Sunday, November 11, 2018

Sel nädalal, kui isadepäev oli

Isadepäev on meil ajalooliselt kuidagi lahjem kui emadepäev. See viimane käib üles ja alla, ühel aastal paremini, teisel aastal kehvemini, aga vähemalt parematel kordadel on siiski kuidagi muljetavaldavam. Isadepäeval tehakse isale peamiselt head süüa. Ma teen muidu ka pühapäeviti midagi head (arvesse võttes meestehulka siin majas tähendab see, et ohtra lihaga), aga isadepäeval püüan eriti kohalviibiva isa maitse järgi menüü valida. Täna tegin hakklihavorstikesi peekonis (põhimõtteliselt vorstiks mätsitud lihapallitainas, mis on keeratud toorpeekiniviilu sisse, ahju ja pruuniks), ja magusaid porgandeid, magustoiduks šokolaadikooki vahukoore ja vaarikatega. Mees jäi rahule, kurtis just, et kõht on nüüd liiga täis. Esemelistest asjadest rikastus ta ühe helkuri võrra (Lillebror meisterdas koolis), sünnipäeva-isadepäeva-jõulukinki kirjutuslauda soovitatavalt vanainglise klubi stiilis pole ma siiamaani leidnud (tegelikult on midagi Mööbliaidas olemas, ma vaatan seda asja uuel nädalal täpsemalt).

Enne isadepäeva sai Jõugu Juht koolis umbes kaheksa "viit", neist mõned plussidega. Sobib.

Unistaja "laskis punkte", mis tähendab, et toimusid sisekarikavõistluste või millegi taoliste eelvoorud. Punkte oli päris palju, aga veel ei tea, kuidas neil teistel…

Lillebror esines huulheinateemalise ettekandega loodusmaja konverentsil ja peab klassi etenduse ajal elppima karvase siiluvärvi vesti ja mõningate kirjude sügislehtedega. Õpetaja Õunapuuhaldjas arvas, et see vest sobib siili selga küll, mina arvan ka. Lillebror oli natuke nördinud, tema arvanud, et kostüüm ostetakse kostüümipoest…

Mees vahetas isadepäeva puhul Jõugu Juhi toa elektri ühe korgi pealt teise peale, mis põhimõtteliselt tähendab, et vanu juhtmeid pole enam tarvis seal ruumis kasutada, pistikupesad töötavad ja kuna nüüd käib ka tolle toa äravajunud uks* kinni, saab seal üsna kiiresti ja kenasti puhuriga kütta.

Mina tuterdasin niisama ringi, kudusin musta roosidega salli ja suhtlesin inimestega. Seinu pahteldasin ka, see võtab kohutava aja.

Raamatutest.
Sergei Lukjanenko "Öine vahtkond" ja "Päevane vahtkond". Lugesin neid täitsa teadlikult teist korda, hea vene fantaasiakirjandus on. Boonuseks õpetus, kuidas ennast kultuurselt täis juua (ma küll ei kavatse testima hakata, kas õpetus ka väärt on) ja piisavalt lihtne dialoog, mida on täitsa lõbus omaette algkeelde tagasi tõlkida. Tõlke juures tekkis mul küll küsimus, misasi on muinasjutuline küürak-hobu… minu teada on sellisele kirjeldusele vastav tegelane vene muinasjuttudes küürselg-sälg?
George R. R. Martin "Seitsme kuningriigi rüütel". Mõtlesin, et annan minu jaoks ebasümpaatsele autorile veel ühe võimaluse. Iiiiiigav! Tegelikult on vähemalt esimene ots puhtalt "Rüütli loost" maha viksitud, kusjuures filmil on rohkem sisu ja intriigi kui raamatul… tagumist otsa ma ei viitsinud lugeda, sest iiiiiigav oli.
Michael Faber "Imelike uute asjade raamat". Noh, selle raamatu idee peale tulemiseks peab olema küll… vähemalt ajutiselt peast põrunud, kui mitte midagi hullemat. Alguses ei meeldinud põrmugi, lugesin puhtast uudishimust edasi, sest kirjutada autor oskas ja kogu sündmustik oli piisavalt inimestekeskne, et mulle sobida. Kokkuvõttes oli parem kui päris algus, kannatas lugeda küll, aga koju ma seda ei ostaks. Ja mis asjaoludel kasutati võib-olla 1922. aasta Uue Testamendi tõlget, "välja antud Briti ja Wäljamaa Piibliseltsi poolt), kus on juttu Eewesuse ja Wiilippi kogudusest? /mõtleb, topib arvatavasti Mehe vanavanaemale Allika pühapäevakooli poolt kingitud, üsnagi ajahambast puretud köidet riiulisse tagasi/ Tegelikult siiski vist mingit uuemat, raamatus oli Eevesos ja Viilip. Et rõhutada, kui hea see inglisekeelse kristlaskonna King James Bible on? Tänapäeval teame, et Paulus kirjutas efeslastele ja filiplastele


______
*meil on siin Majas põhimõtteliselt anfilaadsetaoline - aga mitte päris - põhiplaan, pluss ringsüsteem, nii et igal toal on vähemalt kaks ust. Kui tuba valmis saab, avame praegu raamaturiiuliga kinnipandud ukse praegusesse lastetuppa ja sulgeme tollesama äravajunu, mis viib kütteta ja veel mitte remonditavatesse ruumidesse.

No comments:

Post a Comment