Saturday, October 6, 2018

Mida sa õigupoolest terve päeva teed?

Viies oktoober.

Viimasel ajal peetud öövahi ametist ei ole mind veel lahti lastud, ärkan umbes tund aega varem kui peaks. Tahaks väga edasi magada, aga ei õnnestu. Lesin pahuralt, kuni telefon piiksub ja lapsed riburada pidi hakkavad vannituppa minema. Kohv.

Enne uksest välja minemist pakin kasti ja võtan kaasa punase kõutsi Finduse, kes on viimastel päevadel JJ tulevases toas kinni istunud - Finduse üks tagakäpp on kuum ja paksult paistes. Findus ei ole kuigi rõõmus, et kasti topitakse, aga see kassikandekast on meil olnud juba eelmisest sajandist, mul on suured kogemused kasside pakkimisega.

Ka autosõit ei meeldi Findusele põrmugi, ta kräunub ja kehitab, kuni… ups. Peatume, Lillebror hoiab Findust kinni ja mina kallan puuripõhja tühjaks. Reostame pisut loodust ka, kempsupaberirull on autos kaasas, kuivatan paberiga puuri ja see paber… noh, see paber jääb sinna. Kempsupaber on küll märgatavalt kergemini lagunev kraam kui kile või klaas või muu prügi, loodetavasti on ta kevadeks sealt kraavist läinud.

Kuna loomaarsti aeg on 12.30. aga koolipäev algab 8.15, tuleb Findus kastis minuga kabinetti kaasa. Sisenen tagauksest, aga kolmandale korrusele jõudmise ajal kräunub Findus ikkagi nii, et trepikoda kajab, ja teeb uuesti püksi. Seekord on, khm, paksem annetus. Ootan, kuni koridorides vaikseks jääb, siis viin kempsupaberisse pakitud pabulad kempsu - see on muidugi pika koridori teises otsas, aga ega ma seda endale kabinetti prügikasti ka jätta ei saa.

Tööpäev kulgeb väljaspool kabinetti, sest iial ei või teada, millisel lapsel kassiallergia on. Direktor ja õppealajuhataja käivad mulle head õpetajate päeva soovimas, valge roosiga - õnneks meeldivad õppealajuhatajale kassid ja direktor on loomahullude alluvatega ilmselt harjunud, nad ainult muhelevad Finduse sõnavõtu peale. Täna on muidugi tsirkusepäev ka, tõsiseltvõetavat õppetööd toimub ainult paari tunni jagu.

Õpetajate kohvikus on parasjagu Aasta Õpetajate tänukõne pooleli, kui sisse astub võõras naisterahvas, tutvustab ennast kui Poliitikut (see Poliitiks, Kes Presidendiks Ei Saanud), kingib koolile kotitäie poliitilisi pastakaid ja peab spontaanse kiidukõne tänasele "direktorile", olevat väga meeldiv noormees - meie meelest on ka, väga tore poiss on.

Asutan ennast parajasti Findusega arstile minema, kui saabub Lillebror, kes ei tea, mida oma lühendatud päevaga peale hakata. Tuleb loomaarsti juurde kaasa. Findus näub nukralt.

Loomaarst katsub korraks käppa ja langetab kohe otsuse, tuleb lahti lõigata, ilmselt on kakluse tagajärjel põletik ja mäda. Tulge kella kolme ajal tagasi. Findus trambib mööda läbivaatuslauda, nurrub nagu traktor ja püüab arsti ennast sügama motiveerida.

Viin Lillebrori Vanaema juurde. Vanaisa tahab käia pangaautomaadi juures kontoseisu vaatamas, aga teekond poeni ja tagasi on talle liiga pikk. Ma siis viin.

Saabub Unistaja, kes on nördinud, sest tänased libaõpetajad ei olevat temaga rahul olnud. Mina loen lastele sõnad peale ja helistan Mehele, kellel on ka päev ühel pool. Lapsed jäävad õhtusesse puutööringi ja suuremad ka juunioridesse, nad peavad ennast kõik hilise bussi peale organiseerima.

Koos Mehega käime postkontoris ja poes ja raamatukogus. Findus istub loomaarsti juures puuris, käpp kinni seotud. Antakse juhised kõutsihoolduseks, vaja on hakata tablette andma… oeh.

Kodus on harjumatult vaikne. Kütame ahju ja oleme niisama. Loen läbi raamatukogust võetud raamatu. Ühtepidi on see jah propagandaraamat vastest kannatavatest sõjapõgenikest, aga teistpidi… on see raamat sõjapõgenike kannatustest ja vaesumisest, ja selle nurga alt tulebki lugeda.

Kella veerand üheksa ajal tuleb lastelt info, et nad on nüüd kõik bussi peal. Mees läheb neile Endisesse Vallakeskusesse vastu, kell üheksa on kõik kodus ja kümne paiku minnakse magama. Mina teen veel maeiteamida, panen pesupesu- ja nõudepesumasina valmis ja lähen kah magama.

No comments:

Post a Comment