõtteliselt paigas. On osaletud klassi väljasõidul, mille kohta osaleja ise arvas, et "suht norm" (see olevat tema eas tavaline kiituseväljendus, ütleb kolleegide-teisme-emade tugigrupp). Mamma on maksnud sellesama väljasõidu, mõned lisavihikud - kesse oskab enne kooliaasta algust ennustada, mida täpselt tarvis läheb! - ja ettehaaravalt teatriraha. Kodused ülesanded tehakse pärast esimese nädala tahtejõudude võitlust ja koolist saadud positiivset kogemust nohinal ära. Usun, et lapsühik ongi igapäevaselt koolielus osalemiseks küps. Erilist väsimust ka pole näha, kui noormees õhtul õigel ajal ehk natuke enne kümmet voodise läheb, jääb esimesel võimalusel - no vendadega sama tuba ja... - ka magama, aga hommikul ärkab niipea, kui ma lastetoa ukse avan. Unistaja ja Lillebror magavad reeglina rahulikult edasi. Olmeliselt on küsimus ainult koolitoidu piisavuses - kell 11 süüa on paras aeg, aga trennimineku ajaks olevat kõht tühi. Nii käib JJ koolis, kotis karbike võileiva või muu sobiva näksimisega.

Ülejäänud perekond on olukorraga kah enam-vähem kohanenud. Varane hommikune tõusmine ei vaimusta meist kedagi, aga pole olnud kuulda, et keegi kuhugi tõsiselt hiljaks oleks jäänud või keset päeva ootamatult uinunud. Söögikordade ja pesupesemiste graafik on hetkel nihkes, aga see on tegelikult kõige väiksem mure. Peaasi, et kõht on täis ja kapist puhas riie võtta. Koduõppimine küll lonkab kahte jalga, sest emme on kas kangatoas või aias ja koolitööst saab tehtud ainult hädavajalik. No aga aega on, suuremalt jaolt püsime graafikus.

Oktoobris on lootust:
  • tunda rõõmu koolivaheajast;
  • teha veel natuke hoidiseid;
  • pidada Mehe sünnipäeva;
  • võib-olla külastada Teist Vanaisa Kuurortlinnas;
  • teha mitmeid sise- ja välitöid, võib-olla isegi saada vannituppa taas kuum vesi* - soe dušš, mmmmm;
  • rahaliselt mõningal määral kosuda, sest koolirahvas saab oktoobris täispalga, septembris traditsiooniliselt ei saa;
  • nautida kuumi suppe ja lõhnavaid teetasse;
  • tegeleda korralikult koduõppimisega.
Neile, keda see peaks huvitama - lugesin JJ kohta käiva jutu asjassepuutuvale noormehele ette, ta ütles, et seda tohib rääkida.
________
* ühe suvise välgutabamuse tagajärjel hukkus meie vannitoaboiler. Oli teine niigi vana. Nüüd oleme juba üle kahe kuu pesnud ämber-kopsik süsteemiga, sest uue boileri ja suurema lammutamise jaoks, mida boilerivahetus endaga kaasa toob, polnud kohe raha ega aega. Inimene saab puhtaks ka endale kopsikust vett kaela kallates, aga kraanist tulev kuum vesi on ikka mõnusam.

No comments:

Post a Comment