Sunday, August 12, 2018

Kuidas hoida kõik pardid reas ja kõik tassid kapis?*

See küsimus tabab mind ikka ja jälle, kui mõtlen selle kõige peale, mida oleks vaja tegelikult teha.

On vaja Organiseerida Suur Suvelõpupidu, käia Sügislaadal, tagada üleüldine valmisolek uueks õppeaastaks, kududa valmis üks suuremahuline vaibatellimus, teha ports hoidiseid, abistada Jõugu Juhi toa remondi juures, koristada… eelkõige koristada, sest homme öösel tehakse siin eksperimenti "kogenud kassiallergik kassirohkes majas" - D. ja D. lubasid külla tulla, aga D.-l on kassidega raskusi. No ja aiatööd.

Selle kõige asemel tegime kohe möödasaaval nädalal eiteamida.

Valge Klaari alt leidsime eriliselt agressiivsete maaherilaste pesa, mina sain nõelata pesa avastamise käigus, Lillebror paar päeva hiljem pesast umbes 30 meetri kaugusel. Ainus hea herilane on surnud herilane, otsustasime - teatavasti on Unistaja herilaseallergik ja kiirabi tuleb meile vähemalt 25 minutit. Kõigepealt suunasime pesasse aiakastmisvooliku ja keerasime kraani nii umbes pooleks tunniks lahti. Pesa-ava juures oli märgata ärevust. Ärevuse pihta lasin ka mürki, mis pidavat mõjuma juba 5 meetri kauguselt. Kohe mürgipihustamise hetkel pesa-ava juures midagi ei muutunud, aga päev hiljem oli seal maas palju väga häid herilasi. Ausalt, kui herilasepesa oleks kuskil laudakatuse all või muidu käiguteedest kaugel ja herilased hästi käituksid, poleks meil nende vastu midagi, aga vaadake seda allergia- ja kiirabiasja, palun. Mingi seltskond herilasi on endiselt liikvel ja purjutab hoolega mahakukkunud õunte peal, aga nüüd on neid kuidagi nagu vähem.

Käisime korraks Kuurortlinnas, sest lubati sooja ilma ja meretuult. Ilm oli ja tuul kah, aga mitte päris korraga. Teine Vanaisa sai üle vaadatud ja lapsed ikkagi kaelani merevette pandud, oli kena.

Metsas käisin kah vaatamas, mida seal on. Mets on nii kuiv nagu üks väga kuiv asi, tavalistes kohtades ei ole seenepoegagi. Ebatavalistesse kohtadesse pole mõtet enne vaadata, kui tavalistest kohtadest seeni leiab.

Mere äärest tulles käisime ka Tamme talus, algse eesmärgiga osta natuke maitsesoola. Tulemusena ootab meil nüüd istutamist paar sidruntüümiani, bande lavendleid, üks bataat ja midagi oli nagu veel… rabarber ja tšilli vist. Tšilli jääb siiski potti kasvama, selle küljest kaksan tänaõhtuse guljaši sisse kauna.

Juba reisilt tagasi jõudes avastasime, et meil on nüüd üks poolsaare moodi saar - Maja ees kaevu lähedal oli üks haruline saarepuu, nüüd on tal harusid märgatavalt vähem. Keegi peab selle teemaga ka tegelema.  Mis asjaoludel see väga suur oks murdus, ei tea, aga täna kirikust tulles oli jällegi selline huvitav asi juhtunud, et tuulispea jättis küll puud püsti, aga puistas kohe hoolega vana kõrge pirnipuu latva. Mida hakata peale umbes nelja kilo raudkõvade pirnidega ja kuidas neid motiveerida pehmeks ja magusaks arenema? Soovitused on teretulnud. Samuti võib anda soovitusi, kuhu Euroopas reisida oktoobri lõpus. Mehel tuleb nimelt jubileum ja meil on viimastel aastatel olnud kombeks ümmarguste sünnipäevade puhul reisile minna. Reisisihtkohas peaks olema soojem kui Eestis.

_________
*täiesti otsene tõlge inglise ja saksa keelest, kui aru ei saa, küsige, ma seletan. :)

4 comments:

  1. Ingveripirnide tegemiseks äkki sobivad?

    ReplyDelete
  2. Mu mehel ka juubel tulemas ja me sõidame selle puhul oktoobri lõpus Viini :) Me seisime sama küsimuse ees paar nädalat tagasi, et kuhu minna ja kus oleks soe, aga lõpuks langetasime valiku hoopis odavate lennupiletite järgi Viini kasuks (meil ju koolivaheajal kõik lennud automaatselt palju kallimad). Ma kahjuks teile ei oska midagi soovitada, sest me oleme ise tihti sama küsimusega hädas, aga ootan huviga millise valiku lõpuks langetate. Ehk saame siis taas läbi teie uusi ideid juurde (no näiteks nagu see Xanteni arheoloogiapark ;)

    ReplyDelete
  3. Sirts, ma veel ei tea, mis on ingveripirnid. Kuna Mees ingverit ei söö, on meil selle asja tarvitamine äärmiselt piiratud. Aga ma uurin seda asja, aitäh.

    Alice, ma kunagi hästi ammu kinkisin Mehele just nimelt Viini-reisi sünnipäevaks, ei olnud juubel ega midagi. Ma vaatan ka aeg-ajalt odavaid lennupileteid, aga pole veel midagi suutnud välja mõelda.

    ReplyDelete
  4. Näiteks see retsept:
    https://nami-nami.ee/retsept/3761/horgud_ingveripirnid
    Aga kui ingver ei maitse, siis muidugi ei sobi hästi. Võibolla annaks ingverit asendada millegagi, näiteks vaniljekauna või sidruniga?

    ReplyDelete