Monday, October 1, 2018

Müts ja muud katastroofid

Üks anonüümseks jääda sooviv laps võtab meil peaaegu igal hommikul koolikoti õhukese särgi peale selga ja hakkab niimoodi uksest välja minema. Minu röögatuse peale teeb laps:"Ups," ja otsib pikalt ja põhjalikult jopet, mis siis mingil kujul ka selga jõuab. Kampsunit tuleb kaikaga selga ajada, lapse argument on, et klassis on väga soe. Klassis jah, aga autos kohe hommikul vara ei ole soe. Ja juba kümme päeva on meil talv.

Täna pidi jätkuvalt anonüümne laps minema Linnalähedasse Mõisasse õuesõppele. Olgu ilmastikukindlalt riides, ütles õpetaja. Kummikud ja soeolemise huvides villased sokid. Kampsun. Talvejope. Sall. Pane müts pähe, ütlesin, kui lapsele oli õnnestunud selgeks teha, et ka täna käib kampsuni peale jope ja alles siis koolikott. Laps võttis mütsi kätte... siis avas keegi eestukse pärani ja sisse tormas Valge Mini, kes on tuntud saripissija ega tohi seetõttu päevaks otsaks üksi tuppa jääda, mul ei olnud enam aega mütsi saatusega tegeleda.

Koolimaja juures väljudes nägin, et mütsi peas ei ole. Laps, võta müts autost ja pane pähe! Laps seisab nõutult... Müts on kodus.

Mul on endiselt tunne, et ma tahan pikalt ja palju nutta.

Jah, mina olingi see ema, kes koolimaja kõrval parklas lontis lapsega valjusti pragas. Ma loodan, et ta hoiab vähemalt kapuutsi peas, see on soe ja korralik, kui just tuul vale nurga alt ei puhu.

Meil on kooli olnud küll üks selline mees, kellele pidid vanemad veel kümnendas klassis ütlema, et tõuse üles, pane püksid jalga, aja habe ära, mine kooli... aga ma ei arvanud, et mul endal selline eksemplar kodus võiks olla. Kümnenda klassini on õnneks veel aega, äkki ikka kasvab välja...

2 comments:

  1. Jaah, meil on peres selline (tütar)laps. Aga tegu pole unustamise, vaid teadliku valikuga. Nimelt väidab ta, et pole ju külm?! Ja näib, et temal tõesti ei ole. Nohu saab ta ainult võõrastest kassidest. Mingit mõtet pole temalt ilmaolude kohta küsida– enamasti vastab ta, et 'ei tea, ei pannud tähele, ilmselt soe' või lihtsalt 'soe'. Mis mõlemad võivad tähendada kraade miinus kümnest pluss kahekümneni :)
    Aga ma nüüd siia noorteraamatute teema jätuna (vabandust ebateemakohasuse pärast!) kleebin raamatusoovituse http://www.vanaraamat.ee/Arvo_Vallikivi_Ajaprintsess_Eesti_Raamat_1981_25803-62.htm
    Sealt see kuningalugu pärit ongi. Ja seal oli veel väga omapäraseid- suurepäraseid lugusid. Ma küll lugesin seda umbes 9- 10 aastasena ja siis läks raamat kaotsi, aga lumm ei kadunud. Nagu Karlis Skalbe muinasjuttegi lugedes. Need polnud nagu sellised lemmikraamatud, aga ajuti kuidagi kummastuslikult kutsuvad. Ma nüüd kohe lähengi raamatukokku ja laenutan ja loen :)

    ReplyDelete
  2. Nojah, meie laps saab paraku üsna kergesti kurguvalu või mõne muu häda, kuigi väidab ka, et külm ei ole. Tänane tuuldumine vist mingeid kohe märgatavaid hädasid ei tekitanud, aga eks me homme hommikul näeme, kurguvalud ilmnevad millegipärast alati varahommikul.

    Ma olen neid mõlemaid raamatuid lugenud, aga lumma nagu ei tundnud, mul on lühilugudega üldse kehvapolne suhe. Head mõttes teistsugused lood olid küll, seda ma mäletan.

    ReplyDelete