Saturday, October 28, 2017

Urr

Ma arrrrmastan pähkleid. Sarapuupähkleid. Lapsepõlve lemmikkomm oli pähkel sokolaadis, teate küll, see plasttopsis asi, mida ilmaski saada ei olnud.

Pähkliküpsised, šokolaad pähklitega, pähklikommid, pähklikate ahjuliha peal - jah, aitäh, andke siia, mis mõttes teie tahate ka?

Mõne aasta eest märkasin veidrat olukorda "Kalevi" pähklišokolaadiga. Maitses küll ("Kalevi" šokolaad pole tegelikult kuigi mõnus, aga pähklitega koos kannatab ära süüa), aga pärast sügeles suu ja kurgulagi. Fazeri kollane tervete pähklitega šokolaad seda ei põhjustanud. Täna tegin pähkli-šokolaadikooki - külalised tulevad, khm. Alko1000-st olime ostnud ühed odavad pähklid, arvates, et pähkel on pähkel. Maitsesin ühe pähkli ära. Sügelus. SÜGELUSSÜGELUSSÜGELUS! Kui kurgus imelikult kratsima hakkas, otsis Mees mulle ühe allergiatableti sissevõtmiseks. Enam ei kratsi, tänan küsimast, sügeleb ka juba poole vähem. Aga see kook jääb minust ilmselt söömata.

Samasugune sügelus tabab mind mõnikord nektariine süües. Pritsitud, ma arvan... Kas pähklid on ka pritsitud? Igatahes on mul mõne aja pärast plaanis hankida kuskilt mõni mahepähkel ja proovida. Kui siis midagi ei juhtu, on mul allergia ikkagi säilitusvahendi või taimekaitsevahendi või mis iganes asja vastu, mitte pähklite vastu*. Ma loodan. Kevadel istutasime ju aeda mõned noored sarapuud...


__________
*umbes 20 aastat tagasi tehtud allergiatestidest ma pähkliallergiat ei mäleta, mandlid, kreeka pähklid ja muud pähklised ei tekita ühtegi probleemi.

5 comments:

  1. Need olid kooritud pähklid? Mul on karvane tunne, et vähemalt neid odavama otsa omi pritsitakse ka PÄRAST koorimist millegagi, et nad seal pakendis säiliksid? Proovi, kas koorimata pähklid tekitavad sama? Ma sellepärast natuke tean, et ämmal, kes on eluaeg pähkleid armastanud, on sarnane mure ja oleme erinevaid asju katsetanud.

    ReplyDelete
  2. Kas Sa mõtled, et nagu pähklikoor ära võetud või see õhuke nahalaadne pruun asi? Ilma paksu kooreta olid jah, aga nahk või mis see pruun on, oli veel peal. Me neid päris koorega pähkleid polegi ostnud muidu kui orava meelitamiseks, aga peaks tõesti proovima, äkki neid kannatan.

    ReplyDelete
  3. Ma mõtlen jah, et ilma selle paksu kooreta. Aga katseta sellistega, kus koor ka peal.

    ReplyDelete
  4. Jah, pähkleid esiteks pritsitakse, teiseks minu meelest oli vääveldioksiid see aine, mida valmis segudesse säilitamiseks lisada. Võimalus on proovida mahedaid... Tallinnas oskaks soovitada poode, kust saab lahtiselt osta mõned grammid prooviks. Lõuna pool ei tea kahjuks. Ma ise olen just sel põhjusel jäänud mahedate pähklite juurde, et tavapoe omadel on minu jaoks mingi kummaline kõrvalmaitse.

    ReplyDelete
  5. Tartus, ma usun, turult ikka koorimata talupähkleid saab. Segusid me ei osta.
    Enamik küpsiseid ja muud taolist on niiehknii mandlitega, millega pole mul iialgi probleemi olnud. Ainult see "Kalevi" šokolaad, mida mõned inimesed kinkida armastavad...

    ReplyDelete