Thursday, May 10, 2018

Laps tahab klassi kammitsast lahti

Oli vist sellenimeline luuletus... või lausa luulekogu Lehte Hainsalult?

Läkski nii, nagu traditsiooniliselt ikka - vaheajal oli ilm kole, aga nüüd nagu kuld, mine ainult õue.

Igatahes. Olen tööl. Juhuslikult on aega. Tuleb meelde, et umbes praegu peaks Lillebror kulgema kuhugi muuseumiprogrammi. Vaatan aknast välja... Lillebrori ja kolleege pole näha, ju nad juba läinud on. Aga eemal näen tuttavaid rõivaid jooksmas... rõivaste sees on Jõugu juht. Kuues bee mängib kooli ümber kulli või midagi taolist ja huvitav on, et pojakese jooksukaaslased on just need kõige tublikesemad, kes tunni ajal eluilmaski midagi peale kohustuslike tegevuste ei tee... Ahah, kogunevad punti ja miski pabermaterjal on neil ka. Ju see kullimäng oli kõigest matemaatika õuesõppega kaasnev boonus. Lõpuks on meil ju liikuma kutsuv kool.

Samal ajal punditavad õues ja panevad midagi kirja ka seitsmes bee ja teine aa. On see linnamaastik siin mis ta on (iseenesest päris napakas ja ohtlike lahendustega), vähemalt on natukenegi muru ja puid. Ma ei kujuta ette, kui kurb oleks koolis, millel üldse mingit hoovi ega haljasala ei ole. Enamiku kooliaastast on õues jah selline ilm, et toasolemise-kohustus on põhjus tänulik olla, aga kui maikuus ootamatult suvi saabub, siis on mingigi õueala tõeline õnnistus.

Päris magister Fröbergi? (vaat see nimi on mul kahtlane, kuidas Rasmuse-Pontuse õpetajat kutsutigi?) kombel vange vabaks lasta ei saa, aga tunnikski klassi kammitsast lahti, palun. Kui see on kuidagi võimalik. Ja aitäh nendele õpetajatele, kes leiavad võimaluse lapsi õue õppima saata.

1 comment:

  1. Jaa, eks ta ole. Meie koolis on õnneks iga päev üks pikk õuevahetund. Ja peale selle on J-l praegu ka avastusõpe (teemaks on ilm), mida ka loomulikult õues läbi viiakse.

    ReplyDelete