Tuesday, May 22, 2018

Nii palju on teha, nii vähe aega...

Ehk kiire elu või aeglane elu?

Aasta-paar tagasi elamise me pigem aeglast elu. Kolme last koduõppel, tööd vähevõitu, aega palju. Suurem osa ajast oli väga tore. Oli PLN, mille me määrasime ise, oli aega igasuguseid asju teha ja aega laiselda. Tõsisemad puudused olid majanduslik hõredus ja pürgiva puberteetiku KRÄUN teemal, miks ei saa vahetpidamata sõpradega suhelda.

Viimasel ajal märkan aina rohkem, et elame kiiret elu koos kõigi kaasnevate hädadega. Lihtsa ja tervisliku kodutoidu asemel haarame poest midagi, mida täna õhtul süüa - tähendab, puudub tõsiseltvõetav toiduplaan ja see aeg, mis poodi ära kulub, on õuuuudne. Kodumajanduslikus mõttes ei saa midagi tehtud, sest aega ei ole. Kõikvõimalikke ekskursioone, õppekäike ja kutseid siia ja sinna sajab nagu… midagi, mida ohtralt sajab. Unevõlg on kõigil pereliikmetel päris suur, see on ka üks faktor, mis vabal ajal kodus tegutsemist piirab. KRÄUN on muutunud kolmehäälseks, mingi osa on sellest endiselt "ma ei saa piisavalt suhelda" (näide: "Miks ma pean sinna nõmedasse Tallinnasse kaasa minema, mul on sünnipäevakutse lapselt, kellega ma peaaegu ei suhtle, kohta, kus ma olen juba mitu korda käinud, see on palju tähtsam!" - laupäeva õhtuks oli see teema siiski vaibunud, sest huvitav oli), aga suurem osa arvatavasti "ma olen väsinud, keegi peab mu mured enda kanda võtma… ma lähen togin oma venda".

Muidugi on PLNide tegemine isiklik asi ja kui see osa puudulikuks jääb, pole ka kedagi peale iseenda süüdistada. Ja ilmselt ongi normaalne, et iga päeva/nädala/kuu PLNi tuleb jooksvalt kohandada vastavalt kõiksugustele kutsetele, võistlustele ja muudele ootamatutele sündmustele. Ja ootamatuid sündmusi tuleb paratamatult. Näiteks meie peamine kodune ootamatu sündmus on äkiline soojalaine, mille tagajärjel kasvab hein nagu segane, oleks vaja palju, sageli ja põhjalikult niita… aga me ei ole päeval peaaegu üldse kodus ja õhtupoole ümbritseb niitjat väikeste kurjade putukate pilv… needsamad putukad tunnevad ennast kõrges heinas väga hästi, aga üleshäirituna asuvad otsekohe niitjat hammustama. Ja nad on mürgised, oi kui mürgised!

Aga... tahaks midagi tehtud saada. Aias ja Majas ja kunagi taas sõpru külla kutsuda ja lihtsalt niisama olla...

Vähemalt täna olen ma kodus ja on olemas PLN. Pesu õue, vastavalt heina märgolemise astmele niitmine enne või hiljem, kangas niide ja sukka, söögiks kanakaste riisiga ja arvatavasti mingi rabarberikook. Kui hästi läheb, saan uue karulaugupeenra ka kaevatud ja külvatud. Heal juhul koristan ka väheke. Kas mehed õhtupoole midagi teha jaksavad, see on lahtine, aga eks nad vaatavad… kui palju koolitöid on ja kas peab kontrolltöid parandama ja üldse. Erinevalt neist saab üks naisejõud oma päeva täna ise planeerida ja omas tempos tuterdada, tänu sellele on naisejõudu loodetavasti ka õhtupoole, meesjõudu ei pruugi õhtuks enam jätkuda. Alustan pesust, nagu PLN oligi. Siis on näha, kas tuleb jaht niitmine või ei tule.

3 comments:

  1. Kas sul on PLN paberi peal, telefonis või peas?
    Minu probleem on neli märkmikku, mida ma ilmselgelt korraga täita ei jõua ja PLN läheb sassi seeläbi.

    ReplyDelete
  2. Telefonis? Mismoodi telefonis? Asoo… Ei, telefonis on mul ainult hommikune äratus ja vajalikud telefoninumbrid, ma ei kasuta digilahendusi, kui võimalik.
    Paberi peal töötas jube hästi, aga see tundus hirmus paberi raiskamine, eriti kuna mõned asjad saavad tasapisi rutiiniks - näiteks see, et kui ma olen laupäeval kodus, siis ma triigin laupäeval pesu, seda pole enam vaja eraldi kuhugi märkida, aga kui laupäeva kohta kirjalikku PLNi koostada, siis nagu peaks...

    Hetkel on peamiselt peas, aga see ei toimi nii hästi. Eelmisel esmaspäeval näiteks kirjutasin paberitükile kõik tarvis-teha tööd üles ja jube hästi toimis, kõik sai tehtud. Peaks vist ikka uuesti selle paberPLNi peale üle minema.


    Ahsoo, igasugused ekstra-asjad ma kirjutan üldse seinakalendrisse, nagu hambaarst ja laste võistlused ja nii. Ja tööasjade jaoks on töömärkmik, aga see elab mul kabinetis sahtlis ja seeläbi pole mul kodus olles sageli aimugi, mis seal kirjas on - ma arvan, et ei peagi olema, ma tegelen kodus ainult nende tööasjadega, millega on hädavajalik tegeleda.

    Ma nüüd lõpetasin auramise, lähen niidan edasi.

    ReplyDelete
  3. Mul on samuti "tarvis teha" nimekirjad paberil, sest saab kohe maha tõmmata kui tehtud. Seinakalendris on ûritused ja hambaarstiajad jms. Telefonis on meeldetuletused näiteks "helista..." või "kirjuta...". Aga kõik need nimekirjad on esiteks väga lähiplaanide oma, edasilükkamatute ja kiiret lahendamist ootavate asjade rivi, mis moodustub ise. See aga tuleneb minu puhul just liiga kiirest ja tihedast elust.
    Eks kõik taandub valikutele ja praegu ma tunnen, et kui ma valin aeglase elu, siis saaksin boonusena ka ise plaanide tegemise võimaluse?

    ReplyDelete