Thursday, April 4, 2019

Oi kui kuri

Kõigepealt tuli meie piirkonna prügifirmalt mitmest allikast, lausa ajalehe kaudu ka info, et alla viieeurone arve pole arve, sellega pole vaja tegeleda.

Siis tuli arve. Tavalises formaadis, tähendab, loetakse viimast rida, kuhu kõik on kenasti kokku liidetud, võimalikud võlad ja puha. Sest arvetega tehakse nii. Mingit lisa-pudipadi arvel ei. Loeta. Pealegi on kõigi firmade arved alati samal moel vormistatud, makstav summa parempoolses tulbas KÕIGE ALL, viitenumber paremal üleval, pangakonto number on kunagi ammu määratud maksete juurde juba sisestatud, seda ei vaata ma niiehknii mitte kunagi.

Kuna ma olen korralik inimene, maksin loomulikult õige summa ära. Selle, mis oli parempoolses tulbas KÕIGE ALL, nagu kõik kokkuliidetud summad alati on.

Üleeile pidi olema prügipäev. Ja prügi meil paraku tekib. Täna hommikuks polnud mitte midagi ära viidud - see ei saanud enam olla auto ootamatu rike või midagi... Helistasin ja olin kuri.

"Aga teil on ju arve maksmata!" Mis arve, kus arve, mina olen alati kõik ära maksnud, mis üle viie euro on..." Võlg on võlg," öeldi infoliinilt, "teil ei pidanudki sel kuul prügiauto käima, sest võlg."

Vaatasin arveid, mitte ühegi peal polnud vihjet, et ükskõik millise puuduoleva raha puhul ilma ette hoiatamata keegi prügiveo katkestaks... Aga vaadake vaat selle kuupäeva arvet, seal on eraldi rea peal kõige üleval - kus arvete peal a-la-ti käib üldine info, et tore, et maksma hakkate, meeldetuletuseks, et meie firma nimi on endiselt selline nagu on - kirjas, et kokku maksta...

"Kokku maksta" käib alati all paremal. Kõigi arvete peal. Alati. Või vähemalt kuskil all. Ja kui teenus katkestatakse, oleks viisakas sel teemal ette hoiatada.

Ja kuna meie kandis käib prügivedu kord kuus, sagedamini ei käi - ehkki vajadus oleks vähemalt kaks korda kuus, sellepärast mõned inimesed oma prügi metsa alla viivadki -, moorigu meie silmini täis prügikast nüüd kenasti esimese maini. Palju õnne meile.

Kui ma saaksin, siis vahetaksin prügifirmat.

Hakka või nullkululiseks… kuigi ma ei taha seda puhtalt juba selle sõna tõttu, minu meelest ei ole see parim tõlge.

Selle mikrovõla maksin muidugi ära. Firmale, mis on vasakule ja paremale teatanud, et alla viieeuroste arvetega pole vaja tegeleda. Summa oli 1,54. Kust see tekkis, ma uurima ei hakka, pole tegelikult ju oluline. Oluline on panna prügikast maikuuni niimoodi kinni, et juhuslik vares ligi ei pääseks. Sest meie prügi metsa alla ei vii, pigem vastupidi.

Edit: Et keegi valesti aru ei saaks, otse loomulikult on minu poolt ka viga. Oleks pidanud kontrollima ja kontrollima ja kontrollima. AGA arvetel peaks miski standardvormistus olema. Kõik muud firmad, huviklubid jms suudavad, miks nemad ei suuda? Eristumine on hea kuskil mujal, mitte arvete peal.


2 comments:

  1. Kas see firma e-arveid ja püsimakselepinguid tunnistab? Ja kui, siis kas sa/te ka neid tunnistate? Meil lähevad pea kõik arved niiviisi ja ei mingit muret kuupäevade ega summadega...

    ReplyDelete
  2. Tjah, me pole seda võimalust varem kaalunudki. Meil muidu püsimakselepinguid ei ole muu kui pangalaenude asjus, nii et ise me jah väga ei tunnista. Aga tulevaste võimalike prügiuputuste ärahoidmiseks võib äkki teha... kui see praegune olukord nüüd laheneb.
    Mees oli neile kah päeva jooksul helistanud ja koostöös klienditeenindajaga avastanudki mingi juriidilise apsaka prügifirma poolt, tähendab, mingi teavitamatajätmise vms. Aga varesekindlaks peame prügikasti ikkagi tegema. :(

    ReplyDelete