Tuesday, June 26, 2018

Juhtub

Teel Jõugu Juhti Laenulapse poolt ära tooma oigasin Mehele, et see puberteetik vajab lausa hädasti isiklikku ruumi… nagu mina vajasin niikaua, kuni ma vanemate juurest lihtsalt välja kolisin, sest hoolimata oma toa olemasolust ei võimaldatud mulle seal mingit privaatsust… aga see on teine teema. Ühesõnaga, ma täitsa usun, et 13-aastasel peaks olema võimalus magada siis, kui tal on vaja magada, ja lugeda raamatut siis, kui ta tahab, ja oma Star Wars'i legokollektsiooni hoida ja eksponeerida nii, nagu ta tahab, ilma et üks või lausa mitu väikevenda seljas hüppaksid. Hommikuti tuleb JJ mõnikord õnnelikuna lastetoast ja kiidab, et seekord ärkas ta enne Lillebrori ja küll oli hea lihtsalt vaikses toas ennast voodis sirutada. Ega Lillebror alati JJ juurde voodisse hüppama ei trügi, aga ta ärkab üldjuhul vestlushimulisena ega ole siiani ära õppinud, et teised ei pruugi sama suhtlemisaltid olla... eriti suvevaheaja hommikul kell pool kaheksa.

Niisiis, mina kurtsin, Mees tegi mh ja arvas, et mujal Majas ei tule kiirkorras remont kõne alla, aga vaat see kudukamber… Kuhu siis ainult kangasteljed panna?

Pärast väikest pausi JJ autossepakkimiseks ja Laenulapse emaga vestlemiseks jätkasime oma arutlust. Et kangasteljed… Mees arvas, et kolmas garaaž (meie garaažis on boksid kolmele veoautole… nõukogude aja pärandus) on ju piisavalt lage ja valge. Mina tegin mkmm, garaaž on kütmata ja niiske ja üldse kole - tõesti on kole. Aga kantselei, see sai ju pühapäeval poolest saadik lagedaks… kui nüüd teine pool ka teha… ja see hädavajalik töö ei ole üldse nii hädavajalik, seletas Mees, võib aastajagu edasi lükata küll.

Hõikasin tagaistmele, kas JJ tahaks üsna varsti endale ajutist tuba saada? "JAAAA!" hõikas JJ vastu ja lisas, et ta oli kõik see aeg mõelnud ja vist ka palvetanud, et me räägiksime sellest, kuidas talle tuba teha. "Kas me hakkame täna tegema?" küsis JJ veel väga entusiastliku häälega. Noh, selle mõtte ma jahutasin kohe maha, sest esiteks on tuba minu kudukraami silmini täis, teiseks tuleb seal teha põrand ja lagi ja elekter ja... Ega JJ ei mäleta, kuidas me kaheksa aastat tagasi lastetuba remontisime, ta oli siis viiene ja tema normaalsus tol suvel oligi, et emme on peamiselt seina peal pahteldamas.

Nojah. Nüüd on olukord, et olemasoleva kanga pean hästi ruttu maha kuduma, sest kangastelgi ülesaetud kangaga kolida on paras mõttetus. Oleks siis veel mingi vääramatu hädajuhtum. Ja mehed peavad tollesama kantselei hästi ruttu ära koristama, sest kogu kudukraam pluss teljed võtavad kolimishetkel kohutavalt palju ruumi. Pärast, jah, mahub sinna kuduvärk ja virn põrandalaudu ja õunamahlapress ka, sest kantselei on suuuuuur. Ja see kõik pluss kogu elamiskõlbliku elamise koristamine pluss Laenulapse külaskäik pluss kümne ruumi ahju- ja pliidipuude kuurivedamine peaks toimuma lähema seitsme päeva jooksul. Jumal tänatud, et mul maasikamoosiga selleks aastaks kõik valmis on, muud pole öelda.

Ühesõnaga, igav ei hakka. Ahsoo, seitsme päeva jooksul sellepärast, et siis lähevad poisid nädala lõpuni laagrisse ja nädala lõpus on hansalaat ja selle lõppemishetkel saabub meile määramatuks ajaks keegi poola vegantädi kahe lapsega. Et ta vegan on, ei pidanud ta ise üldse vajalikuks hoiatada. Ma peaks vist oma couchsurfingu profiilile lisama, et me ei võta vastu picky eaters'eid, meil on preisi kord - süüakse seda, mis laual on, aga iga külalise kohta on laual pool kooki (ma veel töötan selles suunas, aga mitme külalispere puhul peaks kaks erinevat koogivalikut ikka ju elementaarne olema?).

Ja nii ma täna õhtul kella kaheksani kudusingi. Järele jätsin, sest selg ja taguots (kõva kudupink) hakkasid tuld lööma. Homseks on nad loodetavasti piisavalt maha rahunenud, sest kangast on veel ja veel…

No aga kui me kaheksa aastat tagasi suutsime kuue kuuga kaks korda suurema pinna elamiskõlblikuks teha, samal ajal karjatades kolme kõigis eluvaldkondades assisteerimist vajavat väikelast, miks ei peaks me nüüd suutma mõne kuuga (sest remondiväline elu on kah olemas) tuba remontida koos kolme üsna suure poisi abiga? Kui mitte muud, siis näiteks kogu perele toidu valmistamisega saavad nad väga hästi hakkama. Aga nad oskavad kinni hoida ja tõsta ja koputada ja saavad põhimõtteliselt aru, mida neile räägitakse… neid ei pea enam pahtlipangest päästma või midagi selletaolist.

Sügisepoole näitan bifoor ja äfter pilte ka.

3 comments:

  1. Oo, väga põnev. Jõudu ja jaksu teile ehitustöödel! Jään bifoor ja after pilte ootama :)

    ReplyDelete
  2. Remondijutu peale meenus mulle, kuidas sarnastes oludes sai üks umbes kolmene piiga aluspükste väel koos pintsli ja värvipotiga kappi tõstetud (selline panipaiga moodi kapp, kuhu saab ise sisse minna), sest kapp oli vaja seestpoolt ka värvida ja ühtlasi päästis see pahtlipangest :).
    Jõudu ja edu remontikaga, JJle kulub omaette tuba kindlasti ära!

    ReplyDelete
  3. Oi, Kylli, mina poleks küll julgenud sellist asja teha… Kes tal pärast näo ja juuksed puhtaks sai?

    Aitäh heade soovide eest, me püüame nüüd edasi tublid olla.

    ReplyDelete