Monday, November 26, 2018

URR

Niisiis, remonditeema. JJ tuppa peab tulema Raufaser, muidu mina ei mängi. Linnas ei müüda. DEPOs ei pidavat ka olema. Mitte et meie kodust DEPO lähemal oleks kui Tallinn, üks tarbetult kauge käik puha. No aga kui vähemalt olemas oleks…

Helistan Bauhausi, sest saksa Bauhaus müüb Raufaserit küll (eks need sakslased ongi mõistlikud inimesed) ja nad võiks ju teada, mida emafirma pakub… Lasnamäe Bauhausist saan kõigepealt PRAGADA, kõvasti. "Te PEATE kohale tulema, KUIDAS te ette kujutate, et keegi teile TAPEETI telefoni teel soovitab???" Vabandage, ma tean täiesti täpselt, mida mul vaja on. "Ah et teate täpselt? No siis ma ühendan teid tapeediosakonda." Muide, ma ei palunud tapeedisoovitust, küsisin kohe esimese asjana võimalust rääkida kellegagi, kes neil tapeetidega tegeleb. Ma tegelikult ei saa hästi aru, kuidas üldse on võimalik poes puruvõõrale tapeeti soovitada, selles mõttes, et tapeet on tapeet, värv ja muster on ikka igaühe maitseasi, ainult kui on mingid uued ja põnevad sordid nagu see vedeltapeet ja nii. Aga telefonis… kutsus, kutsus, lõpuks katkes ka kutsumine.

Julge hundi rind ja nii edasi, proovisin Rocca al Mare Bauhausi infot, seal oli väheke sõbralikum daam telefoni otsas. Ühendas kohe tapeediosakonda, kus võttis vastu keegi Jevgeni (miks müüjatel ei ole perekonnanimesid?), kes rääkis küll ilusat eesti keelt, aga teatas, et tema ei saa kuskilt vaadata, kui ma täpselt ei tea, mis hinnaga nende poes müüakse ja mis triipkood on. Huvitav, Espak ja Ehituse ABC ja Bauhof ja Decora ja K-Rauta või vähemalt mõni neist vaatab toote nime järgi ka, arvutist, teate, tänapäeval kasutavad seda elektroonilist süsteemi paljud poed… Kirjelduse järgi ka ei tundnud ära, küllap siis seda polegi. Pärast sain lahkelt infodaamilt teada, et Jevgeni olevat poes kogenud töötaja, küllap ta siis teab.

Helistasin uuesti infodaamile ja kurtsin. Tema pakkus, et äkki kõlbab saksa kodulehe kood ka, toksis sisse… pole. Ega mina ei tea, kas saksa ja eesti poel on erinevad koodid või midagi… Nime järgi neil tõesti ei saavat otsida. Aga see tapeet on täpselt õige, just see, mida vaja. Peab vist ikka Saksamaalt tellima.

Iseenesest ei olnud kliendisuhtlusega väga palju midagi hullu, ju selles esimesel Lasnamäe proual kõht valutas või midagi muud sellist, aga mis imeasja pärast arvavad Tallinna inimesed, et sinna Eestimaa servas olevasse paika (on servas, vaadake ise kaarti, kui ei usu!) peaks igaüks lihtsalt niisama kohale tulema? Kui ma parajasti Tallinnas mõnd sõpra, sugulast või üritust ei taha külastada, siis mul ei ole sinna asja, ausalt. Eriti mitte ehku peale.

Tegelikult meenutab kogu see olukord kangesti kuusteist aastat tagasi peetud jahti valgetele põrandaplaatidele, kui kõik - nagu absoluutselt kõik - Linna ehituspoed, sealhulgas keraamilistele plaatidele spetsialiseerunud poed väitsid, et valgeid keraamilisi põrandaplaate ei ole üldse olemas, pole kunagi olnud ega hakata mitte kunagi üldse mitte kusagil maailmas ka tootma. Ju ma siis pesin Saksamaal lapsehoidja olles aeg-ajalt hallutsinatsiooni. No aga siis oli välismaalt tellimine nii nagu oli ja sellepärast meile kööki pliidi ja ahju ümber valged vannitoaplaadid maha saidki. Mõned neist on muide siiamaani terved. Ehk tuleval suvel võtame ette nende päris-põrandaplaatidega asendamise.

5 comments:

  1. Kas Rauhfasertapete eestikeelne vaste võiks olla värvitav tapeet? Silma järgi tundub näiteks see https://www.bauhof.ee/et/viimistlusmaterjalid/varvitav-seinakate-sintra-paintbox-692004-muster-1-06x25m-647659#product.info.stock.tab
    kirjeldusele vastavat. On Tartu Bauhofis täiesti müügil ka.

    ReplyDelete
  2. Kas seineks? ei ole midagi sarnast?

    ReplyDelete
  3. Aitäh kaasa mõtlemast, aga ei kumbki ole õige asi. Rauhfaser tähendab põhimõtteliselt karmi kiudu vms. :) See on kahe õhukese paberi vahel olev saepuru, umbes nagu need šnipslid, mis pliiatsiteritamisel tekivad. Üleni puiduse olemisega pabertapeet. See sintra on ikkagi vinüül ja katsudes täiesti plastik (Raufaseriga võrreldes) ja seineks on veel kordades hullem asi, kahjuks.

    ReplyDelete
  4. Ma nüüd uute teadmiste valguses guugeldasin veel :) Raufaser tapeeti müüs (Ehitusfoorumi andmetel ) kümmekond aastat tagasi Tartu Decora. Praegu näib aga fliistapeet (ka värvitavana) kõige sarnasem toode puitlaasttapeedile, mis peaks siis olema raufaseri eestikeelne nimetus (woodchip või ingraine wallpaper ingl. k). Muide liimide valikus täiesti müüakse liimi puitlaasttapeedile, aga tapeet ennast niimoodi kiirotsingul ei ilmutanud. Kui nüüd veel rulli hinda Saksamaal võrrelda aastatetaguse hinnaga Eestis, kipub küll mõte sinnakanti, et odavam on Saksamaalt tellida. Igal juhul loodetavasti leiate lahenduse!

    ReplyDelete
  5. Aitäh, Kristiina, ma seda puitlaasttapeedi nime ei teadnudki. Decorast me ostsime jah viimased rullid ja jäime muidugi lootma sellele, et Eesti poodidest teda ära ei korjata. Liimidest sobib talle tegelikult täitsa tavaline pabertapeediliim, aga me oleme alati igaks juhuks ettenähtust tummisema seganud.
    Ilmselt tulebki Saksamaalt tellida, kui oleks suvel taibanud osta, siis... eks siis peab rahakott jagama, kui õigel ajal pea ei jaga.

    ReplyDelete