Monday, November 19, 2018

Niisama

Tegelikult peaks musta roosisalli keskosa ära lõpetama, ühe siitkandi tubase laadani on vähem kui kolm nädalat… aga ma korraks.

***
Eilsel koosviibimisel võttis üks teismeliste tütarde isa sõna vaktsiinide teemal ja oli kuri, et vaktsineerimisskeptikud klooritarbijatega ühte patta pannakse. Ma arvan ka, et need kaks asja on natuke nagu erinevad. Teaduse pime usaldamine on tegelikult ka väga naiivne, kui ei uurita, kas kõik, mida teaduslikkuse sildi all välja pakutakse, ikka tegelikult ka korralikult kontrollitud on, tõsiste asjade puhul tuleb kindlasti uurida ja teist arvamust otsida. Tollesama isa abikaasa, ühtlasi nende kolme lapse (kuueaastane poisslaps on ka) ema töötab koolis ja teadis rääkida, et paljureklaamitud HPV-vaktsiinisüsti järel tüdrukud oksendavad ja saavad 40-kraadiseid palavikke ja ikka süstitakse edasi. Ma muidugi ei uurinud üle toa, kui suur protsent neid ägedate tüsistustega lapsi üldisest seltskonnast tema klassis on, aga üks vaktsiinitüsistus tuhandest on minu meelest ka liiga palju. See oli võib-olla kolmas hetk elus, mil ma mõtlesin, et tore on olla poisslaste ema, nende puhul ei pea mingite täiesti uute ja ärevusttekitavate vaktsiinide küsimust otsustama. Esimene hetk oli hästi ammu mänguasjapoes, kus ma esimest korda elus teadlikult märkasin kogu totrat tüdrukutele suunatud blingi ja teine hetk oli ilmselt kunagi seal vahepeal, mil ma mõtlesin, et saab varateismelisi lapsi rahulikult laagritesse ja kuhu iganes saata ega pea ootamatult algavate naistehädadega (esimesel korral on väga suurem tõenäosusega häda, sest oih-kas-juba; hiljem on lihtsalt tüütus) arvestama.

***
Lapsed on nüüd umbes ametlikult mänguasjadest välja kasvanud. Mida taevapärast suurtele poistele jõuludeks kingitakse? Unistaja küsis hantleid, aga teised…?

***
Väljas sajab lund. Kesse lubas? Tahan korralikku keskeuroopa talve, ilma lumeta!

***
On tõestust leidnud Mehe väide, et igal õhtul kella üheksa paiku on meie Maja esikülje poole jääva heinamaa peal kitsed toimetamas. Ta on poisse reedeõhtuse bussi pealt tuues seal alati metskitsi näinud ja eelmisel hilisõhtusel nädalal nägin regulaarselt mina ka. Nunnu.

***
Lillebror sai kevadel taimevahetuse grupi kaudu orhidee - tegelikult sain mina, maasikataimede vastu, aga Lillebror on meil see orhideehuviline. Nüüd õitseb see lill nagu pöörane ega paista tahtvat õitsemist lõpetada. Ju talle siis meeldib meil.

***
Helistasin Mehele tööle ja palusin temalt täna õhtuks remondideiti. Et tema kruvib kipsi ja lõhub korstnajala küljest ülearuseid telliskive, mina krohvin. Me peame selle ahjukese paika saama! Mees oli täitsa nõus, vahelduse mõttes võiks olla ka üks ennustatavalt normaalse kojusaamisajaga päev - kui see totter lumi nüüd teed väga hulluks ei tee. No aga isegi tund aega libeda tee peal venida tähendab mõistlikumat kojusaamise-kellaaega kui päevadel, mil koju sõitma saab hakata alles kell seitse või kaheksa õhtul, eks ole.

***
Üks muidu tore tuttav tellis FB kaudu kaltsuvaiba. Ainult et ta ei tellinud seda minult. Tema vestlus vaibakudujaga oli täitsa avalikult näha. Eks igaüks hangib oma kaltsuvaibad sealt, kust tahab, ma nägin eelmisel nädalal külas käies ka Jyski vaipu maas ja üldse ei viitsinud sel teemal sõna võtta, aga natuke nagu niru tunne on. Et kas minu omad ei kõlba või…

***
Tolsamal teemal, aga teistpidi, mul on üks tuttav veel, kes juba mitu aastat tagasi teatas, et vaat selle vaiba ta ostab ära, kui palka saab. Ei ostnud. Siis ta lubas oma emale kinkida piibeleht-lehel salli… nädal hiljem, kui mul järgmise salli keskosa juba arenes, teatas, et ei, ta ikkagi ei hakka seda raha kulutama, pidi niigi võlgu võtma ja emal mingi vana sall juba on, käib see kah. Ja järgmise hingetõmbega esitas palve, et ma pildistaks talle üles vaat seda värvi kaltsuvaibad, ta ostab endale kööki. Esiteks ma nördisin ja teiseks otsustasin, et hea käsitööline ei müü oma käsitööd tuttavale, kelle majanduslik olukord hetkel võlguvõtmist vajab. Saab oma rahaasjad korda, mõõdab köögi üle ja tuleb siis vaipa valima. Siis ma usun. Võib-olla ma olengi halb inimene.

***
Nojah, mis ma virisen, viga on ikka minus - et mulle meeldib valmistada, aga mitte sugugi ei meeldi turustamise jaoks vajalik tramburai. Tulge vähemalt kaheksandal detsembril Lossi jõuluturule, kui vähegi õnnestub, oleme seal. Ja äkki on teil mõni kass, kelle taguotsa alla oleks villavaibakest vaja või midagi. Või mõni tuttav naisterahvas, kes haapsalu salli vajab, teate küll, kui ostate kohalikult tootjalt, võimaldate väikesele tüdrukule uisutrenni või väikesele poisile jalgpallisaapad või nojah, antud juhul mitte enam nii väga väikese poisi tuppa tapeedi. Sedagi läheb vaja.

***
Ja tapeedist - Rauhfaserit ei ole kuskil silma jäänud? Me pole Tallinnast Bauhausist veel küsinud, aga muidu tundub see asi üsna lootusetu ja peab vist Saksamaalt tellima hakkama. Ideid?

Edit hiljem: Esimene plärtsatus vaktsineerimise teemal jõudis kohale. Ma ei kavatse ära keelata lugemist, aga ma ei ole huvitatud vähimastki selleteemalisest diskussioonist. Nii et vabandage, ma ei avalda kommentaare, mille eesmärgiks on tüli (vaidlus ja oma seisukohtade õigustamise nõudmine on tüli, ilma vähimagi kahtluseta) kiskuda. Eriti mitte inimestelt, kes on seda siin varemgi üritanud. Tänan tähelepanu eest.

7 comments:

  1. Kui ma piltide guugeldamisest õigesti aru sain, siis Rauhfaser on ikka rullis ja tapeedikujuline? Pildi järgi peaks üsna sarnase tulemuse andma vedeltapeet (mida ei olegi ülemäära keeruline paigaldada, kui nipile pihta saada ja mis jätab mõnusa ja sooja pinna), guugelda selle koha äkki? Lihtsalt "vedeltapeet" peaks piisavalt pilte ja infot andma.

    ReplyDelete
  2. Aitäh, Kylli! Vedeltapeeti vaatasin ükspäev poes ka huviga, tundus ilus küll, AGA tema hind oli üüratu. Ma ei tea, kas viga oli selles konkreetses sordis või ta ongi kallis. Esimesed ruutmeetrid lähevad kindlasti nässu. :( Ja veel, vedeltapeediga jääb vist marmorjas muster, aga meil on kõik seinad siiani tehtud Rauhfaseriga ja siis värvitud ühtlaseks, tahaks samal korrusel sama stiili pidada. Pluss muidugi see, et ahjuorva on ostetud mõned mustriga plaadid, seega kuskil mujal seal toas lisamustrit ei tule, niigi tuleb sein elevandiluukarva ja tekstiilid pigem rohekad (soovis JJ, mina mitte, aga mida kõike ma lapse heaks ära ei teeks - vihkan rohelist oma kodu sisekujunduses!), vaip muidugi triibuline ja põrand puidumustriga, no ja voodiriided on kardetavasti niiehknii värvilised... Nii et vedeltapeet, nii supermõnus kui see pind ka tundub, ei ole vist praegu meie valikutes. Idee panen teise korruse jaoks kõrva taha, äkki sobib sinna, seal saab tapeeditavat seinapinda ka vähem olema - ärklitubades on kaldlaed ju.

    ReplyDelete
  3. Asooh, rauhfaser on jah paksus rullis ja täitsa tapeedi moodi käitub.

    ReplyDelete
  4. Vedeltapeediga selles mõttes ei saa nässu minna, et kui lähebki, siis kraabid seinalt kokku ja teed uuesti - korduvalt saab kasutada :D. Aga ühtsesse stiili praegu ehk jah ei sobi. Me ostsime kuskilt salongist, aga ma hetkel ei mäleta, kust. Väga kallis justkui ei tundunudki, kui sul huvi on, siis ma võin proovida meenutada, kus ja mis.

    ReplyDelete
  5. Ohoo, et korduvkasutatav? Ma selle peale ei tulnudki. Vaatasin praegu, et vedeltapeedi ruutmeeter tuleb miski kuus-seitse eurot, kui värvi tahta valida, Rauhfaseril on alla euro pluss liim ja värv. Hinnavahe on märgatav ja seinapinda palju. :( Ja vedeltapeet tahab vist kruntimast, meil on ikka see vana äraproovitud makulatuuriplaan, ega sinna seina peale midagi muud silumiseks küll ei pane, vana krohv, uus pahtel ja eemaldamatute kohtadega tapeet läbisegi.

    ReplyDelete
  6. Näe, huvi pärast lappasin oma meilikastis ja leidsingi. Meie ostsime siit: https://fiestadesign.ee/vedeltapeet/. Minu mäletamist mööda suurema koguse puhul saime letihinnast 10-15% soodustust ka. Kuna tapeet ise on struktuurne, siis aluspinnaga piinlikult vaeva ei näinud ja kusagil poole paigaldamise pealt saime teada ka selle nipi, et sein tuleks teha esmalt niiskustõkkega üle ja seejärel tapeedisegu peale.

    ReplyDelete
  7. Hmmmm. Mõtleme selle asja peale, aitäh. Seal mõni näidis sarnaneb üsnagi Raufaserile.

    ReplyDelete