Tuesday, March 6, 2018

Lillebrori esimene koolipäev. Muljeid.

Hommikul oli Mehe poolt äratatud Lillebror erk ja vilgas, aga hommikusöögi ajal unustas ära, et kiire on. Linnateel helistasin Vanaemale, et ta ikka kindlasti mäletaks, mis täna toimub. Vanaema päris hästi ei mäletanud. Kui kõne lõpetasin, teatas Lillebror, et tal kõhus keerab. Noh, selle keeramise meditsiiniline nimi on ärevus. Viis minutit hiljem läks keeramine meelest ära. Minul puperdas süda.

Koolimajas ei olnud koolitädi parajasti kohal. Otsisime teise tsee garderoobiboksi üles ja suunasin Lillebrori jopest vabanema, ise lipsasin üles kabinetti, mantlit ja saapaid ära panema. Ei tahtnud õueriides klassi marssida, ise veel kohalik.

Koolitädi ilmus vahepeal välja ja tundmatut nägu nähes päris, kes Lillebror on ja kust tuli, kas mõnest teisest koolist. "Ei, ma olin koduõppel... Metsast tulin," vastanud Lillebror. Koolitädi muhelenud, aga kui Lillebror ütles, et tal on kaks venda, üks viiendas, teine kuuendas, pani koolitädi asja paika. Meie tädi Maie on tegelikult nagu mitteametlik vanaema, teab kõiki lapsi klassi- ja jopetpidi, enamiku puhul ka seda, mis näoga nad tavaliselt kooli ilmuvad.

Siis jõudsin mina ka kõige puperdava südamega kohale, Lillebror polnud veel jalatseid vahetanud ja rahakott oleks ka peaaegu jopetaskusse jäänud. Ega meil pikanäpumehi majas ole, aga nii igaks juhuks...

Juhtus selline piinlik lugu, et Õpetaja Õunapuuhaldjal oli parajasti tugiõppetund - ma olin segi ajanud, mis päeval tal see hommikune vaba tund on. Noh, me olime vaikselt ja lappisime Lillebrori varanduse sahtlisse. Istusime, ootasime, Lillebror hakkas kolmanda klassi matemaatikahädalistega kaasa arvutama, käsil oli korrutustabeli tagumise otsa kordamine. Õpetaja kuulis Lillebrori sosina ära, kiitis ja märkis, et näete, teise klassi poiss juba oskab...! See korrutustabel on tõesti päheõppimise-asi ja kui see kolmanda klassi kevadeks peas ei ole, siis on kole lugu küll.

Siis läksid kolmandikud ära ja Lillebrori klassikaaslased hakkasid klassi imbuma. Neil lõppes nimelt kehaline kasvatus, Lillebror on kevadeni vabastatud. Lillebror muutus natuke kahvatumaks, sest lapsi sai äketse tema silmale palju (ei ole palju, 16 õpilast on klassis, meil ongi pigem väiksemad klassid, lastele on tegelikult parem). Lillebrori lauanaaber, üks tragi tütarlaps, astus kohe ligi ja küsis selge ja kõlava häälega, kes see on. Õpetaja seletas ja nii ma sealt ära lahkusingi. Süda puperdas.

Tund aega hiljem tegin asja inglise keele klassi lähedusse, kuhu Lillebror pidi kolleegide juhatusel saabuma. Sealt ta tuligi aula kõrvalt, pinginaaber kõrval ja lai naeratus näol. Lehvitas mulle ja kadus klassi.

Veel kaks tundi hiljem panin mantli selga ja mütsi pähe, sest täna pidigi lühike päev olema. Rõivistus hõikas Õpetaja Õunapuuhaldjas mulle, et laps kohe tuleb. Tuligi täitsa õigesse kohta. Õpetaja andis paari sõnaga ülevaate, et esimese päeva kohta oli kõik hästi. Lillebror oleks peaaegu trennikoti kooli unustanud... järgmisel korral tuleb meeles pidada.

Läksime bussipeatusesse ja õnneks - sest Magalarajoonis on hirrrrmsad tuulekoridorid - tuli buss ka kohe. Lillebror tegi teiste bussisõitjate eeskujul oranži puntsu ees piiks ja enne uste sulgemist jõudsin talle veel hõigata, et võtku kinni... Võttis just enne, kui buss minema nõksatas.

Pool tundi hiljem polnud tulnud ei hädakõnet ega jõudsin-trenni-kõnet. Helistasin - tema oli ära unustanud, et kohalesaamisest tuleb raporteerida. Siis mul süda enam ei puperdanud, sest edasi läks kõik nagu teisipäeviti ikka.

Muljetamise käigus arvas Lillebror, et koolis oli väga tore... see oli nagu üks ring.

Homme hommikul pean meeles pidama, et äratada tuleb kolm last.

2 comments:

  1. Nii põnev ja mõnus lugemine ja rõõm kuulda et Lillebrorile koolis meeldis.
    'Lehvitas mulle ja kadus klassi' lauset lugedes tuli endalgi nii soe tunne peale :)

    ReplyDelete
  2. Toredat kooliaega teile kõigile ;-)

    ReplyDelete