Wednesday, May 9, 2018

Kuidas maainimesed pealinna lähevad

Juhtus selline lugu, et... Unistaja sai kutse Sten Roosi muinasjutuvõistluse parimate autasustamisele. No ma ju pidin kohe esimeses lauses ära uhkustama! Tegelikult saab siin kiidelda ainult armust, meie õpetamis- ja kasvatusmeetodite "süü" see küll ei ole.

Igatahes oleme me vapustet, rõõmsad ja valmis üle väga mitme aasta Tallinna sõitma. Ega me millegi vähema kui Raekojas toimuva ürituse nimel ei lähekski... Või nojah, selleks peab ikka väga hea põhjus olema, et Tallinna-sõit ette võtta. See kutse on kindlasti hea põhjus.

Ühtlasi käime Tallinnas muuseumiööl, sest siitkandi muuseumid on meil kõik läbi käidud. Siinkohal palun soovitusi, milliste muuseumide peale mõelda - Lennusadamas on vist tasuta õhtu puhul liiga palju rahvast? Kus süüa, seda meile juba öeldi, Kalamajas Kalju koguduses pakutakse kella kolmeni (abipastor just ütles FB-s, et vähemalt neljani - loodame küll) pannkooke. :) Vast ikka jõuame sinna ka.

Aga kus parkida? Ärge öelge, et sõitku me rongiga, me tahame õhtul hilja koju tulla ja meie juurde rongid ei käi. Parkimine võiks olla kuskil sellises kohas, kust kiiresti Raekoja platsi saab, ja võiks ka mitte ülearu palju maksta. Kui me nii umbes viis aastat tagasi Tallinnas käisime - ja ma ei mäleta, kas me vahepeal üldse enam oleme käinud - oli kuskil Tornide väljaku kandis miski parkla, mulle tuleb Google mapsi järgi see Suurtüki tänava nurk tuttav ette... ja Kogu Gäng käis seal mingil mänguväljakul. Kas sealkandis on endiselt kusagil parkimisvõimalust? Laupäevasel päeval... Raekoja platsi peame vist niiehknii linnaplaani või GPS-i abil otsima, nii maakad olemegi. Olen kunagi Tallinna vanalinnas ära eksinud - vist pöörasin valesti - ja müüride vahelt väljapääsemisega kurja vaeva näinud, seekord nagu ei tahaks. Kolleeg eile seletas, et vaat see muuseum on seal Laial tänaval.. minul mõistus pahupidi, ma pole elu sees kuulnudki, et Tallinnas Lai tänav oleks. Õnneks ei ole linnaplaani hankimine keeruline.

Aga muuseumi- ja parkimissoovitusi paluks küll jah.

7 comments:

  1. Palju õnne Unistajale ja perele! Meie käisime samal üritusel paari aasta teest Reetaga ja ühildasime Tervishoiumuuseumiga (see oli just uuendatud kujul avatud). See on ka Laial tänaval :). Nagu ka Loodusmuuseum, kus pole ammu käinud, aga pidi ka uuendatud olema. Ja Ajaloomuuseum Pikas tãnavas, mis on Laiaga parealleelne. Raekojas sai palju ja hästi süüa (infoks). Meie ise pargime Viru keskuse tiguparklas, sealt hea jalutada, või siis Kristiine keskuse parklas(tasuta), aga sealt on pikk maa jalgsi või siis troll/buss Viru või Vabaduse väljaku peatusesse.
    Suurtüki tn parkimise kohta ei oska öelda, aga lähedal on Oleviste kiriku hoov, kui sinna õnnestub tutvuste kaudu saada äkki? Mänguväljak on sealkandis alles vist. Räägib see, kes ei ole veel linnasõidutunnis käinud :).
    Kas samal laupäeval on ka koduõppe kevadpäev Tallinnas?

    ReplyDelete
  2. Ah, juba taipasin, et see muuseumiöölaupäev on nädal hiljem.

    ReplyDelete
  3. Tervishoiumuuseum on täitsa kena koht, loodusmuuseum ka. Maarjamäel on uus filmimuuseum ja Lennusadam muidugi ka vaatamist väärt, iseasi, kuidas rahvamassidega ... Parkida ma ise eelistan, kui vähegi kesklinnas asjaajamist, Olümpia vastas Juhkentali tänava ääres EP parklas. Seal saab igal juhul 5 euroga hakkama (peakski vist ööpäev 5 eurot olema). Aga sealt on suts jalutamist igale poole, samas mitte palju. Too tornide parkla peaks ka alles olema, aga see on kallim ja sõitmise mõistes ebamugavam. Üks odavama otsa oma on veel Ahtri tn ääres Euroopa hotelli kandis, aga see on eriline tühermaa ja jalutuskäik sealt linna poole pole suurem asi. Enne eelistaks Olümpiat. Raekojale kõige lähem on Vabaduse väljaku maa-alune parkla (minu meelest suht kallis?) ja saab parkida ka Balti jaama parklasse (samuti vist Europark). Balta omast on raekoda, tervishoiumuuseum, loodusmuuseum kenasti jalgsi lähenetavad. Lennusadama juures saab parkida üsna lahedalt ja tasuta. Kui erilist eksootikat tahta (ja hommikul vara tulete), võib auto ka kusagile Ülemiste kanti jätta ja trammiga linna sõita :)

    ReplyDelete
  4. kas Eesti Panga muuseumis olete käinud? see on küll pisike, aga saabki kiiresti läbi käia :)

    ReplyDelete
  5. Sukelnorsu (oi, mulle nii väga meeldib Su nimi!), me ei ole üheski Tallinna muuseumis üldse käinud. Üks kord käisin lastega Miia-Milla-Mandas, aga sellest on nad nüüd välja kasvanud, muidu oleme Mehega kumbki eraldi käinud kooli ajal, 25 ja rohkem aastat tagasi. Tallinnas on meie lapsed käinud vähem kordi kui Saksamaal, see on täitsa kindel.

    Aitäh vihjete eest. Eks me vaatame, kuhu ja kuidas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parkimise osas võiks ehk uurida ka Linnahalli juures olevat parklat, mis vist siiski tasuline. Või Kalamaja kõrvaltänavaid, ehk oskab abipastor nõu anda?
      Energia avastuskeskus oli päris tore, kuigi eelmisel suvel tehti seal mingeid ümberehitustöid.
      Liikumise koha pealt võid korra uurida ka pargi ja reisi lahendust - kui kellelgi teist on roheline kaart, siis kindlates parklates parkimise korral saab kogu autotäis samal marsruudil liikudes ühistranspordiga tasuta liikuda, aga ma muidugi ei tea, kui hästi te selle koha pealt pealinna tunnete.

      Delete
  6. Balti jaama parkla on tõesti Vanalinnale mõnusalt lähedal, alati on seal ruumi olnud. Otse üle tee on tõesti väga vahvad mänguväljakud. Ja Lai tänav oma muuseumitega on ka sealsamas.

    ReplyDelete